Interieurdesign / Interieuradviseur

Interieurdesign / Interieuradviseur

Interieurdesign / Interieuradviseur 4 - BOL

Stijlvolle combi van creatief en commercieel denken

Je hebt voor elke woonvraag een passend advies.

“WOW”. Dat is wat de klant zegt als hij het ontwerp ziet dat jij voor zijn werkruimte hebt gemaakt. Vorm, functie, creativiteit en styling komen prachtig bij elkaar. Het is precies waar hij om vroeg. Jouw enthousiasme voor het vak en jouw kennis van kleureffecten, stijlen en materialen maken van jou een heel goede designer. De ontwerpen die van jouw hand komen, weet jij bovendien met een deskundig advies heel sterk te presenteren. En te ‘verkopen’. Want jij weet hoe je creatieve designs en commercieel denken stijlvol met elkaar combineert.

Interieurdesign in het kort

Wat houdt het beroep in?

Je maakt interieurontwerpen voor particuliere klanten en bedrijven. Hierbij adviseer je over meubels, ontwerp, bekleding, kleur en verlichting. Verder onderhoud je contacten met leveranciers, maak je offertes en bewaak en coördineer je de uitvoering.

Waar kun je werken?

Als interieuradviseur kun je aan de slag in de woonbranche of in de projectinrichting. Je werkt bij midden- en hoogsegment woonwinkels of je begint je eigen ontwerpbureau.

Interieurdesign in de praktijk

De opleiding wordt aangeboden via de bol-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 4 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professioneel artiest.

Een groot deel van de week werk je in de werkplaats aan opdrachten. Die kunnen van echte opdrachtgevers afkomstig zijn. Soms werk je in ons D’Lab in de Blokhuispoort met lasersnijders en 3d printers.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Tijdens de opleiding werk je soms samen met de opleidingen Creatief vakman en Styling Design.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of in de werkplaats.

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Leereenheden

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid beslaat doorgaans 5 tot 10 weken. Je bent dan steeds met nieuwe praktijkopdrachten bezig die opgesteld zijn in samenwerking met het regionale bedrijfsleven.

Voorbeelden van leereenheden zijn: De studentenkamer, de hotelkamer, de keuken en het restaurant. De opdrachtgever is meestal een echte klant! Je verdiept je in het vak tijdens wor
Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Stage

In elk jaar van de opleiding loop je minimaal 10 weken stage. Je stageperiode breng je door in woonwinkels, bijvoorbeeld een vloeren- en gordijnwinkel, een meubelzaak, een keukenstudio, of bij een interieuradviesbureau of interieurarchitect. Tijdens de opleiding werk je soms samen met de opleidingen Creatief vakman en Styling Design. Hierdoor krijg je meer inzicht in de andere vakgebieden waar je in je toekomstige werk veel mee te maken krijgt.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.

Vakspecifieke ontwikkeling

Tijdens de opleiding ontwikkel je je creativiteit en leer je producten te maken. 

Je leert interieuradviezen aan externe opdrachtgevers te geven. Naast adviseren zijn de werkzaamheden in een winkel ook onderdeel van het vak.

Beroepsgerichte vakken/lessen

 • Tekenen en ontwerpen
 • Trends en ontwikkelingen
 • Commerciële vorming
 • Kleuren- en stijlenleer
 • Assortimentskennis
 • Planning en organisatie

Keuzedelen

Een greep uit de Keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen:

 • Experimenteren met materialen
 • Lean en Creatief
 • Fotografie
 • Art en Design
 • Ondernemen
 • Leidinggeven
 • Modevorming
 • Innovatie
 • Spaans
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Na het behalen van je diploma kun je verder studeren op de Kunstacademie of de Academie voor Bouwkunst en binnenhuisarchitectuur.

Toelating

Let op: maximaal 36 plaatsen beschikbaar 
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor deze opleiding een numerus fixus, optie 2. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 36 nieuwe bol-studenten inschrijven. Lees meer over optie 2.

Meer informatie over toelating

Kosten

Aanvullende kosten van de opleiding in het eerste jaar:
Boeken en licenties: ongeveer € 250,-
Je krijgt een lijst met aan te schaffen leermiddelen.
Deze spullen vul je elk jaar aan als ze op of stuk zijn met een totaalbedrag van rond de € 200,-
Een goede laptop (info hierover krijg je als wordt toegelaten)

Daarnaast wordt er elk jaar een bijdrage gevraagd voor diverse materialen en excursies: dit komt gemiddeld neer op een bedrag van € 150 per jaar.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl