Specialist transport en logistiek

Specialist transport en logistiek

Specialist transport en logistiek 4 - BOL

Dankzij jou loopt het allemaal op rolletjes!

Jij bent de spin in het logistieke web

De wereld van transport en logistiek draait continue door. En als specialist zit jij daar middenin. Dat is kicken! Er ligt veel op je bordje, want je bent verantwoordelijkheid voor het totale operationeel logistieke proces. Daar stuur je jouw mensen op aan.

Je bewaakt de kwaliteit van het werk, je calculeert kosten en prijzen en overlegt met externe relaties waar jullie zaken mee doen. Je bent betrokken bij het personeelsbeleid. Misschien ben je er zelfs verantwoordelijk voor. En omdat je middenin de organisatie zit, ben je ook adviseur voor anderen. Dankzij jou draait het allemaal op rolletjes!

Specialist transport en logistiek in het kort

Wat houdt het beroep in?

Je werkt in een dynamische, vaak internationale omgeving. Je regelt de ontvangst en opslag van inkomende goederen. Ook voer je personeelsbeleid uit en houd je bezig met commerciële activiteiten.

Je voert werkzaamheden uit volgens complexe standaardprocedures. Voldoen deze procedures niet, dan bedenk je alternatieven. Een specialist transport en logistiek is verantwoordelijk voor de afdelingen opslag, transport en warehouse.

Waar kun je werken?

Je kunt werken in alle branches van de groothandel en transportbedrijven. En ook bij distributiecentra, logistieke dienstverleners en productiebedrijven.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Specialist transport en logistiek in de praktijk

Je leert om kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle vaardigheden die je als specialist transport en logistiek nodig hebt.

De opleiding bieden we aan via de beroepsopleidende leerweg (bol, school en stage).

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer of in de werkplaats te vinden.

Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten rond een bepaald thema. Elk project bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Samen met andere studenten ga je hiermee aan de slag.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Op die manier doorloop je je eigen leertraject. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan alle eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Vakspecifieke ontwikkeling

Tijdens de opleiding leer je technische vaardigheden om de opslag van goederen zo vlot mogelijk te laten verlopen. Daarnaast moet je het een en ander afweten van verschillende transportmiddelen, zoals van hun capaciteit en snelheid. Met deze gegevens kun je een planning maken voor de duur van het transport en de kosten daarvan. Je behaalt ook je ondernemersdiploma Beroepsgoederenvervoer. Hiermee kun je je eigen transportbedrijf starten.

Beroepsgerichte onderwerpen

Tijdens de opleiding komen onder andere aan bod:

 • aansturen logistiek proces
 • beheren goederenvoorraad
 • personeelsbeleid
 • contacten onderhouden met leveranciers en klanten
 • omgaan met de juiste computerprogramma's
 • Managementtaken zoals medewerkers begeleiden, managementinformatie leveren en doen van verbetervoorstellen

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen/wiskunde
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels

Keuzedelen

Voorbeelden van keuzedelen zijn onder andere:

 • Engels
 • Digitale vaardigheden
 • Duits

De algemene vakken sluiten zoveel mogelijk aan bij de beroepsgerichte onderdelen. Zo leer je op een prettige manier de theorie terwijl je in de praktijk bezig bent.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Associate Degree Logistiek en Economie bij NHL Stenden.

Wil je door naar het hbo? Dan is de doorlopende leerlijn die we ontwikkelen met de opleiding Associate Degree Logistiek en Economie bij NHL Stenden een mooie optie. De opleiding bestaat uit marketing, productie, logistieke processen, interne organisatie en inkoop. Heb je na het behalen van het Associate Degree de smaak van het studeren te pakken? Dan kun je met je Associate Degree doorstromen in het derde jaar van de bacheloropleiding.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl