Vestigingsmanager groothandel

Vestigingsmanager groothandel

Vestigingsmanager groothandel 4 - BOL

Zakelijk succes en mooie verkoopcijfers

Als leidinggevende bij een groothandel heb je de touwtjes strak in handen. Je weet namelijk dat zakelijk succes valt en staat bij een goede aansturing. Tegelijk geef je jouw medewerkers de ruimte en het vertrouwen om commercieel uit te blinken. Want succes in de handel bereik je alleen als je er met z’n allen voor gaat. Uiteindelijk zie je dat terug in de goed gevulde orderportefeuille, in de mooie verkoopcijfers en in de klanten die al die positieve reviews over jullie schrijven. Goed gedaan topper!

Vanaf 1-8-2023 verandert de naam van deze opleiding in Junior manager groothandel.

Vestigingsmanager groothandel in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als vestigingsmanager ben je verantwoordelijk voor het succes van jouw groothandel. Je werkt in een vestiging die zich bezighoudt met de in- en verkoop van goederen aan andere bedrijven. Jij bent degene die het beleid van het hoofdkantoor uitvoert. Je houdt de verkoopcijfers en de goederenstroom in de gaten. Je zorgt voor de juiste uitstraling en inrichting, zodat klanten met plezier binnenlopen en vinden wat ze zoeken. Voor hen sta je altijd klaar. Daarnaast stuur je het personeel aan. Je kunt goed leidinggeven en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ook in lastige situaties houd jij je hoofd koel. Je lost problemen en klachten op, waardoor je klanten en collega’s tevreden zijn en blijven. Natuurlijk beschik je over scherp financieel, commercieel en logistiek inzicht.

Waar kun je werken?

Als vestigingsmanager groothandel kun je in veel verschillende sectoren werken. Bijvoorbeeld in een groothandel die levert aan kantoren, horeca of aannemers. Of in een bouwmarkt of modebedrijf.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Vestigingsmanager groothandel in de praktijk

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Deze opleiding wordt alleen in Heerenveen aangeboden.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

School

Je krijgt les in leereenheden. Dit houdt in dat je elke 5 weken werkt aan een ander project. Tijdens deze 5 weken staat elke keer een beroepsgericht onderdeel centraal. In de leereenheden wordt een duidelijke link gelegd tussen de theorie, het schoolprogramma en de praktijk. Je gaat gemiddeld 3 dagen per week naar school en je loopt 2 dagen per week stage.

Het eerste jaar van de opleiding is tevens het basisjaar van de opleiding Commercieel medewerker (niveau 3) en van de opleiding Verkoopadviseur mobiliteitsbranche (niveau 3). Samen vormen de opleidingen veelal één klas. Vanaf leerjaar 2 scheiden de programma's.

Stage (beroepspraktijkvorming)

Je loopt gemiddeld 2 dagen per week stage. Je loopt stage bij een erkend Leerbedrijf.


Deze bol-opleiding wordt alleen in Heerenveen aangeboden.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderdelen:

In het eerste jaar wordt veel aandacht besteed aan de begrippen die gebruikt worden in de diverse branches van de groothandel. De goederenstroom, waaronder het beheren van voorraden, speelt een rode draad in de opleiding. Je leert ook hoe je moet acquireren. Tijdens het acquireren ga je op zoek naar je klanten en leer je meedenken met de klant.

Tijdens het tweede en derde leerjaar schrijf je een vestigingsplan, het Sectorplan. In het Sectorplan ga je je verdiepen in marketing, personeel, financiën, managen en leidinggeven van jouw 'eigen' bedrijf.

Algemene vakken:

Nederlands, rekenen, Engels, Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Keuzedelen

Bijvoorbeeld een extra vreemde taal zoals Duits of Spaans of het keuzedeel 'doorstroom hbo'. 

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Mbo:
• Ondernemer retail

Hbo:
• Small Business en Retailmanagement
• Marketing & Communicatie
• Leisure Management
• Personeel en Organisatie
• Commerciële Economie
• Management, Economie en Recht
• Bedrijfseconomie
• International Business and Management Studies
• International Business and Languages

Deel deze pagina via

Nieuws

Er zijn op dit moment geen nieuwberichten beschikbaar

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl