Aandacht geven aan kwetsbare mensen. Mensen helpen regie te krijgen over hun eigen leven. Dat doe je als je werkt in de maatschappelijke zorg. Door jouw begeleiding wordt het leven van je cliënten weer de moeite waard. Kortom, een beroep waar je veel voldoening uit haalt.
Je werkt met volwassen of oudere cliënten die het niet lukt om zelfstandig deel te nemen aan de samenleving. Want vaak hebben ze te maken met meerdere complexe problemen. Bijvoorbeeld met dementie of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Of met een verslaving of psychiatrische problemen. Je kunt ook denken aan vrouwen die tijdelijk een onderkomen zoeken in een instelling voor vrouwenopvang. Sommige cliënten hebben echt langdurige ondersteuning nodig en wonen daarom in een instelling. Anderen begeleid je tijdelijk bij het terugkeren in de samenleving.
Als begeleider, groepsleider, jobcoach, trajectbegeleider:
Als je kiest voor een opleiding bij het Friesland College, kies je voor praktijkgestuurd leren.
De voordelen van leren bij het Friesland College
Lees hier meer over de voordelen van leren bij het Friesland College >
Meerdere opleidingslocaties
Omdat jij leert ín zorglocaties kun je op meerdere plaatsen in de provincie terecht. Behalve in Leeuwarden en Heerenveen vind je opleidingslocaties in de omgeving van Dokkum, Drachten en Harlingen. Grote kans dus dat je dicht bij huis een groot deel van je opleiding kunt volgen. Lees meer over de opleidingslocaties >
Oriëntatie
Je start met een oriëntatieperiode waarin je de school, medestudenten, docenten en vaak ook meteen de praktijklocatie leert kennen. Je maakt aan de hand van praktische opdrachten kennis met je toekomstig beroep(enveld) en met praktijkgestuurd leren.
De praktijk
Na de oriëntatie ga je zo snel mogelijk aan de slag in de praktijk (praktijkroute). Hoe snel dit is, hangt af van de plekken die op dat moment beschikbaar zijn. Dit heeft te maken met de afspraken die de school steeds maakt met het werkveld. Als er niet meteen een praktijkplaats is, werk je op school praktijkgestuurd via gerichte opdrachten.
Werkplaatsen
Tijdens werkplaatsen ga je verder in op de theorie over de onderwerpen die je tegenkomt in de praktijk of bij praktijkopdrachten op school. Je oefent er ook je vaardigheden. Omdat je midden in de praktijk staat, kun je de vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan in deze werkplaatsen meteen weer toepassen. Zo leer je effectief.
Persoonlijke route
Je kijkt regelmatig terug op wat je gedaan en geleerd hebt. Begeleid door je docenten en de medewerkers in de instelling of op school ontdek je zo wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier je persoonlijke route samen.
Examen
Of je nu op school begint of meteen in de praktijkroute, de weg die je volgt leidt tot één en hetzelfde examen. In dat examen laat je zien of je alles wat je voor de opleiding moet doen, hebt behaald.
De praktijk
Voor het bbl-traject heb je een arbeidscontract van minimaal 16 uur per week bij een voor niveau 4 erkende instelling. Dat regel je zelf. Tijdens de opleiding doe je ook 320 uur ervaring op in een ander zorgveld dan waarin jij werkt.
Je weekindeling
Kies je voor de bbl-opleiding, dan kan je week er als volgt uitzien:
Tijdens de intake bespreken we met jou wat het best bij je past.
Oriëntatie
Je start met een oriëntatieperiode waarin je de school, medestudenten en docenten leert kennen. Je maakt aan de hand van praktische opdrachten kennis met het praktijkgestuurd leren.
Werkplaatsen
Naast je werk oefen jij je vaardigheden en doe je theoretische kennis op. Dit doe je tijdens werkplaatsen op school, in de instelling waar je werkt of in een collega-instelling in de buurt. De onderwerpen waar jij je in verdiept stem je voor een groot deel af op dat wat jij in de praktijk tegenkomt.
Persoonlijke route
Je kijkt regelmatig terug. Begeleid door je docenten en de medewerkers in de instelling ontdek je zo wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren om aan de exameneisen te kunnen voldoen. Je stelt op deze manier je persoonlijke route samen. Omdat je midden in de praktijk staat, kun je de vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan in de werkplaatsen meteen toepassen. Zo werk je op een effectieve manier toe naar je diploma.
Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Beroepsgerichte onderwerpen
Algemene vakken
Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.
Keuzedelen van de opleiding zijn:
Hbo
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Meer informatie over Toelating en intakeEen deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.
Voor volwassenen hangt de opleidingsduur af van de kennis en ervaring die je al hebt opgedaan. Want wat je al kunt hoef je niet meer te leren. Dat betekent dat we maatwerk kunnen bieden, passend bij jouw kennis en ervaring. We bespreken dit met je tijdens de intake.
Om in aanmerking te komen voor maatwerk ben je tenminste 20 jaar én
Aanvullende eis voor bbl
Om in aanmerking te komen voor een bbl-opleiding (werken en leren) heb je een arbeidscontract van minimaal 16 uren per week bij een erkend leerbedrijf.
Opleidingsduur
De opleiding duurt 4 jaar. Ben je een volwassene en heb je al een achtergrond in deze richting? Dan hangt de opleidingsduur af van de kennis en ervaring die je al hebt opgedaan. Want wat je al kunt hoef je niet meer te leren! Dat betekent dat we soms maatwerk kunnen bieden. We bespreken dit met je tijdens de intake.
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >