Friesland College Friesland College Friesland College

ICT-support 3

Niveau 3 - bol

ICT-support 3 Niveau 3 - bol

Los jij computer (hardware) en softwareproblemen op ?

Complexe ICT-problemen zijn een uitdaging voor jou

Zonder ICT kan geen bedrijf meer draaien. Computers, netwerken, terminals en softwarepaketten moeten geïnstalleerd en onderhouden worden. ICT-medewerkers zijn meestal onderdeel van een grotere ploeg die binnen het bedrijf of de organisatie voor de computers zorgt. Zij installeren software, regelen updates, leggen kabelnetwerken aan en controleren of alles goed werkt.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als medewerker ICT Support op niveau 3 los je complexere problemen op. Je begeleidt en stuur andere medewerkers aan. Je beheerst communicatieve vaardigheden om in gesprek te gaan met je klanten. Je luistert goed naar je ''klant'' en je probeert het zo snel mogelijk op te lossen. Je beheerst kennis van elektrotechniek en het je kan werken met mobile devices zoals de telefoon en tablet. 

Je zorgt ervoor dat alle medewerkers op hun werkplek een goed werkende computer hebben waarbij je complexe vraagstukken als een uitdaging ziet. Je stelt deze computers samen uit verschillende onderdelen, vervangt of repareert wat kapot is. Je houdt je bezig met het netwerk, je onderhoudt, repareert en zorgt voor de aanleg van eventuele nieuwe netwerkbekabeling. Je voorkomt storingen in het computer systeem of je lost ze op

Waar kun je werken?

Na je diploma kun je aan het werk bij automatiseringsafdelingen van bedrijven of in de computerhandel.

De opleiding

De opleiding ICT-support 3 wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. 

Zowel individueel als samen met een groep studenten ben je gericht bezig oplossingen te vinden voor ICT-problemen. Je leert ook hoe je nieuwe kennis kunt krijgen in een steeds veranderende ICT-sector.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Je start de opleiding gezamenlijk met studenten van de opleiding ICT-support 2. Na het eerste jaar van de opleiding wordt duidelijk op welke niveau je kan gaan afstuderen, niveau 2 of 3. Dit wordt duidelijk gemaakt in een gesprek met je studieloopbaanbegeleider. 

Praktijkgestuurd
De 
opleiding is praktijk gestuurd. Je werkt aan projecten in onze ICT praktijkruimte of aan opdrachten  rechtstreeks uit de praktijk. Zowel individueel als samen met een groep studenten ben je gericht bezig oplossingen te vinden voor ICT-problemen. Je leert ook hoe je nieuwe kennis kunt krijgen in een steeds veranderende ICT-sector.

Leereenheden
Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en is een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Hiervoor maak je regelmatig gebruik van onze ICT. Samen met andere studenten ga je met dit thema aan de slag. Je kunt je hierin bezighouden met dat onderdeel waar je het meest mee verbonden voelt of waar je juist nieuwsgierig naar bent.

Stage
In het tweede leerjaar ga je de eerste helft van het schooljaar 5 maanden de praktijk in. Onder begeleiding van een stagebegeleider leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Tijdens je stage leer je ook je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Zo ben je in staat om voor je verdere carrière de beste keuzes te maken. 

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vakgerichte ontwikkeling
Je bent gericht bezig oplossingen te vinden voor ICT-problemen. Je leert ook hoe je nieuwe kennis kunt krijgen in een steeds veranderende ICT-sector.

Kernonderdelen opleiding
In de opleiding doe je kennis en ervaring op voor de volgende kernonderdelen:

 • Installeren en onderhouden van hardware, software en verbindingen
 • Behandelen van incidentmeldingen
 • Ondersteunen van gebruikers
 • Samenwerken met collega's
 • Elektrotechniek

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap
 • Engels

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Als student kan je zelf de keuze maken om je te verdiepen in een bepaalde richting binnen het beroepenveld of je breder te oriënteren buiten je beroep.  Een keuzedeel waar je voor zou kunnen kiezen is bijvoorbeeld 'basis programmeren'. In dit keuzedeel zal de basis worden gelegd om te werken met programmeertalen en je maakt kennis met 'IOT'.

Meer informatie over keuzedelen

Naar aanleiding van je behaalde diploma kan je kijken of je de stap verder maakt naar niveau 4: Media & ICT beheer.

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Minimale toelating:

 • diploma vmbo-k (kader)
 • diploma vmbo-gl (gemend)
 • diploma vmbo-tl (theoretisch)

Na aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
7,3 landelijk 7
Percentage geslaagde studenten
80% landelijk 72%
Doorstroom binnen mbo
69% landelijk 57%
Kans op stage
60% landelijk 60%
Kans op werk in jouw vakgebied
40% landelijk 60%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 9,68
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 76%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Medewerker beheer ICT
Niveau
Niveau 3
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl