Gezel schilder

Gezel schilder

Gezel schilder 3 - BBL

De onmisbare schakel bij elke schildersklus

Je bent een vakman die de wereld kleur geeft. Een soort tovenaar met kwast, verf en schuurpapier. Alles wat een likje verf kan gebruiken, zet jij weer strak in de lak. Deuren, kozijnen, plafonds en dakkapellen, jouw schildershanden maken het netjes en toonbaar. Maar als Gezel Schilder heb je extra verantwoordelijkheden op je bordje liggen. Je stuurt ook je collega’s aan en adviseert over de aanpak en de planning. Je bent ook degene die overlegt met de opdrachtgever. Je bent daarmee een onmisbare schakel in elke schildersklus. Voor vakmensen als jij is er werk genoeg. Want de woningmarkt trekt weer aan en bouwbedrijven zitten in de lift.

Gezel schilder in het kort

Wat houdt het beroep in?

Je voert routinematig nieuwbouw- en onderhoudswerkzaamheden uit op houten, metalen en kunststof ondergronden. Als echte vakman heb je de kennis en vaardigheden om complexere ondergronden te behandelen. En kun je onverwachte problemen oplossen. Je stemt de te gebruiken producten af op de ondergrond of de situatie waarin je werkt. Je plant de werkzaamheden en bereid deze voor. Je onderneemt actie en geeft eventueel leiding bij afwijkende omstandigheden. Ook voer je grotere deelvervangingen uit en heb je kennis van 'afhangen' en 'sluitbaar maken'. Je brengt exclusieve wandbekleding aan en geeft kleuradvies. Als gezel schilder geef je leiding aan een klein team.

Waar kun je werken?

Je werkt bij een schilders- of onderhoudsbedrijf. Bijvoorbeeld in woningen, kantoorpanden en ziekenhuizen. Soms werk je op de werkplaats.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Gezel schilder in de praktijk

De opleiding Gezel schilder wordt aangeboden via de Bbl-leerweg (werken en leren). Voor deze opleiding moet je een baan in de schilderbranche hebben.

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele gezel schilder te worden. Naast vaktechnische ontwikkeling en vaardigheden wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Wintermodel

Je werkt vier dagen in de praktijk en gaat één dag naar school. In de winterperiode hanteren wij het wintermodel. Dit houdt in dat je gedurende vijftien weken twee dagen naar school gaat en drie dagen werkt. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Wij hebben een samenwerkingsverband met schildersvakopleiding Friesland. Zij zorgen ervoor dat je verzekerd bent van een werkplek tijdens je opleiding. Verplichte opdrachten die niet aan bod komen bij je stagebedrijf, kun je onder begeleiding in de werkplaats doen.

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Hierbij maken we gebruik van digitaal lesmateriaal.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Je kunt je ook aanmelden via het samenwerkingsverband met de schildersvakopleiding Friesland Heb je al een baan en wil je meer leren? Dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt, moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Vakspecifieke ontwikkeling

Je leert om goed kwalitatief werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Je maak je niet alleen technische vaardigheden eigen. Je leert ook andere schilders aan te sturen, werk te organiseren en te plannen. Je bent de schakel tussen klant en werkvloer.

Beroepsgerichte onderdelen, zoals

  • uitvoeren van schilderwerk
  • voorbereiden ondergronden
  • schilderwerk voorbereiden
  • verfsystemen aanbrengen
  • wandbekleding aanbrengen
  • schilderwerk opleveren
  • beglazingssysteem plaatsen
  • opruimwerkzaamheden uitvoeren
  • herstelwerkzaamheden uitvoeren
  • deelvervanging uitvoeren
  • houtrot-reparaties uitvoeren. 

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Engels

Keuzedelen

Voorbeelden van keuzedelen zijn:

  • Duurzaamheid
  • Gevelbetimmering kiezen.
Meer informatie over keuzedelen

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl