Friesland College Friesland College Friesland College

Kok

Niveau 2 - bbl, bol

Een job om van te smullen!

Je maakt hapjes, gerechten en desserts waar anderen hun vingers bij aflikken. Je werkt graag met je handen en hebt gevoel voor geuren en kleuren. Want jouw culinaire creaties smaken niet alleen heel goed, ze zijn ook een lust voor het oog! Dankzij jouw kookkunsten komen de gasten terug. Terwijl het restaurant vol zit, blijf jij stressbestendig en met beide benen op de keukenvloer staan.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als kok kun jij mensen een leuke avond bezorgen door een feest van de gerechten te maken die ze bestellen. Je zorgt er niet alleen voor dat je gerechten heerlijk smaken, maar ook dat ze er mooi uitzien. Je maakt de planning voor de dag. Je bereidt de gerechten voor en maakt ze af als de gasten ze bestellen. Je helpt mee met de ontwikkeling van de menukaart. Je controleert de ingrediënten die door leveranciers gebracht worden.

Je werk is erg veelzijdig. Soms kook je voor weinig mensen en op andere momenten voor veel mensen. De verschillende wensen van de klanten staan hierbij voorop. Immers, niet iedereen heeft dezelfde smaak. Het is als kok ook belangrijk om de keuken netjes en schoon te houden. Zo maak je de gerechten op een hygiënische en veilige manier.

Waar kun je werken?

Met dit diploma kun je aan de slag in hotels, restaurants, grand cafés, brasserieën, instellingen, congrescentra.

De opleiding

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:

Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)

De bol-opleiding kun je ook in de praktijkroute volgen.

Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.

Bol

Bol - leereenheden
Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging is groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!

Je loopt ook stage tijdens de opleiding:
1e leerjaar 448 uur (60 dagen 7,4uur per dag)
2e leerjaar 760 uur (10 weken 32 uur, 60 dagen 7,4 uur per dag) 

Bol - praktijkroute
Start je de opleiding in praktijkroute, dan ben je tijdens je opleiding dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en neemt daarnaast deel aan werkplaatsen en trainingen. Docenten en mensen uit het bedrijfsleven verzorgen deze.

Bbl

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Tijdens de opleiding komen de volgende vakken en onderdelen aan bod:

Beroepsgerichte vakken:

  • warenkennis
  • materialenkennis
  • voedingsleer
  • technieken
  • veiligheid en hygiëne
  • apparatuur
  • (voor-)bereiden van gerechten onder leiding van een kok
  • inventariseren van de keukenvoorraad  en bestellingen

Algemene vakken:
Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Ook veilig en hygiënische werken is erg belangrijk. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

 

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Mbo:
Zelfstandig werkend kok (niveau 3)

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw opleiding gelden.

Vmbo basis

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Extra kosten:
1e leerjaar € 1.474.50
messen, kleding, boeken en digitale leermiddelen € 142,00,
niet-opleidingsgebonden schoolkosten ca € 125,00

2e leerjaar € 2.135,-

Studenttevredenheid
6,6 landelijk 7,1
Percentage geslaagde studenten
80% landelijk 66%
Kans op stage
80% landelijk 80%
Kans op werk in jouw vakgebied
80% landelijk 80%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 7,65
Kans op leerbaan
100% landelijk 100%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Kok
Niveau
Niveau 2
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Studieduur
2 jaar
Leerweg
bbl, bol