Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Friesland College Friesland College Friesland College

Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Juridisch-administratief dienstverlener

Juridisch-administratief dienstverlener

Juridisch-administratief dienstverlener 4 - BOL

Gevoelige info is bij jou in vertrouwde handen!

Als Juridisch administratief medewerker werk je straks misschien wel samen met advocaten of makelaars. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar juridische gegevens in een strafzaak. Of bij het opstellen van een koopakte in de makelaardij. Een andere taak die je kunt krijgen is het geven van voorlichting en informatie. Bijvoorbeeld aan mensen die een uitkering aanvragen of een advies willen over schuldhulpverlening. Je hebt interesse in regels, wetten, cijfers en dossiers. Je moet zakelijk zijn en tegelijk je kunnen inleven in mensen die hulp nodig hebben. En als klap op de vuurpijl ben je ook nog integer en is vertrouwelijke informatie bij jou in goede handen. Heb je dit allemaal in je? Dan gaan de deuren van makelaars, deurwaarders, advocatenkantoren, gemeentes en verzekeringsbedrijven straks wagenwijd voor je open!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

In het algemeen kun je stellen dat jou werk als juridisch-administratief dienstverlener varieert van informeren en adviseren van cliënten tot goed beheren en verwerken van dossiers. Je bent daarom ook goed in de Nederlandse taal. Je weet veel van wetten, regels, contracten en procedures en bent betrouwbaar. Daarnaast werk je nauwkeurig en slagvaardig en vind je het leuk om oplossingen te zoeken voor cliënten en collega's. Na je opleiding ben je breed inzetbaar bij verschillende organisaties en bedrijven. Ook verder leren is goed mogelijk na deze opleiding.

Afhankelijk van je werkveld ziet je beroep er als volgt uit:

Zakelijke dienstverlening
Als dienstverlener heb je veel contact met klanten. Daarnaast bestaan je werkzaamheden onder andere uit het opstellen en verwerken van overeenkomsten, akten en contracten. Je houdt je ook bezig met dossiervorming, archivering, termijnbewaking en met marketingactiviteiten. Je kunt aan het werk bij een notariskantoor, een deurwaarder, bij advocaten, bedrijfsjuristen, een incasso bureau, in de makelaardij of het verzekeringswezen.

Openbaar bestuur
Je ontvangt, adviseert en informeert cliënten aan de balie van bijvoorbeeld burgerzaken. Je behandelt aanvragen en doet dossieronderzoek. Je helpt ook bij de uitvoering van onderzoek en beleid. Je kunt met je diploma onder andere aan de slag bij gemeenten, provincies en waterschappen.

Personeel en arbeid
De belangrijkste taken van een medewerker personeel en arbeid zijn werven, selecteren en bemiddelen van personeel. Je zorgt ervoor dat het management van je bedrijf de juiste informatie krijgt over de personele situatie. Je bent secuur in het bijhouden van dossiers en kunt goed gesprekken voeren. Je hebt veel contact met personeelsleden van de organisatie waar je werkt. Bijvoorbeeld bij organisaties die een eigen personeelsafdeling hebben of bij uitzendbureaus.

Sociale zekerheid
Afhankelijk van waar je werkt geef je informatie over zaken als inkomensvoorzieningen, bied je hulp aan mensen met schulden of met een uitkering. Ook help je mensen bij het aanvragen van diverse regelingen en voorzieningen en vul je samen met hen de benodigde formulieren in. Een groot deel van je tijd werk je volgens procedures aan dossiers. Je kunt aan het werk bij de gemeente, de kredietbank, een bewindvoerder of in de schuldhulpbemiddeling.

Waar kun je werken?

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij:

 • incassobureaus
 • gerechtsdeurwaarders
 • uitkeringsinstanties
 • verzekeringskantoren
 • banken
 • notariaat
 • schuldhulpverlening
 • advocatenkantoor
 • rechtbank
 • provincie
 • bedrijven

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

We bieden deze bol-opleiding in twee varianten aan:

bol - leereenheden (school en stage)
bol - praktijkroute

Hoe leer je?

Bol - leereenheden (school en stage)

Start je de opleiding in leereenheden, dan ben je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt en het hbo.

Je loopt ook stage tijdens de opleiding:
1e leerjaar: 10 weken

2e leerjaar: 10 weken
3eleerjaar: 20 weken

Je loopt 24 uur stage per week.

Bol - praktijkroute

Start je de opleiding in de praktijkroute, dan ben je tijdens je opleiding dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en neemt daarnaast deel aan werkplaatsen en trainingen. Dat doe je met docenten en mensen uit het bedrijfsleven. Je richt zo je eigen onderwijs in en maakt je eigen roosters. Op deze manier kun je in de praktijk precies leren wat nodig is om jouw doelen te bereiken.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderdelen:

 • uitvoeren van regelingen en procedures
 • voorlichting en advies geven over regelingen en procedures
 • uitvoeren van administratief werk
 • overleggen met partijen zoals justitie, politie en brandweer

Algemene vakken:
Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!Doorleren

Hbo-opleiding, bijvoorbeeld:

Bestuurskunde/Overheidsmanagement
Maatschappelijk Werk & Dienstverlening
Management, Economie & Recht (MER)
Personeel & Arbeid/Personeelswerk
Recht
Sociaal Juridische Dienstverlening

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl