Creatief vakman
Grote kans op werk in het Noorden!

Creatief vakman

Creatief vakman 4 - BOL

Van creatief idee naar ambachtelijk eindproduct

Meubels, verlichting, decors, serviesgoed, woonaccessoires

Inventief en ambachtelijk, dat zijn de kenmerken van een creatief vakman of vakvrouw. Deze twee eigenschappen weet je perfect met elkaar te combineren. Jouw idee wordt een ontwerp. En van jouw ontwerpen maak je schitterende eindproducten met ambachtelijke technieken. Zoals een industriële ladekast, een multifunctioneel bijzettafeltje van beukenhout of een fraai vormgegeven vloerlamp. Je gebruikt ambachtelijk gereedschap, maar natuurlijk ook de nieuwste apparatuur. Jij als creatief vakman of vakvrouw hebt het allemaal in de vingers.

Creatief vakman in het kort

Wat houdt het beroep in?

Je ontwerpt en maakt creatief ambachtelijke producten en je verkoopt deze. Denk daarbij aan meubels, gebruiksvoorwerpen maar ook kunst. Deze producten kunnen bestaan uit één of meerdere materialen, zoals gerecycled plastic, metaal, keramiek of hout. Je maakt dit product op een manier die past bij de trends in deze tijd.

In je opdrachten moet je vaak een oplossing of een ontwerp bedenken voor vragen die uit de maatschappij of uit bedrijven komen. Je bent verantwoordelijk voor het hele proces. Van de vraag voor een product, het ontwerp, de uitvoering en de verkoop.

Nieuwste technieken

Je werkt niet alleen met je handen, maar ook met de nieuwste techniek, zoals 3D printers, lasersnijder of een CNC machine. En natuurlijk bent je geïnteresseerd in allerlei nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de creatieve industrie.

Waar kun je werken?

Je kunt aan het werk als zelfstandig ontwerper en/of meubelmaker of voor een baas gaan werken. Bijvoorbeeld als meubelmaker, stand- en decorbouwer en technisch tekenaar. De creatief vakman werkt vanuit atelier of werkplaats.

Creatief vakman in de praktijk

De opleiding Creatief vakman is een Bol-opleiding. Je gaat naar school en loopt stage. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele vakman te worden.

TOP-opleiding

De opleiding is al gedurende de laatste 4 jaar als Topopleiding benoemd in de landelijke beoordeling van de MBO keuzegids. Dit betekent dat de lat hoog ligt, de studenten tevreden en docenten trots zijn.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

creatief vakman topopleiding friesland college

https://keuzegids.nl/

Praktijk

Je werkt veel in de praktijk, in onze werkplaats, bij onze stagebedrijven maar ook in ons D’Lab in de Blokhuispoort met lasersnijders en 3d printers.

Het laatste jaar draait volledig om jou als beginnend beroepsbeoefenaar. Je werkt toe naar je examens, waar je een topstuk ontwerpt en maakt.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurdZodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of in de werkplaats. 

De opdrachten kunnen van echte opdrachtgevers afkomstig zijn. 

De begeleiding vanuit school vindt plaats door een studieloopbaan begeleider (SLB-er). Samen kijk je regelmatig naar wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw beste leertraject vast voor het behalen van je mbo-diploma.

Leereenheid

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid beslaat doorgaans vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten hebben we opgesteld samen met het bedrijfsleven.

Voorbeelden van leereenheden zijn onder andere:

 • ontwerpen en maken van lampen
 • ontwerpen voor een klant,
 • werken met digitale productietechnieken
 • opzetten van je eigen digitale portfolio

Stage

In elk jaar van de opleiding loop je minimaal tien weken stage. Je stageperiode breng je door bij bedrijven in de  interieurbouw, stoffeering, keramiek en maken van meubels. En bij productontwerpers, stand- en decorbouwers of andere bedrijven die ontwerpen en producten maken. 

Studiebegeleiding

Je krijgt een studieloopbaanbegeleider. Samen kijk je regelmatig naar wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw beste leertraject vast voor het behalen van je mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling 

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Beroepsgerichte ontwikkeling

 • Je werkt aan het ontwikkelen van je creativiteit. 
 • Je leert vanaf het eerste jaar alle stappen die je moet nemen in het totale ontwerp- en maakproces.
 • Je leert hoe je ontwerpt, hoe je hiervoor schetstechnieken gebruikt en hoe je dit ontwerp uitvoert.
 • Je leert technisch tekenen in Vectorworks
 • Je leert de technieken die nodig zijn voor het bewerken van de verschillende materialen
 • Je maakt gebruik van professionele praktijkwerkplaatsen
 • Je leert om te gaan met wensen en eisen van opdrachtgevers
 • Je leert hoe je een eigen onderneming opstart

Algemene vakken 

 • Nederlands 
 • Rekenen 
 • Loopbaan en Burgerschap 
 • Engels 

Keuzedelen

Een greep uit de Keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen: 

 • Experimenteren met materialen en technieken 
 • Lean en creatief 
 • Art en design 
 • Innovatie 
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Bij voldoende studieresultaten kun je, na een intakegesprek, toegelaten worden op kunstacademies of op de hbo-opleiding:

 • Industriële productontwikkeling (IPO)
 • Hogeschool Windesheim in Zwolle  
 • Product design (Artez in Arnhem, of HKU In Utrecht)  
 • Design Academie in Eindhoven 
 • Docent BKV aan de NHL Stenden 
 • Minerva, Groningen 

Kosten

Aanvullende kosten van de opleiding 

Naast de juiste werkkleding, basisgereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen vragen wij per jaar een verplichte bijdrage voor gebruiksmaterialen. 

 • Voor het eerste jaar is dat € 140,00, voor het tweede jaar € 100,00  en derde en vierde jaar: € 60,00 
Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl