Friesland College Friesland College Friesland College
Content creator (Mediaredactiemedewerker)

Content creator (Mediaredactiemedewerker)

Content creator (Mediaredactiemedewerker)

Content creator (Mediaredactiemedewerker) Niveau 4 - bol

Jij maakt een pakkende social media campagne

Commercieel & actie

Het ene moment maak je sfeervolle foto’s voor een Instagrampost. Het andere moment plan je een social media campagne vanachter je laptop. De volgende dag ga je op pad om een vlog te maken. Als content creator zien jouw dagen er nooit hetzelfde uit. De wereld van online media kent voor jou geen geheimen. Jij bent klaar voor de marketing van de toekomst!

Tijdens je opleiding ontwikkel je professionele video- & fotografieskills, leer je journalistieke vaardigheden en ontdek je de wereld van verschillende marketingstrategieën 

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Nergens gaan de ontwikkelingen zo snel als in de wereld van de online media. Nieuwe trends en technieken vragen om flexibele skills en multi-inzetbare professionals.

Omdat de online markt blijft groeien en we zien dat de vraag naar deze professionals toeneemt, biedt het FC een palet aan mediaopleidingen aan waarin jij de vrijheid hebt om je eigen specialisme te ontwikkelen. Dit alles kun je leren bij de media-opleidingen Film & Media (AV specialist), Mediavormgever, en content creator. Deze opleidingen werken samen met een groot aantal bedrijven uit deze branche, waardoor we de meest actuele ontwikkelingen kunnen volgen.

Content creator is één van de nieuwe groeiende beroepen. Als content creator verzorg je de online promotie voor uiteenlopende opdrachtgevers en merken.

Waar kun je werken?

Je kunt in loondienst gaan werken, bijvoorbeeld bij een reclame- of communicatiebedrijf. Of je kunt als zzp’er aan de slag.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

De opleiding Content creator is een Bol-opleiding. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Het unieke van deze opleiding is dat deze opleiding geheel is ontwikkeld mét de bedrijven in deze regio. Zo kunnen we het best inspelen op de meest actuele ontwikkelingen en trends.

Op dit moment is de officiële naam van deze opleiding nog Mediaredactiemedewerker. Deze naam zie je nog verschijnen in het aanmeldformulier. Vanaf komend studiejaar heet deze opleiding Content creator.

Hoe leer je?

De opleiding werkt nauw samen met de andere media- opleidingen: Film & Media (AV specialist) en Mediavormgever. Wil je meer weten van een onderdeel van één van deze opleidingen, dan is dat ook mogelijk. Ook ga je met studenten van die opleidingen in multi-disciplinaire teams samenwerken om opdrachten uit de praktijk te kunnen uitvoeren. 

Portfolio
Een belangrijk onderdeel is je eigen portfolio waarin je laat zien wat je hebt gedaan en wat je specialisme is. Je gebruikt je portfolio om je te onderscheiden bijvoorbeeld bij stageplaatsen en sollicitaties.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Praktijk en stage
Verspreid over de hele opleiding breng je een deel van de tijd door in een bedrijf (stage). Voor deze opleiding zijn plaatsen in de praktijkroute Creatieve industrie beschikbaar. Dit houdt in dat je een groot deel van de opleiding volgt op de werkvloer bij één van de deelnemende bedrijven. Hier volg je ook een deel van je lessen, vaak in de vorm van workshops. Werknemers van het bedrijf  én docenten van het Friesland College verzorgen de begeleiding. Zo leer je om de kennis en vaardigheden die je tijdens je opleiding opdoet, in verschillende situaties toe te passen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

In deze nieuwe richting leer je hoe je social media campagnes maakt. Je ontwikkelt professionele video- en fotografieskills en leert pakkende teksten schrijven. Daarnaast leer je alles over marketingstrategieën. Zo kun je uiteindelijk een complete online marketingcampagne opzetten.

Wat leer je tijdens de opleiding:

 • De opdracht bespreken met de opdrachtgever
 • Onderzoek doen naar online media mogelijkheden
 • Maken, bewerken en opleveren van content
 • Teksten schrijven en bewerken
 • Maken van een crossmediale boodschap om te publiceren

Specialisaties voor de Content Creator:

 • Online adverteren via Google en Facebook
 • ‘Video -snacks’ (korte, opvallende fragmenten) zoeken en gebruiken voor eigen platformen
 • Podcasts samenstellen
 • Influencer, vlogger
 • Social media campagne plannen
 • Branded content, storytelling
 • Preroll (reclamefilmpjes) voor Youtube maken
 • Fake news checken

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Wil je na je mbo-opleiding toch nog verder studeren? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Bijvoorbeeld de opleidingen AD-(Online) content creator of Hbo Bachelor Communicatie

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Maximaal 28 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor deze opleiding een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 28 nieuwe studenten inschrijven.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Extra kosten

 • € 100 aan boeken
 • € 800 voor een laptop
 • € 100 voor Licenties Nederlands en rekenen
Meer informatie over opleidingskosten

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl