Allround technicus personenauto's

Allround technicus personenauto's

Allround technicus personenauto's 3 - BBL, BOL

Ben jij een autotechnicus die hogerop wil komen?

Van ouderwets sleutelen tot digitale testkasten

Jij bent gefascineerd door auto's. En je hebt interesse in techniek. Daarom is iedere auto bij jou in goede handen. Jij zorgt ervoor dat alles werkt of weer gaat werken. Of het nou gaat om het echte 'sleutelwerk' of om moderne elektronica, jij krijgt elke auto weer aan de praat. Deskundig als je bent, stuur je andere collega’s aan.

Allround technicus personenauto's in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als eerste autotechnicus onderhoud en repareer je auto's. Je kunt complexe onderhoudsbeurten en reparaties uitvoeren. Maar je bent ook in staat diagnoses te stellen aan de steeds ingewikkelder wordende elektronica in de auto's.

De eerste autotechnicus werkt geheel zelfstandig, is allround en is daarnaast ook in staat om collega's te begeleiden.

Je werkt met voertuigen waarin personen vervoerd worden, wat betekent dat je verantwoordelijkheid moet kunnen dragen.

Waar kun je werken?

Als eerste autotechnicus werk je bij een autobedrijf gericht op personenauto’s. Bijvoorbeeld bij een autogarage waar ze alleen repareren. Of bij een bedrijf dat niet alleen auto's repareert, maar ze ook verkoopt en onderhoudt. Je kunt ook nog bij een autodealer werken, gespecialiseerd in één bepaald automerk.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Allround technicus personenauto's in de praktijk

De opleiding Eerste autotechnicus wordt aangeboden via de bol-leerweg (school en stage) en de bbl-leerweg (werken leren) De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 3. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professioneel autotechicus.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Op die manier doorloop je je eigen leertraject. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan alle eisen voor het mbo-diploma.

Bol (school en stage)

In de eerste weken leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je twee dagen per week leren in de praktijk bij verschillende bedrijven. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via je stage op de werkvloer te vinden.

De opleiding is opgebouwd uit praktijkopdrachten rond een bepaald thema. Hier leer je nieuwe technieken en vaardigheden. Deze opdrachten hebben we opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal twintig uren per week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Daarnaast ga je wekelijks twee dagdelen naar school. Dat kan ook op een avond zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vakspecifieke ontwikkeling

Je opleiding bestaat voor een groot deel uit praktijkopdrachten. Als eerste autotechnicus werk je zelfstandig en draai je je hand niet om voor wat complexere klussen. En daar waar het kan, stuur je anderen aan. Want als eerste autotechnicus heb je extra verantwoordelijkheden.

Beroepsgerichte onderwerpen

Tijdens de opleiding komen onder andere aan bod: reparaties uitvoeren inspecties en onderhoud uitvoeren personenauto’s klaarmaken voor aflevering aan klanten monteren van eenvoudige accessoires veilig en milieubewust werken.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Engels

Doorleren

Na afronding van deze opleiding kun je verder met de opleiding Technisch specialist personenauto's 4 of APK keurmester.

Toelating

Voor het bbl (werken leren) traject heb je een baan bij een erkend leerbedrijf nodig.

Meer informatie over toelating

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl