Jouw broden, taarten, koekjes en hartige broodjes ruiken zalig en zien er prachtig uit. Te mooi om op te eten, maar natuurlijk veel te lekker om te laten staan. Je dag begint als anderen nog slapen. Om acht uur komen de eerste klanten, dus daarvoor moet nog veel gebeuren. Molenbroden, ciabatta’s, maanzaadbolletjes, vlechtbroodjes, koffiebroodjes, vruchtentaarten, gemberschuitjes en kruidige speculaasjes. De ovens draaien op volle toeren. Oh ja, om negen uur komt een klant een bavaroise bruidstaart halen. Met een vulling van kwark, slagroom en framboos. En natuurlijk gegarneerd met hartjes en rozen. Mooi werk hoor, daar in de (banket)bakkerij!
Als zelfstandig werkend bakker maak je allerlei soorten bakkersproducten. Je werkt zorgvuldig, hygiënisch en functioneert goed in teamverband. Je bestelt zelf de grondstoffen en maakt een planning voor de dagelijkse werkzaamheden in de bakkerij. De recepten, grondstoffen, hoeveelheden en bereidingstijden zijn steeds verschillend. Maar jij bent creatief en kunt goed improviseren! Het is een pré als je flexibel en stressbestendig bent.
Waar kun je werken?Je kunt aan de slag bij een ambachtelijk bakkerij, (hotel-) patisserie of chocolaterie.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:
Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)
In het eerste jaar ben je bezig met zowel brood- als banketproducten.
Het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichtingen:
• Broodbakker
• Banketbakker
• Brood- en banketbakker
Let wel! Studenten met het diploma Uitvoerend bakker niveau 2 kunnen deze opleiding in een à twee jaar afronden.
Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.
Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!
Stage
Tijdens het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.
In het eerste jaar ben je bezig met zowel brood- als banketproducten. Het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichting Uitvoerend broodbakker, Uitvoerend banketbakker of Uitvoerend brood- en banketbakker.
Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Beroepsgerichte vakken:
Algemene vakken:
Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap
Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.
Meer informatie over keuzedelenPatissier, niveau 4
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.
Meer informatie over Toelating en intakeEen deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.
1e jaar: € 608,-
Digitaal BPV boek, excursie, introductie, readers, kledingpakket, licentie Flexbase, licentie rekenen en licentie werkboek Nederlands
2e jaar: € 244,-
Digitaal BPV boek, excursie, readers en licentie Flexbase
3e jaar: € 244,-
Digitaal BPV boek, excursie, readers en licentie Flexbase
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:
Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)
In het eerste jaar ben je bezig met zowel brood- als banketproducten.
Het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichtingen:
• Broodbakker
• Banketbakker
• Brood- en banketbakker
Let wel! Studenten met het diploma Uitvoerend bakker niveau 2 kunnen deze opleiding in een à twee jaar afronden.
Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.
Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!
Stage
Tijdens het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.
In het eerste jaar ben je bezig met zowel brood- als banketproducten. Het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichting Uitvoerend broodbakker, Uitvoerend banketbakker of Uitvoerend brood- en banketbakker.
Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Beroepsgerichte vakken:
Algemene vakken:
Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap
Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.
Meer informatie over keuzedelenPatissier, niveau 4
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.
Meer informatie over Toelating en intakeEen deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.
1e jaar: € 608,-
Digitaal BPV boek, excursie, introductie, readers, kledingpakket, licentie Flexbase, licentie rekenen en licentie werkboek Nederlands
2e jaar: € 244,-
Digitaal BPV boek, excursie, readers en licentie Flexbase
3e jaar: € 244,-
Digitaal BPV boek, excursie, readers en licentie Flexbase
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.