Judoleraar
Cursus voor volwassenen

Judoleraar

Judoleraar - - cursus

Lesgeven op wedstrijd- of recreatief niveau

Lijkt het je leuk om judolessen te geven? Of wil je je verdiepen in het judo als aanvulling op je werk binnen het bewegingsonderwijs of andere werkvelden? Dat kan met het volgen van de cursus Judo. Judo is een individuele sport met een grote pedagogische waarde. Daarom komen zaken als respect, samenwerken, discipline, weerbaarheid, ontwikkelen van zelfvertrouwen, aanpassingsvermogen en assertiviteit zeker aan bod.

Je kan voor deze cursus gebruik maken van het STAP-budget. Onderaan deze pagina lees je hier meer over.

Judoleraar in het kort

 • Diploma/certificaat: judoleider niveau 2 of diploma judoleraar A niveau 3 van de JBN
 • Cursusduur: 16 weken
 • Studiebelasting per week: 4 uur theorie lesuren, praktijkuren zijn afhankelijk van ervaring. Dat geldt ook voor het aantal uren zelfstudie
 • Startdatum: donderdag 9 februari
 • Les op donderdag in Heerenveen
 • Mbo-cursus niveau 2 en 3
 • Kosten: € 1.130,- incl. lesmateriaal en examen

Judoleraar in de praktijk

Tijdens de judocursus gaan we aan de slag met het meerjarige opleidingsplan van van de Judo Bond Nederland (JBN). Gericht op de motorische, cognitieve en sociaal affectieve ontwikkelingen van judoka’s in de verschillende leeftijdscategorieën.

Tijdens de cursus Judo zal het werken met verschillende doelgroepen behandeld worden. Hierbij kun je denken aan stoei- en vechtspelletjes in het onderwijs, breedtesport en de wedstrijdsport. Ook kijken we wat er bij het organiseren van judo gerelateerd evenementen komt kijken. Aandacht voor judotechnieken en het werken aan eigen vaardigheden is uiteraard ook een onderdeel van de cursus. Liever aan de slag als coach? Ook dan is het volgen van deze cursus erg nuttig. Bij coachen en begeleiden van judoka’s bij wedstrijden en het afnemen van kyu-examens, bijvoorbeeld. Examinering door middel van proeve van bekwaamheden.

Praktische informatie

Hoe leer je?

De theorielessen zijn op donderdag in Heerenveen. De cursus duurt in totaal 16 weken. Per week heb je 4 uren theorie. Hoeveel uren praktijk en zelfstudie je hebt, is afhankelijk van je basisniveau judo en andere competenties.

De cursus wordt afgesloten met vijf Proeven van Bekwaamheid (PVB). Hierin laat je zien dat je de leerstof kent, dat je beschikt over de benodigde vaardigheden en een juiste instelling.

Als je aan alle eisen hebt voldaan, ontvang je het judoleider niveau 2 of diploma judoleraar A niveau 3 of 4 van de JBN.

Waar kun je werken?

Na het afronden van de cursus Judo kun je aan de slag als judoleider niveau 2 of judoleraar niveau 3/4 bij een sportschool of -club. Maar ook als je docent bewegingsonderwijs bent, is de cursus Judo een waardevolle aanvulling. Je doet meer kennis op over de ontwikkeling van het kind en de pedagogische, tactische en technische vaardigheden van het judo.

Wat leer je?

Tijdens de cursus Judoleraar krijg je vakken als:

 • Kennis van de techniek
 • Kennis van de tactiek
 • Inzicht in motorisch leren en methodieken
 • Basiskennis van het leren leidinggeven (oefenplan, lesplan, periodeplan, jaarplan)
 • Leren organiseren
 • Coaching

Toelating

Om toegelaten te worden, ben je minimaal 16 jaar. Ook heb je vooraf een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt je motivatie en je huidige niveau besproken.

Kosten

€ 1.130,- incl. lesmateriaal en examen. Soms betaalt je werkgever (een deel van) de kosten.

Bekijk ook de informatie over subsidiemogelijkheden en belastingvoordeel.

STAP-budget

€ 1.000 korting op een cursus of opleiding met het STAP-budget.

Deze cursus of opleiding is te volgen met het STAP-budget. Wil je hier gebruik van maken? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier en vraag je STAP-budget aan bij het UWV.

Het STAP-budget is een opleidingsbudget van de Rijksoverheid van maximaal €1.000,- die je als volwassene (jaarlijks) kunt gebruiken voor scholing en ontwikkeling. De rijksoverheid wil met STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) dat mensen met hun eigen persoonlijke loopbaanontwikkeling aan de slag gaan. Zo krijgt iedereen meer kans bij het houden van zijn of haar baan of om een andere baan te vinden.

Voor meer informatie over het STAP-budget klik hier.

Bekijk hier het volledige STAP-aanbod

Meer informatie

Voor vragen en informatie over deze cursus kun je contact opnemen met: expertisecentrumcios@fcroc.nl.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl