Correct, snel, eenvoudig en niet duur. Dit zijn belangrijke kenmerken van een fastservice- of cateringbedrijf. Als eerste medewerker ben je de rechterhand van je manager in het bedrijf waar je werkt. Of misschien ben je wel de manager in opleiding. Je geeft leiding aan een kleine groep medewerkers en coacht je collega’s. Ook zorg je ervoor dat de regels in het bedrijf worden nageleefd. Kortom: als eerste medewerker zorg jij ervoor dat alle werkzaamheden soepel verlopen en dat je gasten optimaal worden bediend.
Je bent servicegericht en daarom houd je graag rekening met de wensen van de gasten. Ook werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je bent creatief en komt met oplossingen en voorstellen voor nieuwe werkwijzen. Je bent stressbestendig en bereid om je extra in te zetten als het druk is. Je vindt het niet erg om ’s avonds en in het weekend te werken. Je bent open en eerlijk naar medewerkers en klanten.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
Tijdens de opleiding leer je hoe je de ruimtes bedrijfsklaar maakt en hoe je producten bereidt. Je oefent verkoophandelingen en leert hoe je ervoor zorgt dat de klanten gastvrij ontvangen worden. Ook krijg je te maken met voorraadbeheer en bestellingen. Je oefent in leidinggeven en coördineren en leert hoe je planningen maakt.
In de eerste periode van tien weken volg je theorie en doe je interne stage op school. Daarna ga je de rest van het schooljaar elke week twee dagen extern op stage, heb je twee dagen theorielessen en loop je een dag interne stage op school.
Soms volg je je opleiding in de praktijkroute. Je bent dan vanaf de eerste dag in de praktijk en volgt daar ook je lessen. Reken maar op vijftien uren praktijk, vijftien uren theorie en tien uren zelfstudie wekelijks gedurende je hele opleiding.
Heb je al een baan in deze richting? Dan ga je - naast je werk van minimaal zestien uren - één dag per week naar school. Je volgt de opleiding dan via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.
Mbo-opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld in de richting horeca
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Meer informatie over toelatingEen deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.
Naast wettelijk verplicht schoolgeld betaal je voor je opleiding extra kosten voor leermiddelen, kleding, gastronomie en excursies. Voor de bol-opleiding is dit ongeveer € 400, voor bbl ongeveer € 300. Dit is inclusief de examenkosten van het onderdeel sociale hygiëne.
Meer informatie over opleidingskostenStudie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>