Leidinggevende Bakkerij
Nieuw!

Leidinggevende Bakkerij

Leidinggevende Bakkerij 4 - BBL, BOL

Een passie voor brood en banket?

Als je elke dag met brood en banket bezig wilt zijn, maar ondertussen ook leiding wilt geven aan een bedrijf, dan is Leidinggevende Bakkerij de opleiding die je zoekt. De opleiding Leidinggevende Bakkerij is een mbo-opleiding op niveau 4 die 3 jaar duurt.

Leidinggevende Bakkerij in het kort

 • 3-jarige bol en bbl-opleiding op mbo-niveau 4
 • Uitstekende opstap naar het hbo
 • Elke dag met brood en banket aan de slag

Opleiding Leidinggevende Bakkerij in de praktijk

Leidinggevende Bakkerij is een 3-jarige opleiding op mbo-niveau 4. Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Naast vakgerichte lessen krijg je tijdens deze opleiding ook algemene vakken zoals Nederland en rekenen. En de keuzedelen die je kunt kiezen, tellen mee voor je diploma en laten aan toekomstige werkgevers zien waar je goed in bent.

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:

 • Bol (school en stage)
 • Bbl (werken en leren)

Waar kun je gaan werken?

Met het diploma Leidinggevende Bakkerij kun je aan de slag in een ambachtelijke brood- en banketbakkerij of een industriële grootbakkerij. Daar geef je leiding, draai je mee in het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden en ben je betrokken bij alles wat er speelt in het bedrijf. Je houdt goed in de gaten of klanten tevreden zijn en zorgt ervoor dat alles volgens de regels en bedrijfsvoorschriften verloopt. Je maakt onder andere werkplanningen, motiveert je team en verdeelt het werk.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig gaat met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!

Stage

Tijdens het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 3 dagen in een erkend leerbedrijf met een leerwerkovereenkomst. Naast je werkzaamheden in de bakkerij ga je minimaal 1,5 dag in de week naar school. Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit.

Wat leer je?

Je hebt vakgerichte lessen in de praktijk en vakverdieping in theorie. Je gaat aan de slag met Nederlands en rekenen om niveau 3f te behalen. Daarnaast krijg je lessen burgerschap, loopbaanontwikkeling, SLB lessen en Engels.

Een deel van je opleiding mag je zelf invullen met een keuzedeel.

Wat leer je?

Tijdens de mbo-opleiding Leidinggevende Bakkerij heb je vakgerichte lessen in de praktijk en vakverdieping in theorie. Je gaat aan de slag met Nederlands en rekenen om niveau 3f te behalen. Daarnaast krijg je lessen burgerschap, loopbaanontwikkeling, SLB lessen en Engels.

Een deel van je opleiding mag je zelf invullen met een keuzedeel.

Over het beroep

Onderwerpen waarmee je aan de slag gaat in deze opleiding zijn:

 • Bedrijfsconcepten;
 • Routing in het bedrijf;
 • Grondstof- en productkennis brood en banket;
 • Productie van brood en banketproducten;
 • Bewaken van het productieproces;
 • Regels en voorschriften;
 • Financieel management;
 • Leidinggeven, motiveren, feedback en feedforward;
 • Personeelsmanagement;
 • Marketing en communicatie;

Algemene vakken

Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling

Ook besteed je veel aandacht aan je eigen ontwikkeling. Je leert bijvoorbeeld samenwerken, hoe je effectief communiceert en flexibel inspeelt op allerlei situaties. Zo ben je klaar voor een succesvolle toekomst in je vakgebied!

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Leidinggevende Bakkerij volg je ook een aantal keuzedelen. Die tellen mee voor je diploma en laten aan toekomstige werkgevers zien waar je goed in bent. Zo maak je dus echt het verschil!

Meer informatie over Keuzedelen

Doorleren

Ben je nog niet klaar met leren? Je kunt met een niveau 4-diploma goed doorstromen naar het hbo. Opleidingen die goed aansluiten zijn onder andere Productontwikkelaar, een docentenopleiding of Voeding en diëtiek.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen.

Meer informatie over kosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl