Friesland College Friesland College Friesland College

Glaszetter

Niveau 2 - bbl

Glaszetter Niveau 2 - bbl

Glashelder precisiewerk

Enkel glas. Dubbel glas. Brandvertragend glas. Veiligheidsglas. Isolerend glas. Warmtewerend glas. Glas genoeg. En als glaszetter weet je precies wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Je bent een aanpakker die snel en nauwkeurig vakwerk levert. Je hebt een precieze manier van werken. Zo zorg je ervoor dat het glas altijd op de goede maat en dikte is opgemeten en geleverd. Daarmee garandeer je dat het in één keer feilloos in het kozijn past. Voor minder doe je het niet!

Voor glaszetters is er volop werk. Want de bouwwereld trekt weer aan en bouwbedrijven zitten in de lift. Jij als vakman gaat daarmee een glasheldere toekomst tegemoet!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Glaszetters brengen ruiten aan in nieuwbouw. Plaatsen dubbel glas bij grote renovatieprojecten. En vervangen gebroken ruiten bij particuliere klanten. Je rijdt in een speciale bus, waarop groot en klein glaswerk staat. Veiligheid is altijd belangrijk als je met glas in de weer gaat. Je werkt meestal met een vaste collega en soms in teams.

Waar kun je werken?

Je werkt voornamelijk bij glasbedrijven.

De opleiding Glaszetter wordt aangeboden via de Bbl-leerweg (werken en leren). Voor deze opleiding moet je een baan in de schilderbranche hebben.

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele glaszetter te worden. Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Wintermodel
Je werkt doorgaans wekelijks vier dagen in de praktijk en gaat een dag naar school, maar in de winterperiode hanteren wij het wintermodel. Dit houdt in dat je gedurende vijftien weken elke week twee dagen naar school gaat en drie dagen werkt.

Wij hebben een samenwerkingsverband met schildersvakopleiding Friesland. Zij zorgen ervoor dat je verzekerd bent van een werkplek gedurende je opleiding. Verplichte opdrachten die niet aan bod komen bij je stagebedrijf, kun je onder begeleiding in de werkplaats doen. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Hierbij maken we gebruik van digitaal lesmateriaal.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?
Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Je kunt je ook aanmelden via het samenwerkingsverband met de schildersvakopleiding Friesland.

Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Vakspecifieke ontwikkeling
Je leert kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle technische vaardigheden die je als glaszetter nodig hebt.

Beroepsgerichte onderdelen:

  • plaatsen van glas
  • soorten beglazingssystemen
  • glastechnieken (bijvoorbeeld glas in een bolling plaatsen)
  • duurzaam werken bij glas snijden met zo weinig mogelijk afval. 

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Voorbeelden keuzedelen:

  • Duurzaamheid
  • Gevelbetimmering kiezen.
Meer informatie over keuzedelen

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Je wordt voor deze opleiding toegelaten met een diploma vmbo-b. Na aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
- landelijk -
Percentage geslaagde studenten
landelijk
Doorstroom binnen mbo
landelijk
Kans op werk in jouw vakgebied
80% landelijk 80%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € -
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk

De opleiding in het kort

Volledige naam
Glaszetten (Glaszetter)
Niveau
Niveau 2
Locatie
Anne Wadmanwei 2, Leeuwarden
Studieduur
2 jaar
Leerweg
bbl
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl