Jij zorgt ervoor dat de machines nauwkeurig, voorzichtig en zorgvuldig worden samengesteld en opgebouwd. Op een andere plek zorg je voor het onderhoud en help je anderen met het oplossen van storingen. Je test machines en zorgt voor het installeren en afregelen ervan.
De eerste monteur mechatronica, bouwt, onderhoudt, installeert, test en zorgt ervoor dat machines goed werken en blijven werken.
Als eerste monteur ben jij degene die de machines en mechatronische producten bouwt en bij de klant installeert. Én je zorgt ervoor dat ze goed werken. Daarbij maak je gebruik van je kennis van elektronica, installatietechniek, besturingstechniek, procestechniek en onderhoudstechniek.
Het werk is veelzijdig. soms word je bijvoorbeeld gevraagd verbeteringen aanbrengen in bestaande machines. Of problemen op te lossen die ontstaan bij het installeren of het testen van een nieuwe machine.
Als eerste monteur mechatronica werk je zelfstandig of in een team. Meestal werk je binnen het bedrijf maar soms worden machines compleet op locatie samengesteld of afgebouwd. Je moet dus goed met collega’s én met klanten kunnen omgaan.
Als eerste monteur mechatronica kun je werken bij zowel grote als kleine metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Maar omdat je breed bent opgeleid kan dit ook bij een technische dienst zijn in de procesindustrie en maakindustrie.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
De opleiding eerste monteur mechatronica duurt gemiddeld 3 jaar en wordt aangeboden als BOL (school en stage) en BBL dagopleiding (Werken en leren).
Als eerste monteur mechatronica ben je breed inzetbaar en zo word je ook opgeleid. Met veel aandacht voor technische vakken als werktuigkunde, mechanica, onderhoudstechniek, elektrotechniek, besturingstechniek en hydrauliek en pneumatiek.
Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt communiceren in overleg met klanten en in het samenwerken met je collega’s.
Wat je in de praktijk nodig hebt is het uitgangspunt voor deze opleidingen. Met opdrachten uit de praktijk en je stage ga je op school aan de slag..
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.
In de BOL opleiding ga je 5 dagen per week naar school voor je theorie en praktijklessen. Je werkt op school aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie.
Voorbeeld van een aantal projecten zijn: Het waterfilter, de voerrobot, de wateraccu maar ook 'technisch' bier.
Naast de leereenheden loop je een aantal stages bij een erkende leerbedrijven. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.
In eerste instantie zoek je zelf een erkend leerbedrijf, lukt dat niet dan kunnen we je daar natuurlijk bij helpen.
Bbl (beroeps begeleidende leerweg) staat voor werken en leren. Je hebt dan wel een baan bij een bedrijf in de mechatronica nodig.
Bij de BBL dagopleiding ben je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf aan het werk en ga je één dag per week naar school.
Tijdens de opleiding krijg je Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meerdere keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden.
Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeJe besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.
Werken aan projecten heeft veel voordelen:
Tijdens de hele opleiding besteden we veel aandacht aan veiligheid en een professionele werkhouding.
In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Met de juiste keuzedelen heb je zo een streepje voor bij het vinden van een baan of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.
Voorbeelden van keuzedelen zijn o.a.:
Je kunt doorleren in de volgende opleidingen:
Voor het bbl-traject heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf in de branche.
Meer informatie over toelating