Op het chemisch laboratorium onderzoek je allerlei producten. Van water tot benzine, van melkpoeder tot lippenstift. Vaak ben je op zoek naar stoffen die ergens niet in mogen zitten, omdat anders de gezondheid van de gebruiker in gevaar komt. Maar ook werk je bijvoorbeeld mee aan de ontwikkeling van supersterkte kunststofvezels en ontwikkel je nieuwe stoffen. We kunnen niet zonder onderzoek in het laboratorium!
Je werkt veelal in laboratoria om de kwaliteit van de producten te testen of binnen de afdeling onderzoek en ontwikkeling (R&D research en development). Je verzamelt informatie over de samenstelling van producten, chemische stoffen of ontwikkelt nieuwe stoffen. Je doet analyses bij onderzoek naar nieuwe producten of om een productieproces te verbeteren. Je werkt nauwkeurig, betrouwbaar en je zorgt voor een zorgvuldige rapportage.
Als chemisch-fysisch analist ben je werkzaam in de laboratoria van bijvoorbeeld de chemische- of farmaceutische industrie, kunststoffen- of voedingsmiddelenindustrie, petrochemie, waterzuivering (controle en zuivering van afval- en oppervlaktewater) of in milieulaboratoria.
Je leert praktijkgestuurd. Dat wil zeggen dat je je verdiept in de theorie van wat je in de praktijk tegenkomt. Leren is meer dan het lezen van een boek, het zien van een video of het leren van trucs.
Door de achtergrond te snappen van wat je ziet in de praktijk maakt dat problemen niet alleen kunnen worden opgelost, maar dat ze in een later stadium ook kunnen worden voorzien en voorkomen. Deze combinatie van kennis en vaardigheden is in je toekomstige beroep erg belangrijk.
We werken veel samen met bedrijven in deze sector. Hierdoor volgen we in ons onderwijs altijd de eisen en veranderingen in het beroepenveld.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeTijdens de opleiding volg je algemene vakken (zoals Nederlands en ICT) en beroepsgerichte vakken (zowel praktijk als theorie). Als allround laborant betekent dit dat je zowel chemische als microbiologische vakken volgt. Je gaat elke week 1 dag naar school en wordt begeleid door een coach. Je werkt samen met medestudenten van verschillende opleidingen/ leerjaren, maar doorloopt je eigen leerweg. Daarom is zelfstandigheid een vereiste.
De opleiding bestaat uit een basisprogramma met daarin voldoende ruimte voor eigen inbreng (binnen de kaders van het kwalificatiedossier en de keuzes van het bedrijf). Tijdens een gesprek bespreken graag met je wat de mogelijkheden zijn.
Je kunt kiezen uit o.a.: procestechniek basis, methode ontwikkeling en validatie, voorbereiding hbo wiskunde voor techniek, duurzame kunststoftechnologie en technisch onderwijsassistent basis.
Meer informatie over keuzedelenNa deze niveau 4 opleiding kun je doorleren op hbo-niveau. Voor sommige vakgebieden kun je een AD (associate degree) programma volgen.
Een BBL-opleiding sluit aan bij je werk. Je kunt beginnen als je een baan hebt bij een erkend leerbedrijf. Je moet afspraken maken met je leidinggevende. Afhankelijk van opleiding en ervaring bepalen we in overleg met jou of je kunt starten en wat de mogelijkheden zijn.
Meer informatie over toelatingAan het begin van de opleiding dien je een laboratoriumjas aan te schaffen.
Meer informatie over de opleidingskosten