Commercieel medewerker

Commercieel medewerker

Commercieel medewerker 3 - BOL

Klant tevreden, jij tevreden!

Je bent een commerciële duizendpoot. Bijvoorbeeld in de binnen- of buitendienst van een groothandel. Inkoop, voorraadbeheer en offertes zijn bij jouw in goede handen. Je haalt klanten en mooie klussen binnen en zorgt ervoor dat jouw relaties graag zaken met je doen. Je kent de markt en herkent in no time wat een klant wil. Jouw advies klopt als een bus en geeft het vertrouwen waar klanten naar zoeken. Je hebt commercieel succes en dat voelt goed. Sterker nog: dat is kicken!

Commercieel medewerker in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als commercieel medewerker heb je een veelzijdig takenpakket. Je hebt veel contact met klanten en leveranciers.

Ben je ook bezig met verkopen? Dan is je belangrijkste taak het werven van klanten. Je laat bijvoorbeeld producten zien in een showroom. Je adviseert de klant, stelt offertes op en verwerkt hun bestellingen.

Soms ben je ook verantwoordelijk voor de inkoop van producten. Dan beheer je de voorraad en is het je uitdaging om zo scherp mogelijk in te kopen. Daarnaast heb je regelmatig overleg met je direct leidinggevende en je collega’s. Bijvoorbeeld over de resultaten van de bedrijfsvoering en over ontwikkelingen in de markt. En omdat je veel tijd steekt in je klanten komen ze graag bij jou terug!

Waar kun je werken?

Je kunt gaan werken in de commerciële buiten- en binnendienst van een bedrijf dat producten of diensten verkoopt. Bijvoorbeeld een groothandel of een uitgeverij.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Commercieel medewerker in de praktijk

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een begeleider toegewezen.

Deze opleiding wordt alleen in Heerenveen aangeboden.

Praktische informatie

Hoe leer je?

BOL (school en stage)

School

Je krijgt les in leereenheden. Dit houdt in dat je elke 5 weken werkt aan een ander project. Tijdens deze 5 weken staat elke keer een beroepsgericht onderdeel centraal. In de leereenheden wordt een duidelijke link gelegd tussen de theorie, het schoolprogramma en de praktijk. Je gaat gemiddeld 3 dagen per week naar school en je loopt 2 dagen per week stage.

Het eerste jaar van de opleiding is tevens het basisjaar van de opleiding Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche (niveau 3) en van de opleiding Vestigingsmanager (niveau 4). Samen vormen de opleidingen veelal één klas. Vanaf leerjaar 2 scheiden de programma's. 


Stage (beroepspraktijkvorming)

Je loopt gemiddeld 2 dagen per week stage. Je loopt stage bij een erkend Leerbedrijf.

Deze bol-opleiding wordt alleen in Heerenveen aangeboden.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderdelen:

In het eerste jaar wordt veel aandacht besteed aan de begrippen die gebruikt worden in de diverse branches van de groothandel. De goederenstroom, waaronder het beheren van voorraden, speelt een rode draad in de opleiding. Je leert ook hoe je moet acquireren. Tijdens het acquireren ga je op zoek naar je klanten en leer je meedenken met de klant.

In het tweede jaar vindt de verdieping plaats en ga je verbetervoorstellen maken voor je stagebedrijf.

Tijdens je opleiding leer je onder meer informatie verzamelen over klanten, de producten en de markt, een verkoopproces of -gesprek voorbereiden, nieuwe klanten en opdrachten werven, offertes maken en uitvoeren, orders en bestellingen afhandelen, klachten behandelen en oplossen. 

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Keuzedelen

Bijvoorbeeld een extra vreemde taal zoals Duits of Spaans.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Mbo:
Vestigingsmanager groothandel niveau 4
Manager Retail niveau 4
Ondernemer Retail niveau 4

Hbo:
• Leergang Sales- en Accountmanagement

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl