Eerste monteur elektrotechnische installaties

Eerste monteur elektrotechnische installaties

Eerste monteur elektrotechnische installaties 3 - BBL, BOL

Complexe elektrotechnische vraagstukken als uitdaging

Verkeerslichten en telecominstallaties. Datanetwerken en gebouwbeheersystemen. Je vindt ze overal maar ze vallen vooral op wanneer ze niet meer goed functioneren. Als een verkeersinstallatie alleen maar knippert. Als een gebouw opeens geen elektriciteit meer heeft of de telefoon dood is. De monteur elektrotechnische installaties kan het fiksen.

Deze opleiding wordt alleen als BBL variant in Heerenveen aangeboden bij voldoende aanmeldingen. Zijn hier niet voldoende aanmeldingen voor krijg je van ons bericht dat je de opleiding kan volgen in Leeuwarden.

Eerste monteur elektrotechnische installaties in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit kun je zelfstandig werken. Je verricht complexe vakhandelingen en installeert ingewikkelde elektrotechnische installaties. Jij zorgt ervoor dat de techniek goed werkt. Ook voer je reparaties en onderhoud van installaties uit. Je gebruikt elke dag technische tekeningen en meetapparatuur.

Als eerste monteur heb je vaak meer kennis en ervaring dan je collega's. Daarom help je ze als dat nodig is.

Meestal werk je ergens op locatie. En soms ook in de werkplaats van het elektrotechnische installatiebedrijf waar je in dienst bent. Vaak werk je zelfstandig. Je werkgever is vaak gespecialiseerd. Bijvoorbeeld in nieuwbouw en/of in renovatie van de laagspanningsinstallaties die je in woningen en bedrijfsgebouwen vindt. Natuurlijk houd je je in je werk strikt aan de veiligheidsvoorschriften.

Waar kun je werken?

  • installatiebedrijven 
  • bouwbedrijven
  • technische afdelingen van bijvoorbeeld pretparken en hotels.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Algemeen

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer of in de werkplaats te vinden.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Versneld traject op maat

Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan mogelijk het diploma versneld behalen.

Bol (school en stage)

Bij een bol-opleiding ga je naar school en loop je stage.

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer of in de werkplaats te vinden.

In de eerste weken van de opleiding leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je drie dagen per week leren in de praktijk bij verschillende bedrijven. Vanuit deze bedrijven krijg je een leermeester toegewezen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Die volg je samen met studenten van de opleiding Installatietechniek. Je leert zo de nodige vaardigheden in jouw vakrichting en maakt ondertussen ook kennis met andere vakgebieden.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 32 uren per week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je wekelijks twee dagdelen naar school. Dat kan ook op een avond zijn.

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school, dan zoek je zelf een passend leerbedrijf. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn. Erkende leerbedrijven kun je vinden op stagemarkt.nl.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Vakspecifieke onderwerpen

  • voorbereiden van werkzaamheden
  • installeren van technische installaties
  • in elkaar zetten van installaties en onderdelen van installaties
  • bepalen van de positie en route van componenten, kabels en leidingen
  • plaatsen en monteren van onderdelen
  • aanleggen van kabels en leidingen
  • testen van installaties
  • begeleiden van collega’s bij installatiewerk
  • bewaken van de planning
  • vinden en oplossen van storingen. 

Algemene vakken

  • Nederlands 
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen

We bieden de volgende keuzedelen aan:

  • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening
  • Duurzaamheid in het beroep
  • Inspelen op innovaties
  • Ondernemend gedrag
  • Digitale vaardigheden.
Meer informatie over keuzedelen

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl