Luchtvaartdienstverlener / steward(ess)

Luchtvaartdienstverlener / steward(ess)

Luchtvaartdienstverlener / steward(ess) 4 - BOL

Cabin crew, prepare for landing!

Jouw gasten zitten heerlijk ontspannen in een Boeing 737. Jij bent hun stewardess of steward en ziet er prachtig uit in je uniform. Je zorgt ervoor dat het hen aan niets ontbreekt. Je verleent service, je bent flexibel, stelt mensen gerust en geeft antwoord op hun vragen. Door jouw vriendelijke en zelfverzekerde uitstraling voelt iedereen zich op z’n gemak. En dat op 10 kilometer hoogte. Knap werk!

Maar ook als je liever met beide benen op de grond blijft, kun je als grondsteward(ess) aan de slag. Bijvoorbeeld bij het in- en uitchecken van de passagiers en bij het begeleiden van en naar het vliegtuig. Je geeft informatie en bent, ook als het hectisch is, een vriendelijk en betrouwbaar aanspreekpunt voor de reizigers.

Luchtvaartdienstverlener / steward(ess) in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als luchtvaartdienstverlener ontvang je de passagiers. Je begeleidt hen bij het inchecken, bij het in- en uitstappen en in het vliegtuig. Ook zorg je voor naleving van de veiligheidsprocedures en als het moet, grijp je in: safety first! Je draagt verantwoordelijkheid voor de veiligheid, zowel op de luchthaven als in het vliegtuig.

Is jouw werkplek een luchthaven, dan begeleid je de passagiers bij het inchecken. Je neemt onder meer de bagage aan en labelt die. Ook beman je de (informatie-) balie. Verder help je passagiers die extra begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten. Werk je als cabinemedewerker in een vliegtuig, dan informeer en verzorg je de passagiers tijdens de vlucht.

Waar kun je werken?

Je kunt aan de slag als steward(ess) of purser bij een vliegmaatschappij of als grondsteward(ess) op een vliegveld. Ook kun je werken bij een ondersteunend bedrijf voor de luchtvaartsector.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Luchtvaartdienstverlener / steward(ess) in de praktijk

Als toekomstig luchtvaartdienstverlener hou je van reizen en heb je een dienstverlenende instelling. Je kunt flexibel inspelen op onverwachte gebeurtenissen en staat stevig in je schoenen. Je hebt geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden. Tijdens de opleiding kom je in aanraking met alle aspecten van het beroep. Daarbij besteed je veel aandacht aan het beheersen van moderne vreemde talen. Ook oefen je veel met vaardigheden die je nodig hebt in de omgang met passagiers uit allerlei culturen. 

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een begeleider toegewezen.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Tijdens de starclass volg je theorie- en praktijklessen over ‘grond’ en ‘lucht’. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt! Daarnaast staan bij de opleiding zowel de Nederlandse taal als twee moderne vreemde talen centraal. Ook rekenen en Loopbaan en Burgerschap zijn onmisbare vakken voor het uitvoeren van je toekomstige beroep.
Om de opleiding op niveau 4 af te ronden zul je 4 relevante keuzedelen moeten hebben gevolgd en gehaald.

De duur van de opleiding is minimaal 1 ½ jaar afhankelijk van het voortraject (niv. 3 of 4). Binnen deze periode loop je een keer stage van 5 maanden (op de grond) of van 7-9 maanden (in de lucht). Dit kan in Nederland of daarbuiten. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Wanneer je alles hebt afgerond, inclusief stage in het werkveld, is de opleiding afgerond.

Vliegtuigcabine als leslokaal

Ook op school halen we de praktijk in huis: je krijgt onder andere les in een nagebootste vliegtuigcabine!

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderdelen:

Tijdens de opleiding kom je in aanraking met alle aspecten van het beroep. Je leert:

  • wat de taken van een floorwalker zijn
  • bagage afhandelen
  • full service check-in verzorgen
  • in- en uitstapproces op de luchthaven en in het vliegtuig verzorgen
  • bijzondere passagiers begeleiden
  • een vlucht en de controle van een uitrusting van het vliegtuig voorbereiden
  • passagiers tijdens de vlucht begeleiden
  • klachten en wensen inventariseren
  • toezicht houden op de regels omtrent veiligheid
  • flight safety taken uitvoeren.

Je oefent veel met vaardigheden die je nodig hebt in de omgang met passagiers uit allerlei culturen. Daarnaast volg je theorielessen over ‘grond’ en ‘lucht’. Hier kwam je al mee in aanraking in het voortraject van de toeristische opleiding travel & hospitality.

Algemene vakken:

Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap

Vreemde talen:

Er is ook veel aandacht voor moderne vreemde talen, zoals Engels, Spaans, Duits en Frans; je kiest twee vreemde talen.

Persoonlijke ontwikkeling:

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Toelating

We noemen deze opleiding de ‘starclass’. Dit houdt in dat je een opleiding volgt na een niveau 3 of niveau 4 opleiding. Je bent dus toelaatbaar met een niveau 3 of niveau 4 diploma. Wel nemen wij van te voren een assessment af waaruit een advies volgt of je geschikt bent voor de opleiding of niet.

De duur van de opleiding is minimaal anderhalf jaar, afhankelijk van jouw voortraject.

Maximaal 22 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor deze opleiding een numerus fixus, optie 1. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 22 nieuwe bol-studenten inschrijven. Lees meer over optie 1.

Meer informatie over toelating

Kosten

€ 650 - 700 per jaar

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl