Gastheer/-vrouw

Gastheer/-vrouw

Gastheer/-vrouw 2 - BBL, BOL

Gastvrije horecatopper!

Dat ziet er goed uit! De oh’s en ah’s van de gasten als je de gerechten soepel opdient, de cocktails bezorgt en de wijn adviseert. Natuurlijk heb je het druk en probeer je het iedereen naar de zin te maken. Maar tevreden klanten komen bij jou terug. En daar doe je het voor! Als gastheer/-vrouw ben je van vele markten thuis. Je kunt goed met mensen omgaan en je weet hoe je gerechten moet serveren. Vragen van je gasten over het menu kun je duidelijk beantwoorden. Vaak moet je veel dingen tegelijk doen. Een goede planning en rustig blijven is het halve werk. Maar daar draai jij je hand niet voor om!

Gastheer/gastvrouw in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als gastheer of gastvrouw zorg je ervoor dat de gasten zich welkom voelen. Je kunt goed met mensen omgaan. Je kunt alles vertellen over de gerechten en dranken die op de menukaart staan. Je luistert naar de wensen van gasten en geeft advies. Daarnaast zorg je voor een snelle en vriendelijke bediening. Je hebt een commerciële instelling en bent je bewust van de relatie tussen kosten en opbrengsten. Je werkt veel samen met collega’s. Je werk kent piekmomenten. Ook maak je schoon en help je bij de ontvangst en opslag van verse ingrediënten en andere producten.

Waar kun je werken?

Met deze opleiding kun je aan de slag in verschillende horecabedrijven. Zoals restaurants, grand cafés, brasserieën, hotels en op andere plekken waar je kunt eten en drinken.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Gastheer/gastvrouw in de praktijk

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:
Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)

De bol-opleiding bieden we in twee varianten aan:

Bol - leereenheden (school en stage)
Bol - praktijkroute

Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Start je de opleiding in leereenheden, dan ben je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat te behalen. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn samen met regionale bedrijven en instellingen gemaakt. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt.

Je loopt ook stage tijdens de opleiding, in het eerst leerjaar 448 uren en in het tweede leerjaar 664 uren.

Bol - praktijkroute

Start je de opleiding in de praktijkroute, dan ben je dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en neemt daarnaast deel aan werkplaatsen en trainingen. Dat doe je met docenten en mensen uit het bedrijfsleven.

Je richt in de praktijkroute je eigen onderwijs in en maakt je eigen roosters. Hierdoor kun je in de praktijk precies wat nodig is om jouw doelen te bereiken

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte vakken:

  • gerechten en dranken klaarmaken en serveren
  • voorraden bijhouden
  • gasten ontvangen en bedienen
  • kennis van eten en drinken

Algemene vakken:

Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Extra kosten:

studieboeken: circa € 210,-
niet-opleidingsgebonden kosten: circa € 125,-
Bol: kleding circa € 250,-

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl