Je bent een doener en weet van aanpakken. Je bent altijd bereid om iets voor een ander te doen. Anderen kunnen echt op jou rekenen. Jij bent een onmisbare dienstverlener waar altijd plaats voor is bij veel bedrijven en instellingen. Omdat je breed bent opgeleid kunnen zij jou ook breed inzetten. Of het nou gaat om klaarzetten van ruimtes, uitvoeren van de administratie... Of om veiligheid, onderhoud, voeding of catering. Jij bent van alle markten thuis.
Je houdt je bezig met:
De opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening is een uitstroomrichting van de bredere opleiding Dienstverlener. De andere uitstroomrichting bij Zorg, Service & Welzijn is Helpende Zorg en Welzijn. Met name het begin van je opleiding volg je samen met deze richting, omdat er veel dezelfde onderwerpen aan bod komen. Later in je opleiding kies je definitief voor een uitstroomrichting. Je kunt dus ook nog wisselen tijdens je opleiding.
Als je aan de slag wilt in de wereld van sport & recreatie, kies je voor de derde uitstroomrichting van Dienstverlener, nl. Medewerker sport & recreatie. Je assisteert dan bij het klaarzetten en uitvoeren van sportactiviteiten, begeleidt gasten of deelnemers en je houdt toezicht. Het Friesland College biedt deze opleiding aan bij het CIOS.
In Leeuwarden ga je wekelijks twee à drie dagen naar school. Daarnaast heb je periodes waarin je twee dagen per week gaat stagelopen bij een bedrijf of instelling. Soms volg je je opleiding in de praktijkroute. Je bent dan vanaf de eerste dag in de praktijk en volgt daar ook je lessen. Reken elke week maar op vijftien uren praktijk, vijftien uren theorie en tien uren zelfstudie gedurende je hele opleiding.
Bij het bbl-traject ga je werken en leren. Je kan een bbl-traject doen als je al een arbeidscontract hebt van minimaal 20 uur bij een erkende instelling. Naast je werk, ga je dan 1 dag in de week naar school. De bbl-variant van Facilitair dienstverlener kan je alleen in Leeuwarden volgen.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegePersoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.
Je verdiept je, afhankelijk van het werkveld wat jij gekozen hebt, in:
Na deze opleiding kun je verder met een mbo-opleiding op niveau 3. Bijvoorbeeld in de richtingen Zorg & Welzijn, Pedagogisch werk of Horeca, Bakkerij & Management.
Normaliter duurt de opleiding voor 16- tot 20-jarigen twee jaar en voor mensen ouder dan 20 één jaar. Houding en persoonlijke ontwikkeling spelen hierbij een belangrijke rol.
Meer informatie over toelatingStudie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >