Creatief ben je. Met gevoel voor kleur. Je zet auto's graag 'strak in de lak'. Nauwkeurig en in mooie kleuren. Metallic en non-metallic. Jij maakt auto's met vaste hand weer als nieuw. En je draait je hand niet om voor complexere klussen. Je ontvet, schuurt, plamuurt en spuit ze naar het gewenste eindresultaat. In de spuitcabine verricht je jouw vakwerk. Zodat jij én de klant tevreden kan zijn.
Bij spuitwerk gebeuren soms onverwachte dingen. Jij bedenkt dan meteen een oplossing en je zorgt voor een mooi eindresultaat. Je wilt namelijk een tevreden klant! Als eerste autospuiter werk je heel zelfstandig. Je organiseert je eigen werk en je houdt zelf je werkuren bij. Je kunt dus goed alleen werken, maar ook met een team. Als het nodig is overleg je met je baas. Je denkt en praat mee over verbeteringen in het werk. Ook kun je collega’s uitleggen hoe ze een opdracht moeten uitvoeren.
Je kunt op de volgende werkplekken terechtkomen:
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
De opleiding wordt alleen aangeboden via de bbl-leerweg (werken leren). Je moet hiervoor een baan hebben in dit vakgebied. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot Eerste autospuiter.
Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 32 uur per week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dat kan ook op een avond zijn.
Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.
Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeAls eerste autospuiter werk je zelfstandig en draai je je hand niet om voor wat complexere klussen. En daar waar het kan, stuur je anderen aan. Want als eerste autospuiter heb je extra verantwoordelijkheden.
Tijdens de opleiding kom je te weten op welke manier je auto's kunt spuiten. Bijvoorbeeld nat- of droogspuiten, machinaal of met de hand. Je leert hoe je de carrosserie schuurt en hoe je de lak mengt.
Je hebt oog voor detail, vorm en kleur. Je bent precies, geduldig en kunt goed zelfstandig werken.
Daarnaast leer je hoe je je goed kunt uitdrukken in de Nederlandse taal. En ook rekenen staat op het programma. Deze vakken zitten in de beroepstaken verwerkt en zijn geen aparte vakken meer. Zo leer je op een prettige manier de ‘theorie’, terwijl je met de praktijk bezig bent.
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>