Friesland College Friesland College Friesland College

Gamedeveloper

Niveau 4 - bol

Gamedeveloper Niveau 4 - bol

Gamedeveloper

Als Game Developer heb je een belangrijke rol in het ontwerpproces van games. Jij laat de game tot leven komen, je programmeert de game of onderdelen daarvan!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Games hebben een vaste plek veroverd in de entertainmentindustrie. Het maken van zo'n game is vrij ingewikkeld. Als gamedeveloper heb je de specialistische kennis en vaardigheden in huis om dat goed te kunnen. Je bent creatief en je beheersing van de tools is bijzonder goed. Vaak is het zelfstandig werk. Soms ontwikkel je een kleine game in je eentje, soms ben je alleen verantwoordelijk voor bepaalde technische onderdelen van een veel grotere game.

Waar kun je werken?

Als game developer werk je bij een groot of klein gameontwikkelbedrijf. Sommige bedrijven richten zich op serieuze games, terwijl andere bedrijven richten zich op games voor het vermaak.

De opleiding

Van brede oriëntatie tot specialistatie
De opleiding Gamedeveloper is samen met de opleiding Applicatieontwikkeling onderdeel van de richting development. In de gezamenlijke oriëntatiefase ontdek je de verschillende aspecten van development. Je onderzoekt welke richting het beste bij je past. Daarna kies je definitief voor game- of applicatieontwikkeling.

De opleiding Gamedeveloper wordt aangeboden via de Bol-leerweg: je gaat naar school en loopt stage.

Tijdens de opleiding leer je vaardigheden op het gebied van conceptontwikkeling en gamedesign maar ligt de nadruk voor de gamedeveloper op het programmeren. Je werkt individueel of in teamverband aan console- en pc-games maar ook aan webgames, alternate reality games, serious games, virtual reality en een website of mobile games. 

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage, leerbedrijven, werkplaatsen of de praktijkroute. Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd.

Van breed naar specialisatie
In de oriëntatiefase van de opleiding ontdek je de verschillende aspecten van development. Je onderzoekt welke richting het beste bij je past. Daarna kies je definitief voor game-, media/web- of applicatieontwikkeling.

Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten. Elk project heeft een thema en is een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Samen met andere studenten ga je met dit thema aan de slag. Je kunt je hierin bezighouden met dat onderdeel waar je het meest mee verbonden voelt of waar je juist nieuwsgierig naar bent.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren.
Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Stage
Aan het eind van je oriëntatiefase is er een praktijkoriëntatie van 10 weken in het ICT-leerbedrijf. In de specialisatiefase loop je stage bij een in jouw richting erkend stagebedrijf.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Je ontwikkelt je tot allround programmeur waarbij je je kunt specialiseren als webdeveloper, gamedeveloper of desktop/standalone programmeur.

 

Tijdens de opleiding leer je vaardigheden op het gebied van conceptontwikkeling en gamedesign maar ligt de nadruk voor de gamedeveloper op het programmeren. Je werkt individueel of in teamverband aan console- en pc-games maar ook aan webgames, alternate reality games, serious games, virtual reality en een website of mobile games. 

Allemaal onderwerpen waar jij je mee bezig gaat houden bij de specialisatie Gamedeveloper:
Unreal, Construct, Unity, C#, Java, Javascript, Actionscript. 

Je ontwikkelt kennis en ervaring in de volgende gebieden:

  • programmeren van games binnen en buiten game-engines
  • integreren van animaties en grafische, audiovisuele en functionele componenten in verschillende games.
  • programmeren van 2D en 3D gameonderdelen
  • in een multidisciplinair team samenwerken met collega’s uit andere vakgebieden.

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Met een diploma Gamedeveloper heb je een ideale basis om te slagen in het HBO. In veel gevallen kan je bij het HBO vrijstellingen krijgen. Passende vervolgopleidingen zijn: Game Architecture & Design, Games & Interactie• HBO Informatica, HBO Software Engineering, HBO Hogere Informatica

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
7,1 landelijk 7,3
Percentage geslaagde studenten
59% landelijk 64%
Doorstroom naar hbo
56% landelijk 57%
Kans op stage
40% landelijk 40%
Kans op werk in jouw vakgebied
20% landelijk 20%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 10,6
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 76%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Gamedeveloper
Niveau
Niveau 4
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl