Gespecialiseerd kok & Leidinggevende keuken

Gespecialiseerd kok & Leidinggevende keuken

Gespecialiseerd kok & Leidinggevende keuken 4 - BBL

In de keuken zwaai jij de scepter!

Dubbeldiploma!

Je had vandaag overleg met de chef-kok over een nieuwe menukaart. Jouw voorstel is om het aantal hoofdgerechten terug te brengen tot tien. Je hebt hem ook laten proeven van een nieuw lunchgerecht: een heerlijk frisse gamba-salade. Met een kerrie-dressing. Vervolgens ontving je de nieuwe kok. Jij wilt hem professioneel inwerken en ervoor zorgen dat hij zich gauw bij jullie thuis voelt. En daarna nog even puzzelen op een nieuwe planning voor de komende twee weken. Dat is altijd een pittige klus. En nu? Nu ben je bezig met de voorbereidingen voor een buffet voor 40 personen. Om zeven uur komen de eerste gasten al. Het wordt weer druk, maar daar draai jij je hand niet voor om!

Gespecialiseerd kok & leidinggevende keuken in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als Leidinggevende keuken én Gespecialiseerd kok zwaai jij de scepter in de keuken. Je bent de schakel tussen de medewerkers van de keuken en de manager/ondernemer. Je bereidt bijzondere, creatieve of luxe gerechten en denkt mee over de samenstelling van de menukaart. Ook bewaak je de kwaliteit van de gemaakte gerechten. Je zorgt ervoor dat de kwaliteit aan de verwachtingen van de gasten voldoet. Je houdt rekening met de verschillende wensen van gasten, waarbij je let op de bedrijfsformule. Daarnaast overleg je met leveranciers over de inkoop van de producten. Je kunt kostenbewust handelen en bent commercieel. Je helpt ook nieuwe of lerende medewerkers en geeft leiding in de keuken.

Waar kun je werken?

Met de diploma's van Gespecialiseerd kok en Leidinggevende keuken kun je in veel verschillende bedrijven aan de slag, vaak in het hogere horecasegment.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Gespecialiseerdkok & leidinggevende keuken in de praktijk

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bbl (werken en leren)

Deze opleiding bieden we aan als bbl (beroepsbegeleidende leerweg) opleiding.
Bbl is een combinatie van werken en leren. Je werkt vaak vier dagen per week in een erkend leerbedrijf en gaat één dag per week naar school.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderdelen:

  • gastronomie
  • wijn-spijscombinaties
  • culinaire en gastronomische thema's
  • patisserie (inclusief excursie bij een top-patissier)
  • veel praktijk, met onder andere wild, schaal- en schelpdieren, vis, orgaanvlees, kaas, kaviaar en champagne
  • leidinggeven
  • (financieel) management
  • masterclasses en demonstraties

brandpreventie, brandbestrijding en communicatie (BHV).

Specifieke onderdelen voor Gespecialiseerd kok:

De uitdaging ligt vooral in de bereiding van culinair hoogstaande gerechten. Je moet je daarvoor specialistische kennis eigen maken over ingrediënten. Ook leer je verspilling van producten te voorkomen. Je onderzoekt trends en ontwikkelingen in de branche en zet deze om in voorstellen.

Specifieke onderdelen voor Leidinggevende keuken:

Als leidinggevende heb je een aantal extra verantwoordelijkheden, ook op het financiële vlak. Zonder de juiste financiële kennis hebben de mooiste gerechten vaak weinig toekomst. Je leert hoe je een operationeel plan maakt dat past bij de doelstelling van het bedrijf. En ook hoe je daarbij de juiste begrotingen opstelt en bewaakt.

Algemene vakken:

Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voor deze opleiding heb je een werkplek in het vakgebied bij een erkend leerbedrijf dat geschikt is om de bijbehorende werkzaamheden uit te voeren.

Je hebt een diploma nodig van Zelfstandig werkend kok (niveau 3).

EVC's 

Instroom is ook mogelijk met aantoonbare werkervaring (evc's) door middel van een verplichte instaptoets. Je kunt dan eventueel de opleiding in twee jaar afronden.

Naast goede basiskennis en werkervaring in het vakgebied is een juiste beroepshouding belangrijk. Je bent representatief, hebt een open houding en kunt goed met mensen omgaan.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Twee diploma’s halen kost niets extra. Wel heb je materialen nodig om de opleiding te kunnen volgen.

€ 1.395,- voor excursies, workshops en grondstoffen.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl