Machinaal houtbewerker

Machinaal houtbewerker

Machinaal houtbewerker 2 - BBL

Jij gaat voor precisie!

Hout, nog ruw en onbewerkt. Oersterk en veelzijdig. Met veel zorg, kennis en toewijding wordt het juiste hout uitgezocht. Het krijgt een bestemming, en jij weet welke.
Met de machine bewerk je het ruwe hout om tot een bruikbaar product. Tot onderdelen die gebruikt zullen worden in de bouw. Voor kozijnen, deuren of daken. Of die verwerkt zullen worden in meubels. Zo leeft het hout nog jaren voort. En jij stond aan het begin ervan.

Machinaal houtbewerker in het kort

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Machinaal houtbewerker in de praktijk

De opleiding wordt alleen aangeboden als Werken en leren traject (bbl). Daarvoor moet je een baan hebben in de bouwbranche.

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake.
Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Beroepsgerichte onderdelen

Tijdens je opleiding leer je welke machines er zijn en hoe je die veilig bedient en onderhoudt. Daarnaast maak je kennis met verschillende vakken zoals materialenkennis en houtbewerken.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan & Burgerschap

Doorleren

Als de opleiding Machinaal houtbewerker hebt afgerond kun je aan de slag in een houtverwerkend bedrijf. Je kunt ook verder leren in de opleiding Allround machinaal houtbewerker niveau 3.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl