Manager/ondernemer horeca met havo-certificaten

Manager/ondernemer horeca met havo-certificaten

Manager/ondernemer horeca met havo-certificaten 4 - BOL

Loop jij graag een paar stappen harder?

Twijfel je tussen het mbo en de havo? Of zit je op havo maar heb je behoefte aan meer praktijk tijdens je opleiding? Ben je ambitieus en zoek je meer uitdaging? Dan is de opleiding Manager/ondernemer Horeca met havo-certificaten net iets voor jou. Een nieuwe opleiding op het Friesland College waarbij je je mbo-opleiding op niveau 4 aanvult met minimaal 2 en maximaal 4 vakken op havoniveau. Zo heb je meer uitdaging in je opleiding, krijg je door de havovakken een plus op je cv en stroom je met meer zelfvertrouwen door naar het hbo!

Wij bieden deze opleiding ook in een reguliere variant aan. Bekijk hier de informatie.

Manager/ondernemer horeca met havo-certificaten in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als manager of ondernemer in de horeca ben jij direct betrokken bij het succes van het restaurant, hotel of café waar je werkt. Of waar je eigenaar van bent. Een horecabedrijf runnen is een constante uitdaging. Je geeft leiding aan het personeel en werkt zelf ook mee in je horecazaak. Je bepaalt de uitstraling van je bedrijf, de gerechten op de menukaart en welke gasten je wilt aantrekken. Je neemt zelf personeel in dienst en bepaalt hoe je winst kunt maken.

Waar kun je werken?

Na deze opleiding kun je zelfstandig aan de slag als manager of eigenaar van een horecabedrijf. Bijvoorbeeld een hotel, restaurant, congrescentrum of in een recreatiebedrijf. Als je geen eigen zaak wilt, kun je met deze opleiding ook aan de slag als manager in een bestaand hotel, café of restaurant.

Na afronding van deze opleiding ben je goed voorbereid op een vervolgopleiding op het hbo maar heb je ook een interessant cv voor werkgevers. Het mbo-diploma heb je aangevuld met vakken op havoniveau, bijvoorbeeld Engels op een hoger niveau waardoor je prima internationaal kunt werken.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Manager/ondernemer horeca in de praktijk

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een begeleider toegewezen.

Voordelen Manager/ondernemer horeca met havo-certificaten:

 • Een plus op je cv;
 • Optimaal voorbereid op doorstroom naar het hbo;
 • Meer uitdaging in je opleiding;
 • Naast je mbo-diploma twee havocertificaten!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol met havo-certificaten(school en stage)

Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig gaat met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt en het hbo.

Naast de reguliere opleiding Manager/ondernemer horeca, volg je minimaal twee en maximaal vier van de volgende vakken op havoniveau: Economie, Wiskunde A, Engels op een hoger niveau, Nederlands op een hoger niveau. Deze vakken volg je op dezelfde locatie op het vavo en sluit je af met het landelijke examen. Na afloop van deze opleiding ontvang je een mbo-diploma en minimaal twee deelcertificaten op havoniveau.

Je kan de bol variant ook volgens zonder het halen van havo-certificaten.

Stage

Je loopt ook stage tijdens de opleiding:

 • Leerjaar 1 & 2: Bediening, keuken & leidinggeven
 • Leerjaar 3: Front-office

Gastvrij Fryslân (on the job)

Gastvrij Fryslân betekent leren in de praktijkomgeving betekent dat je leert binnen een professionele werkomgeving in plaats van op school (hubs). Binnen deze hubs volg je alle lessen, zowel de algemene als de beroepsgerichte vakken en zijn docenten, praktijkopleiders en jij (de student) samen verantwoordelijk voor jouw opleidingsdoelen.

Meer informatie over Gastvrij Fryslân

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling:

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Beroepsgerichte onderdelen:

 • kennis en inzicht in de horeca en horecabedrijven
 • starten van een eigen onderneming
 • leidinggeven
 • personeelsmanagement
 • financieel management
 • kennis van eten en drinken
 • kennis van koken en bedienen
 • gastgerichte houding ontwikkelen
 • werken in de front-office
 • inkoop en voorraadbeheer

Algemene vakken:

Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap
Een extra taal: Duits

Keuzedelen

Bij de opleiding Manager/ondernemer horeca met havo-certificaten kies je de havovakken Economie, Wiskunde, Engels of Nederlands.

Wil jij andere keuzedelen volgen dan havo vakken? Bekijk dan de reguliere Manager/Ondernemer horeca opleiding.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Na het behalen van de opleiding Manager/ondernemer horeca met havocertificaten kun je onder andere doorleren bij onderstaande opleidingen.

Hbo:

 • Hoger Hotelonderwijs
 • Human Resource management
 • Commerciële economie
 • Marketing & Communicatie

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding ben je in het bezit van:

 • Diploma vmbo theoretische leerweg/gemengde leerweg
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • Overgangsbewijs van vwo 3 en vwo 4
Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl