Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Friesland College Friesland College Friesland College

Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Management assistant / directiesecretaresse

Management assistant / directiesecretaresse

Management assistant / directiesecretaresse 4 - BOL

Een onmisbare en loyale duizendpoot!

Je bent een duizendpoot. Je regelt vergaderingen en bijeenkomsten. Je ontvangt gasten uit binnen- en buitenland. Jouw ‘baas’ kan altijd op je rekenen omdat je flexibel, loyaal en betrouwbaar bent. De Nederlandse taal beheers je tot in de puntjes én komma’s. Je bent nauwkeurig in het beheren van budgetten en het beoordelen van offertes. Maar dat is nog niet alles. Want je schrijft of redigeert ook teksten. Bijvoorbeeld voor de website en voor andere social media. Je zou haast denken dat je onmisbaar bent!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als management assistant neem je het management veel werk uit handen. Je collega’s moeten echt op je kunnen steunen. Wil een andere afdeling of iemand van buiten de organisatie met de directie spreken? Dan ben jij het aanspreekpunt. Jij schat in welke informatie belangrijk is voor de directie. Je moet dus goed weten wat er allemaal speelt in de organisatie. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in bedrijfsprocessen en dat je overzicht hebt over office taken. Het werken voor verschillende directeuren en managers kan uitdagend zijn. Daarom moet je goed kunnen plannen en organiseren en stressbestendig en flexibel zijn. Je gaat zorgvuldig om met de verwerking van (vertrouwelijke) gegevens. Je denkt mee met je 'opdrachtgever', je bent proactief en wanneer nodig kun je improviseren. 

Je hebt meer verantwoordelijkheid dan een office assistant. Jij regelt dat werkzaamheden op tijd klaar zijn. Gaat er iets mis? Dan krijg jij vaak de taak om het op te lossen. Jouw kansen om door te groeien liggen vooral op het gebied van meer leidinggeven en verantwoordelijkheid dragen. Waar je ook gaat werken, jij bent het visitekaartje van de organisatie!

Waar kun je werken?

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij veel verschillende organisaties en instellingen met een directie of manager(s). De grootte van de organisatie kan variëren van een kleine organisatie waar je management assistant (assisterende) office taken combineert met andere (assisterende) taken, tot een grote organisatie waar je op een (groot) directiesecretariaat werkt. Denk hierbij aan organisatie zoals scholen, gemeenten, ziekenhuizen, gezondheidszorginstellingen,  provincies, sportcentra, evenement organisaties, woningcorporaties, musea en commerciële bedrijven.

Praktische informatie

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

We bieden deze bol-opleiding in twee varianten aan:

bol - leereenheden (school en stage)
bol - praktijkroute

Hoe leer je?

Bol - school en stage

Start je de opleiding in leereenheden, dan ben je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt en het hbo. 

Je loopt ook stage tijdens de opleiding:
1e leerjaar: 10 weken
2e leerjaar: 10 weken
3e leerjaar: 20 weken

Je loopt 24 uur per week stage.


Bol – praktijkroute

Start je de opleiding in de praktijkroute, dan ben je tijdens je opleiding dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en neemt daarnaast deel aan werkplaatsen en trainingen, met docenten en mensen uit het bedrijfsleven. Je richt zo je eigen onderwijs in, maakt je eigen roosters en kunt hierdoor precies in de praktijk leren wat nodig is om jouw doelen te bereiken.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderdelen:

 • Redigeren aangeleverde teksten
 • Informatie over de organisatie doorgeven aan derden
 • Agenda('s) beheren
 • Bijeenkomsten organiseren
 • Vergaderingen plannen, notuleren en afhandelen
 • Bezoekers ontvangen
 • Reizen en accommodaties regelen
 • Schriftelijke informatie-uitwisseling verzorgen
 • Mondelinge (telefonische) informatie-uitwisseling verzorgen
 • Relatienetwerk onderhouden
 • Administratieve taken
 • Onderhouden en actualiseren (digitale) archief
 • Plannen en organiseren

Algemene vakken:
Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Doorleren

Hbo-opleiding, bijvoorbeeld:

Communicatie
International Business and Languages
Personeel & Arbeid/Personeelswerk

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl