Retailmanager

Retailmanager

Retailmanager 4 - BBL, BOL

Jouw zaak loopt op rolletjes

Dat alles goed loopt, daar speel jij een cruciale rol in. De klanten komen graag bij jou in de winkel. Omdat ze professioneel worden aangesproken en geadviseerd. En omdat het winkelassortiment up-to-date is en mooi wordt gepresenteerd. De verkoopcijfers laten zien dat je het goed doet. Je neemt de leiding waar het moet en geeft de ruimte waar het kan. Jouw verkoopteam is daarom blij met je. En de directie op het hoofdkantoor? Die noemt jou ‘that young and rising star’.

Retailmanager in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als retailmanager run je een vestiging van een bedrijf dat ergens anders zijn hoofdkantoor heeft. Jij houdt het overzicht en weet precies wat er op jouw locatie moet gebeuren. Je voelt je verantwoordelijk voor de verkoop en de omzet. Je bent commercieel en werkt doelgericht. Een manager als jij weet hoe je klantgerichtheid, creativiteit en zakelijkheid met elkaar combineert. Je neemt dus zelf beslissingen. Daarnaast geef je leiding aan het personeel.

Waar kun je werken?

Na deze opleiding kun je aan de slag als leidinggevende in het midden- of kleinbedrijf.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Retailmanager in de praktijk

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma. 

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:

  • bol (school en stage)
  • bbl (werken en leren)

Lees hieronder meer over de verschillende leerwegen.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je elke 5 weken werkt aan een ander project. Tijdens deze 5 weken staat een beroepsgericht onderdeel centraal. In de leereenheden wordt een duidelijke link gelegd tussen de theorie, het schoolprogramma en de praktijk. Je gaat gemiddeld 3 dagen per week naar school en je loopt 2 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.

Praktijkroute: In Heerenveen kun je de bol-opleiding ook in de praktijkroute volgen.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

In het eerste leerjaar maak je kennis met de detailhandel. Onderwerpen die hier aan bod komen zijn marketing, goederen, verkoop & advies en presentatie & promotie. In je stage ga je verbetervoorstellen inbrengen en ga je jouw leidinggevende capaciteiten ontwikkelen.

Tijdens het tweede en derde leerjaar schrijf je een filiaalplan. In het filiaalplan ga je je verdiepen in marketing, personeel, financiën, managen en leidinggeven van jouw eigen detailhandelsbedrijf.

Algemene vakken:

Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Keuzedelen

Tijdens de opleiding volg je drie keuzedelen. Bijvoorbeeld een extra vreemde taal zoals Duits of Spaans, of een keuzedeel doorstroom hbo.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Hbo:

  • Retail management
  • Small Business

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl