Helpende plus
Cursus voor volwassenen

Helpende plus

Helpende plus Niveau 2 - cursus

Helpende Plus

De cursus Helpende Plus is een mooie start in je carrière als verzorgende. Je leert verschillende verzorgende handelingen goed uitvoeren en weet wanneer je de hulp van een andere deskundige in moet schakelen. Rond je deze cursus met een voldoende af, dan krijg je een landelijk erkend certificaat, waarmee je aan werkgevers laat zien wat je allemaal kan en mag. Helpende Plus is een cursus op mbo-niveau 2.

Je kan voor deze cursus gebruik maken van het STAP-budget. Onderaan deze pagina lees je hier meer over.

Helpende Plus in het kort

 • Haal een landelijk erkend certificaat
 • Startdatum: september 2022
 • Cursusduur: 12 weken
 • Studiebelasting: 8 dagdelen + 2 tot 4 uur zelfstudie
 • Lesmoment: maandagen van 18.00 tot 21.00
 • Kosten: € 875,-, inclusief materiaal en examen

Cursus Helpende Plus in de praktijk

In de zorg is altijd ontzettend veel te doen. Na het volgen van deze cursus voer jij verschillende handelingen volgens protocol uit, zodat je jouw steentje bijdraagt aan de verzorging van anderen. Aan het eind van de cursus doe je een examen.

De cursus start op 6 september 2021 met minimaal 8 en, afhankelijk van de coronamaatregelen, maximaal 12 deelnemers. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Oefenen in de praktijk is in deze cursus erg belangrijk. Daarom bereid je je goed voor op de lesdagen, via e-learning en andere manieren van zelfstudie. Tijdens de lesdagen oefen je dan bijvoorbeeld met handelingen als wondverzorging, het toedienen van medicaties en het controleren van vitale functies. Dat wat je tijdens de cursus Helpende Plus leert, breng je op je werk direct in de praktijk.

Waar kun je werken?

Om deze cursus te kunnen volgen, heb je al een relevante werkplek in de zorg, bijvoorbeeld in een verpleeg- of verzorgingshuis, een instelling voor verstandelijk of lichamelijk gehandicapten of in de thuiszorg.

Wat leer je?

De cursus Helpende Plus behandelt:

 • wet- en regelgeving
 • steunkousen, reuma, CVA en Parkinson
 • uitscheiding, microlax, katheterzakjes verwisselen
 • aandoening aan de zintuigen en huid, COPD, diabetes, oog, oor en neus druppelen
 • dementie
 • oncologie, chemotherapie en bestraling
 • wondverzorging
 • palliatieve zorg, sterven en rouw
 • omgaan met onbegrepen gedrag en acute situaties

Toelating

Je hebt een relevante werkplek nodig in de zorg, en je moet het diploma Helpende Zorg & Welzijn hebben.

Kosten

Volg je de cursus Helpende Plus als individu, dan kost het € 875,-, inclusief materiaal en examen. Je werkgever betaalt mogelijk een deel, en misschien kun je gebruikmaken van subsidies en belastingvoordelen. Wil je Helpende Plus als bedrijfscursus aanbieden, dan krijg je een offerte op maat.

STAP-budget

€ 1.000 korting op een cursus of opleiding met het STAP-budget.

Deze cursus of opleiding is te volgen met het STAP-budget. Wil je hier gebruik van maken? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier en vraag je STAP-budget aan bij het UWV.

Het STAP-budget is een opleidingsbudget van de Rijksoverheid van maximaal €1.000,- die je als volwassene (jaarlijks) kunt gebruiken voor scholing en ontwikkeling. De rijksoverheid wil met STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) dat mensen met hun eigen persoonlijke loopbaanontwikkeling aan de slag gaan. Zo krijgt iedereen meer kans bij het houden van zijn of haar baan of om een andere baan te vinden.

Voor meer informatie over het STAP-budget klik hier.

Bekijk hier het volledige STAP-aanbod

Meer informatie

Voor vragen en informatie over deze cursus kun je contact opnemen met Miranda Oosten: m.oosten@fcroc.nl.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl