De gasten kijken je met bewondering aan als je vertelt over ‘chambreren’, ‘depot’, ‘hangtijd’ en een ‘volle neus’. Je geeft uitleg over het bouquet en het aroma van een wijn en vertelt over bossige, kruidige, notige en tabakkige geuren.
Nebbiolo, Merlot, Gewürztraminer, Verdejo en Muscat? Jij weet exact waar deze druivensoorten geoogst worden en welke mooie wijnen ze voortbrengen. Maar je weet ook heel goed welke wijnen en spijzen goed met elkaar combineren.
Je bent hierin een expert die de gasten perfect adviseert bij hun keuze. Dat doe je gedreven en met liefde voor het vak. Vandaar de bewondering van jouw gasten!
Als gastronoom/sommelier ben je dé specialist op het gebied van wijn en wijn-spijscombinaties. Je doet bij uitstek juiste wijnsuggesties bij gerechten en gangen. Je bent een belangrijke spil tussen de gast en de keuken. Jij weet precies hoe je een passende sfeer creëert en voor tevreden gasten zorgt.
Als leidinggevende bediening maak je de planning en stuur je medewerkers aan. Je beschikt over voldoende productkennis, gaat gemakkelijk om met allerlei soorten gasten en kunt goed luisteren.
Je doet voorstellen voor het aanpassen van de menu- en wijn/ drankenkaart. En je vraagt offertes op, selecteert leveranciers, bestelt en beheert de voorraad en overlegt met de restaurantmanager.
Als gastronoom-sommelier & leidinggevende bediening werk je vooral in luxere restaurants of in kleinere specialistische bedrijven.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
Met deze opleiding haal je twee diploma's! Je schrijft je in voor de opleiding Gastronoom/sommelier en doet voor het diploma Leidinggevende bediening enkele extra onderdelen.
Mochten de extra onderdelen niet lukken, dan is het halen van alleen het diploma Gastronoom/sommelier gewoon mogelijk. Mocht je uit willen stromen met alleen het diploma Leidinggevende bediening, dan schrijven we je tijdens het traject over. Er zit een grote overlap in de beide diploma’s. Voor die onderdelen geldt dat je ze maar één keer met een examen hoeft af te ronden en dat je dan voor de andere opleiding vrijstellingen kunt krijgen.
Bbl (werken en leren)
Deze opleiding kun je als bbl-opleiding volgen. Bbl (beroepsbegeleidende leerweg) is een combinatie van werken en leren. Je werkt vaak vier dagen per week in een erkend leerbedrijf en gaat een dag per week naar school.
Je schrijft je in voor de opleiding Gastronoom/sommelier en doet voor het diploma Leidinggevende bediening enkele extra onderdelen.
Mochten de extra onderdelen niet lukken, dan is het halen van alleen het diploma Gastronoom/sommelier mogelijk. Wil je uitstromen met alleen het diploma Leidinggevende bediening, dan schrijven we je tijdens het traject over. Er zit een grote overlap in de beide diploma’s. Voor die onderdelen geldt dat je ze maar één keer met een examen hoeft af te ronden en dat je dan voor de andere opleiding vrijstellingen kunt krijgen.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeVoor jou als gastronoom/sommelier is specialistische kennis van drank, wijn en spijs en de combinatie daarvan je handelsmerk. Hoe beter je in staat bent de gast te informeren en mee te nemen in de juiste beleving, des te meer succes je hebt. Je moet je daarvoor verdiepen in smaakprofielen, afkomst herkomst van producten, grondsoort terroir en klimaat van wijnen. Ook moet je het fijne weten van het productie- en vinificatieproces. Je onderzoekt trends en ontwikkelingen in de branche en zet deze om in voorstellen voor je gasten.
Als leidinggevende bediening heb je een aantal extra verantwoordelijkheden waaronder op het financiële vlak. Je zorgt ervoor dat je activiteiten ook commercieel effectief zijn, zodat je de belangen van zowel de klant als het bedrijf dient. Je leert op school hoe je een operationeel plan maakt dat past bij de doelstelling van het bedrijf. Ook leer je hoe je daarbij de juiste begrotingen opstelt en bewaakt.
Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Je hebt een werkplek in het vakgebied die geschikt is om de bijbehorende werkzaamheden uit te voeren en bent in het bezit van het diploma Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (niveau 3).
Instroom is ook mogelijk met aantoonbare werkervaring (evc's) en de daarbij verplichte instaptoets.
Naast goede basiskennis van en werkervaring in het vakgebied is een juiste houding belangrijk: je bent representatief, hebt een open houding en kunt goed met mensen omgaan.
Bezit je veel kennis en heb je veel werkervaring dan kun je de opleiding eventueel in twee jaar afronden.
Meer informatie over toelatingEen deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.
Het halen van twee diploma’s zelf kost niets extra.
Wel heb je materialen nodig om de opleiding te kunnen volgen en worden er verschillende excursies aangeboden.
€ 1.395,- (excursies etc.)
Meer informatie over opleidingskostenStudie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>