Tijdens de mbo-opleiding Kok leer je alles over het werken in een keuken. Als kok maak je hapjes, gerechten en desserts klaar voor de gasten in het restaurant. Je leert om culinaire gerechten te maken die niet alleen goed smaken, maar er ook prachtig uitzien! Je leert om zonder stress nauwkeurig en hygiënisch te werken. Met jouw kookkunsten zorg jij ervoor dat de gasten zullen smullen.
De mbo-opleiding Kok is een 2-jarige opleiding op niveau 2. Je kunt de opleiding volgen via de bol-leerweg of via de bbl-leerweg.
Het werk van een kok bestaat niet alleen uit koken. Je werk is veelzijdig. Je maakt de planning voor de dag. Je bereidt de gerechten voor en maakt ze af als de gasten ze bestellen. Je helpt mee met de ontwikkeling van de menukaart. Je controleert de ingrediënten die door leveranciers gebracht worden. Soms kook je voor weinig mensen, en op andere momenten voor veel mensen. De verschillende wensen van de klanten staan hierbij voorop. Het is als kok ook belangrijk om de keuken netjes en schoon te houden. Zo maak je de gerechten op een hygiënische en veilige manier.
Met het diploma Kok op mbo-niveau 2 kun je aan het werk in hotels, restaurants, grand cafés, brasseries, congrescentra en instellingen in bijvoorbeeld de zorg.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
Bij de opleiding Kok leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug en vooruit. Je stelt zo je leertraject samen, zodat je aan het eind voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Je kan deze opleiding in twee leerwegen volgen: bol of bbl. De bol-opleiding kun je vervolgens in 2 varianten volgen.
Als je kiest voor de bol-opleiding school & stage, dan ga je naar school en loop je stage. Op school krijg je les in leereenheden. Bij een leereenheid staat een aantal weken 1 thema centraal. Aan de hand van dat thema volg je lessen en maak je praktijkopdrachten. Alle praktijkopdrachten zijn in samenwerking met regionale bedrijven en instellingen gemaakt. Op die manier word je goed voorbereid voor stage en jouw latere werk. In het 1e leerjaar loop je 15 uur per week stage. In het 2e leerjaar loop je 20 uur per week stage.
Als je kiest voor de praktijkroute, dan ben je tijdens je opleiding dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en volgt daarnaast werkplaatsen en trainingen. Werkplaatsen zijn momenten waarop jij onder begeleiding aan de slag gaat met jouw persoonlijke leervraag. Docenten en mensen uit het bedrijfsleven verzorgen die werkplaatsen en trainingen. de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen in de bbl-leerweg. Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Bij de Koksopleiding volg je verschillende vakken. Je leert natuurlijk over het beroep, maar je werkt ook aan je persoonlijke ontwikkeling, je volgt enkele algemene vakken en je kiest jouw keuzedelen.
Tijdens de opleiding is er aandacht voor verschillende vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Net als veilig en hygiënisch werken zijn ook deze vaardigheden erg belangrijk voor een kok. Maar je zult er ook buiten je vak veel voordeel van hebben. Daarom is er tijdens de opleiding veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
Je volgt beroepsgerichte lessen om het vak van kok goed te beheersen. De theorie die je leert, heb je nodig in de praktijkopdrachten en op stage. Je krijgt bijvoorbeeld les in de volgende vakken:
Naast het volgen van beroepsgerichte vakken, volg je ook enkele algemene vakken:
Met keuzedelen kun je jouw eigen leerroute bepalen en je onderscheiden richting een toekomstig werkgever. Keuzedelen tellen mee voor je diploma.
KeuzedelenNa het behalen van je diploma voor niveau 2 Kok kun je bijvoorbeeld doorstromen naar niveau 3 Zelfstandig werkend kok.
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Om toegelaten te worden tot de opleiding Kok, moet je minimaal 1 van de volgende vooropleidingen hebben:
Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.
Meer informatie over opleidingskostenStudie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding