Inventief en ambachtelijk, dat zijn de kenmerken van een creatief vakman of vakvrouw. Deze twee eigenschappen weet je perfect met elkaar te combineren. Jouw idee wordt een ontwerp. En van dit ontwerp maak je een schitterend eindproduct. Zoals een industriële ladekast, een multifunctioneel bijzettafeltje van beukenhout of een fraai vormgegeven vloerlamp. Je gebruikt ambachtelijk gereedschap, maar natuurlijk ook de nieuwste apparatuur. Jij als creatief vakman of vakvrouw hebt het allemaal in de vingers.
Jij kunt in het hele ontwikkelingsproces naar een creatief product inspringen. Je vertaalt een idee naar een nieuw en aantrekkelijk ontwerp. En vervolgens maak je dit product op een manier die past bij deze tijd. Je stelt offertes op en bespreekt deze met de klant. Je werkt met je handen, maar ook met nieuwe technische apparatuur, bijvoorbeeld een 3D printer. Voor het maken gebruik je verschillende materialen. Bijvoorbeeld hout, metaal, kunststof en keramiek.
Waar kun je werken?Je kunt aan het werk als zelfstandig ontwerper en/of meubelmaker of voor een baas gaan werken. Bijvoorbeeld als meubelmaker, stand- en decorbouwer en technisch tekenaar.
De opleiding Creatief vakman is een Bol-opleiding. Je gaat naar school en loopt stage. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele vakman te worden.
Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Praktijk
Je werkt veel in de praktijk, in onze werkplaats, bij onze stagebedrijven maar ook in ons D’Lab in de Blokhuispoort met lasersnijders en 3d printers.
Het laatste jaar draait volledig om jou als beginnend beroepsbeoefenaar. Je werkt toe naar je examens, waar je een topstuk ontwerpt en maakt.
Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of in de werkplaats.
De opdrachten kunnen van echte opdrachtgevers afkomstig zijn.
De begeleiding vanuit school vindt plaats door een studieloopbaan begeleider (SLB-er). Samen kijk je regelmatig naar wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw beste leertraject vast voor het behalen van je mbo-diploma.
Leereenheid
De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid beslaat doorgaans vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten hebben we opgesteld samen met het bedrijfsleven.
Voorbeelden van leereenheden zijn onder andere:
Stage
In elk jaar van de opleiding loop je minimaal tien weken stage. Je stageperiode breng je door bij bedrijven in de interieurbouw, stoffeering, keramiek en maken van meubels. En bij productontwerpers, stand- en decorbouwers of andere bedrijven die ontwerpen en producten maken.
Studiebegeleiding
Je krijgt een studieloopbaanbegeleider. Samen kijk je regelmatig naar wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw beste leertraject vast voor het behalen van je mbo-diploma.
Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.
Beroepsgerichte ontwikkeling
Tijdens de opleiding werk je aan het ontwikkelen van je creativiteit. Je leert hoe je een product moet ontwerpen en je hoe je dat ontwerp maakt. Maar de opleiding is breder. Je leert ook om te gaan met wensen en eisen van opdrachtgevers en hoe je bijvoorbeeld een eigen onderneming moet starten.
Je leert vanaf het eerste jaar alle stappen die je moet nemen in het totale ontwerp- en maakproces. Daarbij train je, naast vaktechnische zaken, ook je beroepshouding. Studeer je met de juiste beroepshouding en de opgedane vakkennis af, dan ga je een mooie toekomst tegemoet!
Algemene vakken
Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.
Een greep uit de Keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen:
Bij voldoende studieresultaten kun je, na een intakegesprek, toegelaten worden op kunstacademies of op de hbo-opleiding:
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.
Minimale toelating is:
Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.
Aanvullende kosten van de opleiding
Naast de juiste werkkleding, basisgereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen vragen wij per jaar een verplichte bijdrage voor gebruiksmaterialen.