Friesland College Friesland College Friesland College

Medewerker evenementenorganisatie (Event Management)

Niveau 4 - bol

Medewerker evenementenorganisatie (Event Management) Niveau 4 - bol

Heb jij organisatietalent?

En spreekt muziek en cultuur je aan?

Het organiseren en uitvoeren van evenementen is complex. Het vraagt om samenwerking en een efficiënte organisatie met steeds wisselende disciplines die hun eigen werkprocessen en vakjargon hebben. Ben jij de spin in het web die voor elke uitdaging een oplossing heeft en heb je organisatietalent? Dan is de opleiding Event Management wellicht iets voor jou!

D’Drive en Neushoorn: samen een inspirerende broedplaats voor creatief talent
Neushoorn is ’s avonds een bruisend cultureel centrum en overdag een school voor de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Want dan zijn de zalen, oefenruimtes, productieruimtes, gangen en lokalen het domein van onze mbo-studenten.

Bij D’Drive krijg je les van ervaren docenten met directe banden met het werkveld. Zo komt bijvoorbeeld Andries van Wieren (manager van grote acts als My Baby) elke week - naast zijn reizen over de hele wereld – graag een dag lesgeven.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als event manager bereid je een festival, clubavond of een ander cultureel evenement voor en ben je aanwezig tijdens de uitvoering ervan. Dat betekent dat je te maken krijgt met onregelmatige werktijden en vaak werkt op momenten wanneer anderen vrij zijn. Je werkt meestal achter de schermen en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt tijdens het evenement. Tijdens het evenement stuur je ook vrijwilligers aan.

Bij een evenement is sprake van een lange voorbereidingstijd, waarbij de uitvoering van de logistiek plaatsvindt binnen een korte periode en waarin alles gericht is op dat ene moment: het evenement. Daarom wordt er gewerkt met plannen en draaiboeken. Tijdens het evenement zullen er echter altijd onvoorziene omstandigheden zijn. Hier moet je flexibel mee om gaan en daarbij het overzicht houden en de rust bewaren. 

Ook schrijf je persberichten en verzorg je de public relations (pr). Je werft sponsoren, vraagt subsidies aan en beheert de financiën. Door jouw communicatie met de opdrachtgevers en artiesten zorg je ervoor dat het publiek waar krijgt voor zijn geld.

In veel gevallen heb je als medewerker evenementenorganisatie met buitenlandse opdrachtgevers, uitvoerders en bezoekers te maken en zal je vaak buitenlandse informatiebronnen raadplegen. Je moet daarom een goede beheersing van het Engels en bij voorkeur een van de volgende moderne talen hebben: Spaans, Frans of Duits.

Waar kun je werken?

Als medewerker evenementenorganisatie kun je werken binnen verschillende richtingen zoals non-proffit organisaties, overheid, music & entertainmentbranche en organisaties die zich bezig houden met marketing, communicatie, public relations en voorlichting.Zo kun je bijvoorbeeld gaan werken bij een: 

 • marketing- en communicatieafdeling
 • afdeling voorlichting
 • adviesbureau voor marketing- en communicatievraagstukken
 • evenementenorganisatie bureau
 • museum
 • organisatie voor mediaproductie
 • theater

De opleiding

De opleiding Medewerker evenementenorganisatie wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

De opleiding is vooral gericht op het werken in de (culturele) evenementenbranche. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professioneel medewerker evenementenorganisatie.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Flexibele school- en werktijden
Gedurende de gehele opleiding ligt de focus op het opdoen van praktijkervaring. Hierdoor moet je flexibele zijn en rekening houden met variërende werk- en schooltijden. Afhankelijk van de opdracht en de opdrachtgever zal je daarom ook regelmatig uitvoerend bezig zijn tijdens feestdagen en schoolvakanties of ’s avond en in de weekenden.

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden.

Leereenheden
De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Afhankelijk van het thema ben je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt daarnaast ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen (zoals een lesmethode en een digitale bronnenomgeving) om het gewenste resultaat op te leveren. 

Opbouw van de opleiding
Het eerste leerjaar richt zich op interne opdrachtgevers. Daarnaast ga je aan de slag met het organiseren van een eigen evenement en het opdoen van ervaring in de praktijk als vrijwilliger, dit doe je zowel binnen Neushoorn als ook extern. Daarnaast loop je vanaf het eerste jaar voor een bepaalde tijd stage (bpv).

Het tweede leerjaar richt zich op externe opdrachtgevers. Je gaat je focussen op opdrachten buiten de school, daarnaast organiseer je wederom een eigen evenement dat zich in complexiteit onderscheid van het eerste evenement. Je doet weer ervaring op in de praktijk als vrijwilliger en je loopt wederom voor een bepaalde tijd stage (bpv).

In het derde leerjaar ligt de focus op de afstudeerstage. Na een korte periode theoretische verdieping te hebben gevolgd, stort jij je op de stage waarin je aantoont klaar te zijn voor de eindexamens. Na de stage ga je aan de slag met het organiseren van een eindevenement en voltooi je de examens voor marketing & communicatie. Het leerjaar rond je af met een criterium gericht interview (cgi).

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.

Vakgerichte ontwikkeling
Je leert hoe je een evenement moet organiseren, uitvoeren en begeleiden. Daarnaast leer je hoe je (online) marketing inzet en hoe je communicatieplannen, planningen, begrotingen en draaiboeken maakt. Ook leer je persberichten schrijven en verzorg je de public relations (pr). Je leert hoe je sponsoren werft, subsidies aanvraagt en financiën beheert.

Beroepsgerichte onderwerpen/vakken

 • Event management
 • Marketing & Communicatie
 • Online marketing: social media
 • Photoshop / Indesign basis training
 • Digitale vaardigheden

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan & Burgerschap
 • Engels
 • Tweede vreemde taal:Frans, Duits of Spaans

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Te kiezen keuzedelen van de opleiding zijn oa:

 • Corporate design
 • Creatief makerschap
 • Event design
 • Live techniek
 • Verschillende talen
 • Sociaal ondernemend gedrag
 • Leidinggeven
 • Art & Design
Meer informatie over keuzedelen

HBO o.a.:

 • Mem
 • Leisure management
 • Creative Media Professional,
 • Communicatie

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Minimale toelating is:

 • vmbo-k
 • overgangsbewijs 3- naar 4-havo
 • mbo-diploma niveau 3 

Na je aanmelding nodigen wij je uit voor een intakegesprek.

Opdracht voor intake
Je krijgt een opdracht thuisgestuurd die je kan voorbereiden en op de intakedag presenteert. Daarnaast is er een persoonlijk gesprek. Je neemt een verslag mee van een beleefdag of bezoek aan de open dagen en hebt een interview opgenomen met iemand uit het werkveld.

Deze onderdelen en de motivatiebrief bepalen samen of je een positief of negatief voor de opleiding krijgt.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Voor boeken en jaarlicentie NU Nederlands en Rekenen moet rekening gehouden worden met extra kosten van rond de honderd euro. Daarnaast heb je eenvoudige laptop nodig waarop Microsoft Office goed draait en waarop een draadloos netwerk kan worden aangesloten.

Studenttevredenheid
6,6 landelijk 6,9
Percentage geslaagde studenten
56% landelijk 68%
Doorstroom naar hbo
41% landelijk 57%
Kans op stage
40% landelijk 40%
Kans op werk in jouw vakgebied
20% landelijk 20%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 9,78
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 77%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Medewerker evenementenorganisatie
Niveau
Niveau 4
Locatie
Neushoorn, Ruiterskwartier 41, Leeuwarden
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl