Logistiek medewerker

Logistiek medewerker

Logistiek medewerker 2 - BBL, BOL

Werken in de distributie: druk en dynamisch

Het distributiecentrum waar jij werkt heeft bijna 70.000 vierkante meter aan opslagruimte. Dat is bijna dan 10 voetbalvelden bij elkaar. Geen kleine jongen dus! Jij zorgt voor het laden, lossen en controleren van alle goederen die binnenkomen en weggaan. Dat doe je snel en zorgvuldig.

Je hebt een hekel aan fouten maken. Ook als je de paklijsten en orderlijsten moet controleren. Je kent het magazijn op je duimpje en weet alle goederen met je heftruck of reachtruck snel en veilig te bereiken. Werken in een distributiecentrum is lekker druk en altijd dynamisch!

Logistiek medewerker in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als logistiek medewerker voer je werkzaamheden uit in een opslagruimte. Je laadt, lost en controleert binnenkomende en uitgaande goederen. Ook verzamel je orders, sorteer je goederen, maak je ze verzendklaar en plaats je ze in magazijnlocaties.
Verder werk je mee aan het beheer van de opgeslagen goederen, vul je documenten in en controleer je deze. 

Deze werkzaamheden hebben betrekking op magazijnbeheer en voorraadbeheer in alle branches.

Waar kun je werken?

Je kunt werken in alle branches van de groothandel. En ook bij distributiecentra, logistieke dienstverleners en productiebedrijven.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Logistiek medewerker in de praktijk

Je leert om kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle technische vaardigheden die je als logistiek medewerker nodig hebt.

Je kunt de opleiding volgen via beroepsopleidende (bol, school en stage) of beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren)

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer of in de werkplaats te vinden.

Bol (school en stage)

Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Samen met andere studenten ga je hiermee aan de slag.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Je leert eerst de nodige basisvaardigheden. Daarna ben je twee dagen per week in de praktijk bij verschillende bedrijven in de sector transport en logistiek. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Bbl (werken en leren)

Wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan wekelijks minimaal twintig uren aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Kom je net van de middelbare school, dan heb je een baan bij een passend leerbedrijf nodig. Vraag hiernaar tijdens de intake.

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of -vrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Beroepsgerichte onderwerpen/vakken

Tijdens de opleiding komen onder andere aan bod:

  • logistiek
  • goederenontvangst en voorraadbeheer
  • orderverzamelen
  • goederenuitlevering
  • VCA (veiligheid, gezondheid en milieu)
  • hefrukcertificaat (optioneel)

Daarnaast krijg je ook te maken met economische en administratieve aspecten, beroepshouding en communicatie.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

De algemene vakken sluiten zoveel mogelijk aan bij de beroepsgerichte onderdelen. Zo leer je op een prettige manier de theorie terwijl je in de praktijk bezig bent.

Keuzedelen

Toelating

Voor bbl-opleiding (werken en leren) moet je een baan hebben in de sector bij een erkend leerbedrijf.

Meer informatie over toelating

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl