Leidinggevende keuken
Nieuw in bol

Leidinggevende keuken

Leidinggevende keuken 4 - BBL, BOL

Leidinggevende keuken

In de keuken zwaai jij de scepter!

Je had vandaag overleg met de chef-kok over een nieuwe menukaart. Jouw voorstel is om het aantal hoofdgerechten terug te brengen tot tien. Je hebt hem ook laten proeven van een nieuw lunchgerecht: een heerlijk frisse gamba-salade. Met een kerrie-dressing. Vervolgens ontving je de nieuwe kok. Jij wilt hem professioneel inwerken en ervoor zorgen dat hij zich gauw bij jullie thuis voelt. En daarna nog even puzzelen op een nieuwe planning voor de komende twee weken. Dat is altijd een pittige klus. En nu? Nu ben je bezig met de voorbereidingen voor een buffet voor 40 personen. Om zeven uur komen de eerste gasten al. Het wordt weer druk, maar daar draai jij je hand niet voor om!

Leidinggevende keuken in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als Leidinggevende keuken zwaai jij de scepter in de keuken. Je bent de schakel tussen de medewerkers van de keuken en de manager/ondernemer. Je bereidt bijzondere, creatieve gerechten en denkt mee over de samenstelling van de menukaart. Ook bewaak je de kwaliteit van de gemaakte gerechten. Je zorgt ervoor dat de kwaliteit aan de verwachtingen van de gasten voldoet. Je houdt rekening met de verschillende wensen van gasten, waarbij je let op de bedrijfsformule. Daarnaast overleg je met leveranciers over de inkoop van de producten. Je kunt kostenbewust handelen en bent commercieel. Je helpt ook nieuwe of lerende medewerkers en geeft leiding in de keuken.

Leidinggevende keuken in de praktijk

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Waar kun je werken?

Met het diploma Leidinggevende keuken kun je in veel verschillende bedrijven aan de slag, vaak in het midden en hogere horecasegment.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol: School en stage

Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig gaat met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om de opdrachten af te ronden. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt.

Je loopt ook stage tijdens de opleiding:

1e leerjaar: tien weken
2e leerjaar: tien weken
3e leerjaar: twintig weken
Dat doe je 24 uur per week.

Of:
1e leerjaar: 448 uur, 30 weken à 2 dagen van 7,5 uur
2e leerjaar: 760 uur, 10 weken à 4 dagen + 60 dagen van 7,4 uur
3e leerjaar: 960 uur, 20 weken à 5 dagen + 20 dagen van 7,4 uur

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Over het beroep

Je werkt in de opleiding natuurlijk veel aan verschillende kooktechnieken. Je leert over:

  • snijtechnieken
  • bereiden van gerechten en sauzen
  • welke ingrediënten goed bij elkaar passen
  • warenkennis, voedingsleer en hygiëne
  • het beheren van keukenvoorraden
  • leidinggeven en personeelsmanagement
  • hoe je collega’s begeleidt en hoe je functionerings- en beoordelingsgesprekken voert
  • winstmarges berekenen
  • het ontwikkelen van nieuwe recepten en garnituren
  • het bedenken en maken van verrassende menu’s
  • (financieel) management

Specifieke onderdelen voor Leidinggevende keuken

Als leidinggevende heb je een aantal extra verantwoordelijkheden, ook op het financiële vlak. Zonder de juiste financiële kennis hebben de mooiste gerechten vaak weinig toekomst. Je leert hoe je een operationeel plan maakt dat past bij de doelstelling van het bedrijf. En ook hoe je daarbij de juiste begrotingen opstelt en bewaakt.

Algemene vakken

Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Keuzedelen

Aanbeveling 

  • Arbo
  • Ondernemersvaardigheden
  • Streekproducten
  • Etc

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je in het bezit zijn van één van de volgende bewijzen:

  • Een diploma vmbo-kader
  • Een diploma op mbo-niveau 2

EVC's 

Instroom is ook mogelijk met aantoonbare werkervaring (evc's) door middel van een verplichte instaptoets. Je kunt dan eventueel de opleiding in twee jaar afronden.

Naast goede basiskennis en werkervaring in het vakgebied is een juiste beroepshouding belangrijk. Je bent representatief, hebt een open houding en kunt goed met mensen omgaan.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Extra kosten:

  • BHV per aanmelding
  • Workshops van niveau 4 Gespecialiseerd kok

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl