Friesland College Friesland College Friesland College

Medewerker ICT

Niveau 2 - bol

Medewerker ICT Niveau 2 - bol

Hardware en software problemen oplossen

Jij bent een belangrijke spil in het bedrijf

Je houdt je bezig met het netwerk en zorgt voor de aanleg van de netwerkbekabeling. Je voorkomt storingen in het computer- of telefoonsysteem of je lost ze op. Als het nodig is demonteer en test je systemen of componenten. Tijdens de opleiding werk je aan vakinhoudelijke kennis op het gebied van hardware en software, zoals bijvoorbeeld Microsoft Office.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als medewerker ICT werk je bij of voor bedrijven waar gewerkt wordt met ICT. Daardoor is je werkomgeving heel breed. Je kan werkzaam zijn bij klein-, midden- en grootbedrijf, profit- en nonprofitorganisaties, (commerciële) bedrijven en (semi-)overheden. Afhankelijk van de omvang en/of inrichting van de organisatie zullen werkzaamheden waarbij de beroepsbeoefenaar de Vaak ondersteun je gebruikers in een servicedeskomgeving.

Je voert alle werkzaamheden, die routinematig en standaard van aard zijn, in opdracht uit en houd je strikt aan de geldende regels, instructies en procedures. Wanneer iets afwijkt van de opdracht, overlegt je met je leidinggevende.

De opleiding

De opleiding Medewerker ICT wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De niveau 2 opleiding wordt alleen in Leeuwarden aangeboden.

Zowel individueel als samen met een groep studenten ben je gericht bezig oplossingen te vinden voor ICT-problemen. Je leert ook hoe je nieuwe kennis kunt krijgen in een steeds veranderende ICT-sector.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktijkgestuurd
De 
opleiding is praktijk gestuurd. Je werkt aan projecten in onze ICT praktijkruimte of aan opdrachten  rechtstreeks uit de praktijk. Zowel individueel als samen met een groep studenten ben je gericht bezig oplossingen te vinden voor ICT-problemen. Je leert ook hoe je nieuwe kennis kunt krijgen in een steeds veranderende ICT-sector.

Leereenheden
Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en is een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Hiervoor maak je regelmatig gebruik van onze ICT. Samen met andere studenten ga je met dit thema aan de slag. Je kunt je hierin bezighouden met dat onderdeel waar je het meest mee verbonden voelt of waar je juist nieuwsgierig naar bent.

Stage
In het tweede leerjaar ga je de eerste helft van het schooljaar 5 maanden de praktijk in. Onder begeleiding van een stagebegeleider leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Tijdens je stage leer je ook je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Zo ben je in staat om voor je verdere carrière de beste keuzes te maken. Wij hebben als opleiding veel contact met stagebedrijven, wij gaan je ook begeleiden bij het sollicitatieproces maar uiteindelijk zal je zelfstandig de stap maken om een stagebedrijf te zoeken en te solliciteren. 

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vaktechnische ontwikkeling
Zowel individueel als samen met een groep studenten ben je gericht bezig oplossingen te vinden voor ICT-problemen. Je leert ook hoe je nieuwe kennis kunt krijgen in een steeds veranderende ICT-sector.

Kerntaken en werkprocessen

In de opleiding doe je kennis en ervaring op in de volgende kernonderdelen:

  • Installeren en onderhouden van hardware, software en verbindingen
  • Gebruiksklaar maken van systemen, (rand)apparatuur en applicaties
  • Realiseren van verbindingen
  • Vervangen, repareren en/of (de)monteren van (onderdelen van) systemen en (rand)apparatuur

Behandelen van incidentmeldingen

  • In behandeling nemen en registreren van incidenten
  • Oplossen en/of escaleren van incidenten

Algemene vakken

  • Nederlandse taal
  • rekenen
  • loopbaan en burgerschap
  • Engels

 

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Als student kan je zelf de keuze maken om je te verdiepen in een bepaalde richting binnen het beroepenveld of je breder te oriënteren buiten je beroep.  Een keuzedeel waar je voor zou kunnen kiezen is bijvoorbeeld 'basis programmeren'. In dit keuzedeel zal de basis worden gelegd om te werken met programmeertalen en je maakt kennis met 'IOT'.

Meer informatie over keuzedelen

Na je diploma kun je doorleren in de opleiding allround medewerker IT systems en devices op niveau 3. 

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

diploma vmbo-basis of hoger of

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
7,8 landelijk 7
Percentage geslaagde studenten
74% landelijk 65%
Doorstroom binnen mbo
71% landelijk 74%
Kans op stage
40% landelijk 40%
Kans op werk in jouw vakgebied
20% landelijk 20%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 8,34
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 63%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Medewerker ICT
Niveau
Niveau 2
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Studieduur
2 jaar
Leerweg
bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl