Chauffeur wegvervoer

Chauffeur wegvervoer

Chauffeur wegvervoer 2 - BBL

King of the road!

Je bent de ambassadeur van het bedrijf

Je bent een trucker in hart en nieren. 'King of the road'. Het liefst ben je veel onderweg. Op naar de volgende lading. Op naar de volgende klant. In binnen- of buitenland. Als chauffeur stuur je jouw truck naar waar je maar wilt. Altijd oplettend, altijd veilig en op tijd. Je bent een onmisbare schakel tussen bedrijf en klant. Tussen verkoper en afnemer.

Je voelt je verantwoordelijk voor de lading en je kunt goed met mensen omgaan. Ook in het buitenland.

Chauffeur wegvervoer in het kort

Wat houdt het beroep in?

Je werkplek is de vrachtwagen. Je werkt vaak alleen en hebt onregelmatige werktijden. Je vervoert lading in binnen- en buitenland. Je laadt en lost de wagen.

Ook controleer je de lading en bijbehorende documenten. Je levert de lading volgens afspraak en op tijd af en kiest daarvoor de juiste route. Je bent verantwoordelijk voor de vrachtwagen, de lading en de veiligheid. Daarbij leef je de wettelijke richtlijnen na.

Waar kun je werken?

Je kunt werken bij een transportonderneming, als eigen vervoerder of bij andere bedrijven die een transportafdeling hebben.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Chauffeur wegvervoer in de praktijk

Je leert om kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle vaardigheden die je als chauffeur nodig hebt.

Tijdens je opleiding behaal je rijbewijs B,C en CE, aangevuld met code 95 (vakbekwaamheid).

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je kunt deze opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal twintig uren per week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Op die manier doorloop je je eigen leertraject. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan alle eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of -vrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Beroepsgerichte onderwerpen

Tijdens de opleiding komen onder andere aan bod:

 • voertuigtechniek
 • onderhoud
 • verkeerskennis
 • vervoerskennis
 • laden en lossen van goederen
 • vervoeren van goederen
 • voorbereiden en afhandelen van een rit

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels
 • Duits

Doorleren

Je ben toelaatbaar op een mbo niveau 3-opleiding

Toelating

Om de opleiding te kunnen volgen heb je een Gezondheidsverklaring CDE nodig. Deze verklaring kun je verkrijgen via de website van het Centraal Bureau Rijexamens (CBR) of het gemeentehuis. Hier zijn wel enige kosten aan verbonden.

Meer informatie over toelating

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl