Friesland College Friesland College Friesland College

Commercieel technicus engineering

Commercieel technicus engineering

Commercieel technicus engineering Niveau 4 - bol

Jij hebt gevoel voor techniek en commercie

Klanten helpen bij de aanschaf en het gebruik van technische producten Deze producten zijn grotendeels jouw eigen creatie, in samenwerking met je klant. Je staat daardoor dicht bij je product. Jouw enthousiasme en vakkennis leiden tot een opdracht. Je begeleidt de productiefase. Eventueel help je een handje mee, want dat kun je ook.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Je geeft advies aan zowel bestaande als nieuwe klanten op het gebied van techniek. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het behouden van de klanten en de klantencontacten. Jij zorgt ervoor dat het werkproces goed loopt en daarvoor dien je de medewerkers te begeleiden.

Je maakt en leest technische tekeningen en stelt de begroting op. Deze begroting dien je ook te bewaken. Tevens ben je bezig met het voorbereiden en uitvoeren van technische projecten die een commerciële grondslag hebben. Na het project evalueer je alles om het zo een volgende keer nog efficiënter te laten verlopen

Waar kun je werken?

Na je opleiding kun je aan het werk op de commerciële afdeling van een technisch bedrijf. Je draagt bij aan de uitvoering van het commerciële beleid en het onderhouden van contacten met klanten.Je werkt in bedrijven in de metaalindustrie, machinebouw, automatisering of transportmiddelenindustrie.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

De opleiding Commercieel technicus wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele commerciële technicus te worden.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Van brede basisfase tot specialisme
In het basisfase van de opleiding werk je met verschillende technieken. Je krijgt een brede opleiding in de vakgebieden van engineering zoals elektrotechnische en werktuigkundige installaties, mechatronica en werktuigbouw.

Na de basisfase begin je daadwerkelijk aan het uitstroomprofiel Commercieel technicus.

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd.
Met de vragen die je in de praktijk tegen komt ga je op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of in de werkplaats. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. 

Leereeenheden
Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Samen met andere studenten ga je hiermee aan de slag.

Solarboot
Voorbeelden van projecten is de Solarboot waarmee het Friesland College jaarlijks aan wedstrijden mee doet. Als Commercieel technicus verzorg jij de Pr en sponsoring en onderhoud je de contact met bedrijven en de pers.

Stage
Tijdens de stage doe je praktijkervaring op bij verschillende bedrijven uit het werkveld. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester/praktijkleider toegewezen die je begeleidt. Het eerste leerjaar heb je een oriënterende stage van 10 weken. Daarna heb je in de volgende jaren halfjaarlijkse stages in jouw specialisatie

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.

Vakspecifieke ontwikkeling
In de basisfase van de opleiding werk je met verschillende technieken en maak je kennis met alle vakgebieden van engineering: elektrotechnische installaties, werktuigkundige installaties, mechatronica en werktuigbouw.

Tijdens de opleiding leer je alles over verkoop, marketing, relatiebeheer en verwerf je basiskennis in de techniek. Je voert gesprekken met klanten en adviseert hen over aan te schaffen installaties, machines en apparaten. Je leert ook een bijdrage te leveren aan het opstellen van beleidsplannen zoals verkoop- en marketingplannen.

Algemene vakken

  • Nederlandse taal
  • rekenen
  • loopbaan en burgerschap
  • Engels.

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Gedurende de opleiding is het mogelijk om je te specialiseren via keuzedelen. Voorbeelden hiervan zijn Voorbereiding HBO, Oriëntatie op ondernemerschap en Leidinggeven.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Er is een goede aansluiting op het hbo. Meer dan de helft van de studenten kiest ervoor naar het hbo te gaan.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl