Friesland College Friesland College Friesland College

Zelfstandig werkend kok

Niveau 3 - bbl, bol

Koken is jouw passie!

Het bereiden van de verrukkelijkste gerechten. Dat is helemaal jouw passie. Je hebt liefde voor het vak en je voelt je thuis tussen de messen, pannen, keukenmachines, ovens en werkbanken in een professionele keuken.

Je vindt het leuk om vernieuwende gerechten met de heerlijkste ingrediënten te bedenken. Je bent kritisch op je eigen werk omdat je je verder wilt ontwikkelen en wilt doorgroeien tot... ja, misschien wel tot chef-kok.

Je kunt goed samenwerken en met veel plezier coach je beginnende koks en help je hen verder in hun ontwikkeling. Je bent niet zomaar een kok, je bent een kok met een brede kijk op het hele keukengebeuren.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als zelfstandig werkend kok kun je zelf menu's bedenken en klaarmaken. Je kijkt welke ingrediënten er moeten komen en geeft deze door aan je leidinggevende. Je hebt kennis van levensmiddelen- en bedrijfshygiëne. In de keuken kun je leidinggeven aan een leerling-kok (niveau 2). Samen zorg je ervoor dat elk gerecht perfect de keuken verlaat.

Je onderscheidt je van de ‘gewone’ kok doordat je meedenkt bij het uitbreiden of verbeteren van de menukaart. En doordat je helpt bij het verbeteren van de efficiëntie en de kostenbeheersing. Je beoordeelt verder je eigen werk en soms ook dat van hulpkrachten. Als het nodig is, stuur je hen bij en geef je tips. Bij alles wat je doet zorg je voor een schone, nette werkomgeving. Daarbij houd je rekening met alle voorschriften. Je werkt onder toezicht van een leidinggevende. Je voert je taken helemaal zelfstandig uit en hebt ook meer verantwoordelijkheden.

Waar kun je werken?

Je kunt als zelfstandig werkend kok aan de slag in hotels, restaurants, cafés, instellingen, cateringbedrijven en congrescentra.

De opleiding

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:

Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)

De bol-opleiding kun je ook in de praktijkroute volgen.

Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.

Bol

Bol - leereenheden
Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt.

Je loopt ook stage tijdens de opleiding:

1e leerjaar: tien weken
2e leerjaar: tien weken
3e leerjaar: twintig weken
Dat doe je 24 uren per week.

Of:
1e leerjaar 448 uur (30 weken à 2 dagen 7,5 uur p/d)
2e leerjaar 760 uur (10 weken à 4 dagen 32 uur p/w + 60 dagen 7,4 uur p/d)
3e leerjaar 960 uur (20 weken à 5 dagen 40 uur p/w + 20 dagen 7,4 uur p/d)

Bol - praktijkroute
Start je de opleiding in de praktijkroute, dan ben je tijdens je opleiding dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en neemt daarnaast deel aan werkplaatsen en trainingen. Docenten en mensen uit het bedrijfsleven verzorgen deze.
Je richt zo je eigen onderwijs in en maakt je eigen roosters. Hierdoor leer je in de praktijk precies wat nodig is om jouw doelen te bereiken.

Bbl

Kies je voor de bbl-variant, dan ga je per week vier dagen aan het werk en één dag naar school. Je moet wel zelf werk zoeken of hebben bij een erkend leerbedrijf.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Beroepsgerichte onderdelen:
Je werkt in de opleiding natuurlijk veel aan verschillende kooktechnieken. Je snijdt groenten, maakt sauzen en bereid vlees- en andere gerechten. Je leert welke ingrediënten goed bijelkaar passen. Je krijgt vakken als warenkennis, voedingsleer en hygiëne. Je leert het beheren van keukenvoorraden. Ook leer je tijdens deze opleiding over leidinggeven en personeelsmanagement. Je leert hoe je collega’s begeleidt en hoe je functionerings- en beoordelingsgesprekken voert. We dagen je ook uit om verrassende menu’s te bedenken, je leert winstmarges berekenen en ontwikkelt nieuwe recepten en garnituren.

Algemene vakken:
Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

 

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Mbo:
Gespecialiseerd kok & Leidinggevende (niveau 4, bbl)
Patisserie (niveau 4) onder bepaalde voorwaarden (instaptoets zelfstandig werkend bakker)
Manager Ondernemer Horeca (niveau 4)

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw opleiding gelden.

Vmbo-k of hoger of overgangsbewijs havo-3 naar -4

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Extra kosten:

1e jaar € 1.474.50
messen, kleding € 207,50
boeken en digitale leermiddelen € 142,-
niet-opleiding gebonden schoolkosten ca € 125,-

2e jaar € 2.135,-
3e jaar € 3.135,-

Studenttevredenheid
6,7 landelijk 7,2
Percentage geslaagde studenten
65% landelijk 66%
Kans op stage
80% landelijk 80%
Kans op werk in jouw vakgebied
100% landelijk 100%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 9,28
Kans op leerbaan
100% landelijk 100%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Zelfstandig werkend kok
Niveau
Niveau 3
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bbl, bol