Nog niet aangemeld voor een mbo-opleiding? Kom langs op de Open Dag!
1 Juni van 16.00 tot 18.00

Meld je aan voor de open dag

Nog niet aangemeld voor een mbo-opleiding? Kom langs op de Open Dag!
1 Juni van 16.00 tot 18.00

Meld je aan voor de open dag
Leidinggevende Bakkerij
Nieuw!

Leidinggevende Bakkerij

Leidinggevende Bakkerij 4 - BBL

Een passie voor brood en banket?

Als je elke dag met brood en banket bezig wilt zijn, maar ondertussen ook leiding wilt geven aan een bedrijf, dan is Leidinggevende Bakkerij de opleiding die je zoekt. Je leert tijdens deze opleiding voor het grootste gedeelte in de praktijk, het is een bbl-opleiding. De opleiding Leidinggevende Bakkerij is een mbo-opleiding op niveau 4 die 3 jaar duurt.

Leidinggevende Bakkerij in het kort

 • Bbl-opleiding, dus je leert door in de praktijk te doen
 • Uitstekende opstap naar het hbo
 • Elke dag met brood en banket aan de slag

Opleiding Leidinggevende Bakkerij in de praktijk

Leidinggevende Bakkerij is een 3-jarige bbl-opleiding op mbo-niveau 4. Bbl betekent dat je 3 dagen per week werkt en 1,5 dag per week naar school gaat. De theorie die je op school leert, breng je dus direct in de praktijk, en andersom neem je voorbeeld uit de praktijk mee naar school om meer over te leren. Zo ben je binnen een paar jaar klaar om leiding te geven in een bakkerij!

Naast vakgerichte lessen krijg je tijdens deze opleiding ook algemene vakken zoals Nederland en rekenen. En de keuzedelen die je kunt kiezen, tellen mee voor je diploma en laten aan toekomstige werkgevers zien waar je goed in bent.

Waar kun je gaan werken?

Met het diploma Leidinggevende Bakkerij kun je aan de slag in een ambachtelijke brood- en banketbakkerij of een industriële grootbakkerij. Daar draai je mee in het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden, en je bent betrokken bij alles wat er speelt in het bedrijf. Je maakt onder andere werkplanningen, motiveert je team en verdeelt het werk.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

Hoe leer je?

De opleiding Leidinggevende Bakkerij is een driejarige BBL-opleiding. Je werkt 3 dagen in een leerbedrijf met een leerwerkovereenkomst. Naast je werkzaamheden in de bakkerij ga je minimaal 1,5 dag in de week naar school.

Je hebt vakgerichte lessen in de praktijk en vakverdieping in theorie. Je gaat aan de slag met Nederlands en rekenen om niveau 3f te behalen. Daarnaast krijg je lessen burgerschap, loopbaanontwikkeling, SLB lessen en Engels.

Een deel van je opleiding mag je zelf invullen met een keuzedeel.

Wat leer je?

Tijdens de mbo-opleiding Leidinggevende Bakkerij ga je aan de slag met je vak, maar ook met algemene vakken en je persoonlijke ontwikkelingen.

Over het beroep

Onderwerpen waarmee je aan de slag gaat in deze opleiding zijn:

 • Bedrijfsconcepten;
 • Routing in het bedrijf;
 • Grondstof- en productkennis brood en banket;
 • Productie van brood en banketproducten;
 • Bewaken van het productieproces;
 • Regels en voorschriften;
 • Financieel management;
 • Leidinggeven, motiveren, feedback en feedforward;
 • Personeelsmanagement;
 • Marketing en communicatie;

Algemene vakken

Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling

Ook besteed je veel aandacht aan je eigen ontwikkeling. Je leert bijvoorbeeld samenwerken, hoe je effectief communiceert en flexibel inspeelt op allerlei situaties. Zo ben je klaar voor een succesvolle toekomst in je vakgebied!

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Leidinggevende Bakkerij volg je ook een aantal keuzedelen. Die tellen mee voor je diploma en laten aan toekomstige werkgevers zien waar je goed in bent. Zo maak je dus echt het verschil!

Meer informatie over Keuzedelen

Doorleren

Ben je nog niet klaar met leren? Je kunt met een niveau 4-diploma goed doorstromen naar het hbo. Opleidingen die goed aansluiten zijn onder andere Productontwikkelaar, een docentenopleiding of Voeding en diëtiek.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen.

Meer informatie over kosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl