Eerste monteur woning (installatietechniek)

Eerste monteur woning (installatietechniek)

Eerste monteur woning (installatietechniek) 3 - BBL, BOL

Ben jij de duurzame installateur?

Van cv-ketels tot zonneboilers en warmtepompen

Als eerste monteur installatietechniek ben je onmisbaar in het aanleggen en onderhouden van huishoudelijke- verwarming en sanitaire installaties zoals warmtepompen, zonneboilers, badkamers en keukens. Je bent de specialist die de meest complexe situaties kunt oplossen. Zonder jouw inspanningen kunnen mensen niet van het comfort genieten dat tegenwoordig zo gewoon is.

Eerste monteur woning in het kort

Wat houdt het beroep in?

Je plaats installaties in bestaande en nieuwe woningen en gebouwen. Je houdt je bezig met complexer installatiewerk. Ook specialiseer je je steeds verder in je vak. Je werkt vaak op verschillende locaties waar je, afhankelijk van de situatie, de juiste werkzaamheden gaat uitvoeren.

Als eerste monteur heb je naast een uitvoerende taak ook een vaktechnisch begeleidende rol en ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk van de monteurs die je begeleidt. Daarnaast heb je contact met de klant.

Waar kun je werken?

Je kunt werken bij vinden in installatiebedrijven die installaties voor verwarming, sanitair en ventilatie aanleggen en onderhouden.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Eerste monteur woning in de praktijk

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Binnen de opleiding werk je met een trajectmap waarin alle algemene opdrachten, technische opdrachten en praktijkopdrachten duidelijk zijn omschreven.

De opleiding bieden we aan in de beroepsopleidende leerweg (bol, school en stage) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren).

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage.

Begeleiding

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Bol (school en stage)

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school die je volgt samen met studenten van de opleidingen Servicemedewerker, Timmeren en Elektrotechniek. Je leert zo de nodige vaardigheden in jouw vakrichting, maar maakt ondertussen ook kennis met andere vakgebieden in de installatietechniek en de bouw.

Stage

In de eerste weken leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je drie dagen per week leren in de praktijk bij verschillende bedrijven.

Instromen en overstappen

Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij bij een erkend leerbedrijf voor jouw opleiding gaat werken.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 24 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je een hele dag (vrijdag) of twee avonden (dinsdag en woensdag) naar school.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je kunt het hele jaar instromen.

Versneld traject op maat

Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek ? Dan kunnen we in overleg een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma versneld behalen.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake.
Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Vakspecifieke ontwikkeling

In deze opleiding leer je de technische kenmerken en toepassingen van verschillende installatietechnieken kennen en toepassen. Ook zitten nieuwe duurzame en innovatieve technieken in het opleidingsaanbod.

Beroepsgerichte onderwerpen

Denk hierbij aan het installeren, instellen, testen, in bedrijf stellen en aanpassen van:

 • sanitaire installaties
 • ventilatiesystemen
 • verwarmingsinstallaties
 • waterinstallaties
 • innovatieve duurzame installaties

Je leert ook alles over regelgeving en veiligheid. Je rondt je opleiding af door ‘proeve van bekwaamheid’ af te leggen op school of in het bedrijf waar je werkt.

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Keuzedelen

voorbeelden van keuzedelen zijn:

 • Arbo, kwaliteit en bedrijfshulpverlening
 • Blijvend fit
 • Digitale vaardigheden
 • Duurzaamheid in je beroep
 • Inspelen op innovaties in je vakgebied
 • Oriëntatie op ondernemen
 • Ondernemend gedrag
Meer informatie over keuzedelen

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl