Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Friesland College Friesland College Friesland College

Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Expert IT systems and devices (ICT-beheerder/ netwerkbeheerder)

Expert IT systems and devices (ICT-beheerder/ netwerkbeheerder)

Expert IT systems and devices (ICT-beheerder/ netwerkbeheerder) 4 - BBL, BOL

ICT-beheerder

HELPDESKS, SYSTEEMBEHEER, ONDERHOUD, PROJECTEN

Je hebt de automatisering van het bedrijf onder controle en er komen nieuwe projecten aan die jij aanstuurt. “Kom maar op”, denk je bij jezelf, want je bent niet bang voor weer een nieuw automatiseringsavontuur. Het bedrijf wordt gehackt en jij blijft rustig, je merkt dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt en neemt de juiste stappen. Je bent goed in automatisering en je bent ook nog eens goed met mensen. Daarom loopt het op rolletjes!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als Expert IT systems and devices ben je bij een bedrijf vaak de contactpersoon op ICT-gebied. Je  helpt gebruikers devices te installeren en te gebruiken, lost storingen op en beheert de infrastructuur en applicaties. Daarnaast houd je je bezig met het beveiligen van informatiesystemen en heb je een rol bij het bespreken van wensen van opdrachtgevers en vertaal je naar aanpassingen of vernieuwingen in de IT infrastructuur of applicaties.

Je wordt ingezet in verschillende bedrijven in alle mogelijke sectoren van de economie. Je houdt het overzicht en kan ook goed delegeren. Je werkt vaak samen met collega’s in projectteams, en je hebt de verantwoordelijkheid voor het goed functioneren van de IT infrastructuur en devices en het ondersteunen van gebruikers.

Waar kun je werken?

Je kunt aan de slag bij kleine of middelgrote bedrijven op de afdeling ICT.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

Van brede opleiding tot specialisatie

De opleiding Expert IT systems and devices wordt aangeboden als Bol-opleiding. Je gaat naar school en loopt stage. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele ict-beheerder te worden.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst

Het eerste deel van de opleiding bestaat uit de basis IT systems and devices. Na de stage kies je je uitstroomprofiel op niveau 3 (Allround medewerker IT systems and devices, totaal 2 jaar) of niveau 4 (Expert IT systems and devices, totaal 3 jaar). Dit wordt duidelijk gemaakt in een gesprek met je studieloopbaanbegeleider/coach.

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage, leerbedrijven, werkplaatsen of de praktijkroute.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren.
Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Stage
Verspreid over de hele opleiding breng je minstens 30% van je tijd door in een bedrijf. Onder begeleiding van je stagebegeleider leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Tijdens je stage leer je ook je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Zo ben je in staat om voor je verdere carrière de beste keuzes te maken.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vakspecifieke ontwikkeling
Als ICT-beheerder houd jij je primair bezig met het beheer, de beveiliging en het onderhoud van het informatiesysteem. Van netwerken, computers en printers tot smartphone en software: jij zorgt er voor dat deze werken.

Kerntaken en werkprocessen

In de opleiding doe je kennis en ervaring op in de volgende kernonderdelen

 • Gebruikers ondersteunen en instrueren
 • Meldingen afhandelen
 • Installeren, configureren en beheren gebruikersdevices, netwerk- en infrastructuuronderdelen
 • Beheren, onderhouden en adviseren over applicaties
 • Ontwikkelen van digitale informatievoorzieningen
 • Automatiseren processen
 • Beheren databases
 • Ontwerpen van een informatievoorziening
 • Geeft security advies, controleert en verbetert de security
 • Reageren op security incidenten

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap
 • Engels.

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorleren voor:

 • Hbo Informatica
 • Hbo Bedrijfskundige Informatica
 • Hbo Informatiekunde
 • Hbo Computertechiek

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl