Friesland College Friesland College Friesland College

Medewerker (financiële) administratie

Niveau 2 - bol

Medewerker (financiële) administratie Niveau 2 - bol

Je bent een kei met cijfers!

Jij bent nauwkeurig, kunt goed met mensen omgaan en vindt het leuk om met digitale systemen te werken. Je bent vriendelijk en goed in samenwerken. Anderen help je graag, je bent dienstverlenend. Werken met cijfers, daar wil je graag je werk van maken!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

De medewerker (financiële) administratie werkt bij een administratiekantoor of op de afdeling administratie van een bedrijf. In de computer voer je gegevens in van rekeningen en andere papieren. Ook zorg je ervoor dat de post die binnenkomt verdeeld wordt. En je verzamelt de post die de deur uit moet. Je doet ook andere werkzaamheden, bijvoorbeeld ontvangen van bezoekers of regelen van een vergaderruimte en andere faciliteiten. Op de afdeling administratie heb je altijd te maken met veel documenten. Die archiveer je netjes, zodat ze later snel terug te vinden zijn. Jij houdt ervan om alles op orde te hebben!

Waar kun je werken?

Als medewerker (financiële) administratie werk je op de (financiële) administratie van bijvoorbeeld scholen, gemeenten, ziekenhuizen, gezondheidszorginstellingen, provincies, sportcentrakantoren, bedrijven of instellingen.

De opleiding

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Deze bol-opleiding bieden we in twee varianten aan:

Bol - leereenheden (school en stage) - alleen in Leeuwarden
Bol - praktijkroute - Leeuwarden en Heerenveen

Bol - leereenheden (school en stage)

Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!

Je loopt ook stage tijdens de opleiding:
1e leerjaar 10 weken
2e leerjaar 10 weken
3e leerjaar 20 weken.
Je loopt 24 uren per week stage.

Je kunt deze bol-opleiding (school en stage) alleen in Leeuwarden volgen. 

Bol - praktijkroute

Start je de opleiding in de praktijkroute, dan ben je tijdens je opleiding dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en neemt daarnaast deel aan werkplaatsen en trainingen. Dat doe je met docenten en mensen uit het bedrijfsleven. Je richt zo je eigen onderwijs in en maakt je eigen roosters. Op deze manier kun je in de praktijk precies leren wat nodig is om jouw doelen te bereiken.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Beroepsgerichte onderdelen:

  • invoeren en controleren van financiële gegevens
  • voorraden bijhouden in de administratie
  • openen en versturen van post
  • bijhouden van een archief

Algemene vakken:
Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

 

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Mbo:
Financieel administratief medewerker (niveau 3)

 

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Vmbo-bb diploma

Als jij wilt werken in de zakelijke dienstverlening is het vooral belangrijk dat je zelfstandig bent. En dat je goed met mensen kunt omgaan en communicatief vaardig bent. Ook moet je het leuk vinden om mensen te helpen en daar vriendelijk bij te zijn. Tot slot is het belangrijk dat je nauwkeurig bent, goed kunt samenwerken en het leuk vindt om met digitale systemen te werken.
Past dit bij jou en heb jij een opleiding bij ons gevonden die jou aanspreekt? Dan kun je je aanmelden via onze website. Je komt dan in onze intakeprocedure terecht. In deze procedure helpen we jou bij het maken van de juiste keuze en je aanmelding.

De intakeprocedure

  1. Na aanmelding op onze website krijg je een uitnodiging voor een groepsbijeenkomst waarin je kennis maakt met onze manier van leren: praktijkgestuurd leren in leereenheden en praktijkroutes.
  2. Tijdens die groepsbijeenkomst krijg je een intakeopdracht om je verder te verdiepen in het beroep van jouw dromen! In deze opdracht ga je aan de slag met de inhoud van het beroep. En ook met de vaardigheden en de kwaliteiten die passen bij het beroep. Deze opdracht verwerk je in een mooi verslag dat je meeneemt naar het intakegesprek (zie ook bij 4).
  3. Tijdens de groepsbijeenkomst schrijf je je ook in voor een beleefdag bij de opleiding van jouw keuze. Je gaat dan een dagje meelopen bij de opleiding om te kijken of de sfeer, manier van leren en werken bij je past. De conclusies hiervan verwerk je in het verslag dat je meeneemt naar het intakegesprek (zie punt 4).
  4. Nadat je de groepsbijeenkomst hebt gehad, de intakeopdracht hebt gemaakt en de beleefdag hebt gedaan, krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. Bij dit gesprek gaan we samen met je ouders/verzorgers kijken naar je gemaakte verslag en jouw motivatie voor de opleiding. Zo weten we zeker dat jij de juiste keuze maakt! Eventueel plannen we nog een vervolggesprek in als jij of wij dat nodig vinden. Ook kunnen we eventueel nog contact opnemen met referenties die jij opgeeft.
  5. Ben je zeker van je keuze? Heb je volledig meegedaan aan de intakeprocedure? En voldoe je aan alle wettelijke verplichtingen om te mogen starten? Dan schrijven we je graag voor de opleiding in en kun je beginnen met jouw toekomst in de zakelijke dienstverlening.
Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
6,3 landelijk 6,7
Percentage geslaagde studenten
60% landelijk 72%
Doorstroom binnen mbo
landelijk 71%
Kans op stage
40% landelijk 40%
Kans op werk in jouw vakgebied
40% landelijk 40%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 7,8
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 55%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Medewerker (financiële) administratie
Niveau
Niveau 2
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
De Opslach 51, Heerenveen
Studieduur
2 jaar
Leerweg
bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl