Correct, snel, eenvoudig en niet duur. Dit zijn belangrijke kenmerken van een fastservicebedrijf. Je gasten zijn kort aanwezig en komen vaak terug. Zij verwachten voor niet al te veel geld een goede maaltijd. Als medewerker fastservice of catering speel jij daarin een grote rol, samen met je collega’s. Of je nou ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat moet werken, bij jou zijn de gasten altijd welkom!
Je werkt nauwkeurig en hygiënisch. Als het druk is, ben je altijd bereid om je extra in te zetten. Je werkt volgens een strakke planning aan verschillende taken tegelijk. Bijvoorbeeld verkopen en bereiden van snacks, kleine gerechten en warme en koude dranken. Ondertussen luister je naar de wensen van een gast, neem je bestellingen op en maak je deze klaar. Jij draait nergens je hand voor om! Ook zorg je er voor dat de zaak schoon is en dat de geleverde goederen op de juiste manier zijn opgeborgen.
Voor studenten fastservice/catering zijn er voldoende stageplaatsen en de vooruitzichten op werk zijn goed!
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
Tijdens de opleiding leer je hoe je bedrijfsruimtes bedrijfsklaar maakt en hoe je producten bereidt. Je oefent verkoophandelingen en leert klanten gastvrij te ontvangen. Ook krijg je te maken met voorraadbeheer en bestellingen.
In de eerste periode van tien weken krijg je theorielessen en doe je interne stage op school. Daarna ga je de rest van het schooljaar elke week twee dagen extern op stage, heb je twee dagen theorie op school en loop je een dag interne stage op school.
Heb je al een baan in deze richting? Dan ga je, naast je werk van minimaal zestien uren, één dag per week naar school. Je volgt de opleiding dan via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.
Je kunt doorleren voor Eerste medewerker fastservice, mbo niveau 3 of de overstap maken naar de mbo-opleiding Kok (niveau 2-3).
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Meer informatie over toelatingEen deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.
Naast wettelijk verplicht schoolgeld betaal je voor je opleiding extra kosten voor leermiddelen, kleding, gastronomie en excursies. Voor de bol-opleiding is dit ongeveer € 400, voor bbl ongeveer € 300. Dit is inclusief de examenkosten van het onderdeel 'sociale hygiëne'.
Meer informatie over opleidingskostenStudie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>