Eerste monteur mechatronica

Eerste monteur mechatronica

Eerste monteur mechatronica 3 - BBL, BOL

Jij bent de veelzijdige specialist

Jij zorgt ervoor dat de machines nauwkeurig, voorzichtig en zorgvuldig worden samengesteld en opgebouwd. Op een andere plek zorg je voor het onderhoud en help je anderen met het oplossen van storingen. Je test machines en zorgt voor het installeren en afregelen ervan.

De eerste monteur mechatronica, bouwt, onderhoudt, installeert, test en zorgt ervoor dat machines goed werken en blijven werken. 

Eerste monteur mechatronica in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als eerste monteur ben jij degene die de machines en mechatronische producten bouwt en bij de klant installeert. Én je zorgt ervoor dat ze goed werken. Daarbij maak je gebruik van je kennis van elektronica, installatietechniek, besturingstechniek, procestechniek en onderhoudstechniek.

Het werk is veelzijdig. soms word je bijvoorbeeld gevraagd verbeteringen aanbrengen in bestaande machines. Of problemen op te lossen die ontstaan bij het installeren of het testen van een nieuwe machine.

Als eerste monteur mechatronica werk je zelfstandig of in een team. Meestal werk je binnen het bedrijf maar soms worden machines compleet op locatie samengesteld of afgebouwd. Je moet dus goed met collega’s én met klanten kunnen omgaan.

Waar kun je werken?

Als eerste monteur mechatronica kun je werken bij zowel grote als kleine metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Maar omdat je breed bent opgeleid kan dit ook bij een technische dienst zijn in de procesindustrie en maakindustrie.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Eerste monteur mechatronica in de praktijk

De opleiding eerste monteur mechatronica duurt gemiddeld 3 jaar en wordt aangeboden als BOL (school en stage) en BBL dagopleiding (Werken en leren).

Praktische informatie

Hoe leer je?

Als eerste monteur mechatronica ben je breed inzetbaar en zo word je ook opgeleid. Met veel aandacht voor technische vakken als werktuigkunde, mechanica, onderhoudstechniek, elektrotechniek, besturingstechniek en hydrauliek en pneumatiek.

Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt communiceren in overleg met klanten en in het samenwerken met je collega’s.

Wat je in de praktijk nodig hebt is het uitgangspunt voor deze opleidingen. Met opdrachten uit de praktijk en je stage ga je op school aan de slag..

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Bol (school en stage)

In de BOL opleiding ga je 5 dagen per week naar school voor je theorie en praktijklessen. Je werkt op school aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie.

Voorbeeld van een aantal projecten zijn: Het waterfilter, de voerrobot, de wateraccu maar ook 'technisch' bier.

Naast de leereenheden  loop je een aantal stages bij een erkende leerbedrijven. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

In eerste instantie zoek je zelf een erkend leerbedrijf, lukt dat niet dan kunnen we je daar natuurlijk bij helpen.

Bbl (werken en leren)

Bbl (beroeps begeleidende leerweg) staat voor werken en leren. Je hebt dan wel een baan bij een bedrijf in de mechatronica nodig.

Bij de BBL dagopleiding ben je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf aan het werk en ga je één dag per week naar school.

Tijdens de opleiding krijg je Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meerdere keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Vakspecifieke ontwikkeling

In deze opleiding leer je:
 • de technische kenmerken en toepassingen van mechatronica
 • diverse soorten complexe machines samenstellen
 • de assemblage, samenbouw en eindmontage van onderdelen
 • testen, installeren en onderhouden van machines
Je krijgt vakken als:
 • montage en onderhoud
 • elektrotechniek en elektronica
 • hydrauliek, pneumatiek, besturingstechniek
 • meet- en regeltechniek
 • 3D tekenen
 • werken met onze 3D printers en lasersnijder

Je werkt veel in projecten

Werken aan projecten heeft veel voordelen:

 • je leert al nadenken over de problemen die je tegenkomt
 • je leert je te denken in oplossingen
 • je ontwerpt, bouwt, programmeert en test de projecten.
 • je oefent met veel verschillende simulatoren

Tijdens de hele opleiding besteden we veel aandacht aan veiligheid en een professionele werkhouding.

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels.

Keuzedelen

In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Met de juiste keuzedelen heb je zo een streepje voor bij het vinden van een baan of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Voorbeelden van keuzedelen zijn o.a.: 

 • Embedded Design
 • Duurzaamheid in het beroep
 • Industriële automatisering
Meer informatie over keuzedelen

Toelating

Voor het bbl-traject heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf in de branche.

Meer informatie over toelating

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl