Je bent sportief, sociaal en je vindt het belangrijk dat jongens en meiden gezonder gaan leven. Als buurtsportcoach wil je dat ze van de bank komen en af en toe even afscheid nemen van hun beeldscherm. Jij zorgt ervoor dat jongeren elkaar meer gaan ontmoeten en samen gaan sporten en bewegen. Dat is gezond, gezellig en waardevol.
Je gelooft in deze gedachte en doet dit helemaal op jouw eigen manier. Je kent de belevingswereld van jongeren en weet als geen ander waar ze warm voor lopen. Je werkt vooral met jeugd in de leeftijd van 4-19 jaar en soms ook met volwassenen of ouderen. Eigenlijk ben je een sportieve bruggenbouwer die onderwijs, buurt en sport dichter bij elkaar brengt.
Let op: je geeft bij je aanmelding voor deze opleiding aan welke locatie je voorkeur heeft. Hier houden we zoveel mogelijk rekening mee.
Buurtsportcoaches hebben in de gemeente en wijk de taak om meer mensen in de eigen buurt te laten sporten en te bewegen. Ze zijn actief in verbinden van sport en bewegen met andere sectoren. Dat moet leiden tot passend sport- en beweegaanbod voor alle doelgroepen in de eigen buurt. Dit gebeurt op verschillende niveaus.
Sommige buurtsportcoaches organiseren en geven sport- en beweeglessen voor uiteenlopende doelgroepen. Andere buurtsportcoaches zijn vooral bezig met de verbinding van sport met zorg, welzijn, onderwijs, kinderopvang of het bedrijfsleven. Buurtsportcoaches zijn niet alleen buurtnetwerkers. Ze stimuleren en begeleiden ook samenwerkingsprocessen. Ook geven ze advies over hoe je sport en bewegen als middel of doel kunt inzetten.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
De lessen worden verzorgd op de locaties in Leeuwarden en Heerenveen. Daar volg je de theorie- en praktijkvakken.
Je opleiding is opgebouwd uit verschillende onderdelen: theorie, praktijk, coaching en sport.
Je start met een introductieperiode. Daarin leer je medestudenten, docenten en de school kennen. In het eerste jaar ga je stagelopen in één van de werkvelden Buurt, Onderwijs & Sport, Sport- & bewegingsagogie, Sportinstructie, Training & Coaching of Sport, Bewegen & Gezondheid.
Vanaf het tweede jaar loop je stage in het sportwerkveld dat past bij de uitstroomrichting van jouw keuze. Je stage is georganiseerd in nauwe samenspraak tussen school en het werkveld. Waar mogelijk nemen we uiteraard de voorkeuren van jou als student mee. Stageplekken zijn altijd afhankelijk van de beschikbaarheid en bereidwilligheid in het werkveld.
Je hebt gedurende de opleiding een eigen studieloopbaanbegeleider, die je begeleidt bij je studieloopbaan. Je bespreekt met hem of haar wat je wilt en wat je kunt met je opleiding. Coaching vindt zowel individueel als groepsgewijs plaats. Halverwege elk studiejaar bespreken we je resultaten met je. Daarbij letten we vooral op jouw ontwikkeling op school en in de praktijk.
Natuurlijk ben je ook sportief bezig. Je krijgt te maken met sport en spel. Bijvoorbeeld zwemmen, klimmen, turnen, volleybal, voetbal, basketbal en tennis.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeTijdens deze opleiding kies je 4 verschillende keuzedelen. Een keuzedeel wordt uitgevoerd bij voldoende deelname.
Hbo: