Friesland College Friesland College Friesland College

Uitvoerend bakker

Niveau 2 - bbl, bol

Een beroep om van te smullen!

Bakkers zijn broodnodig! We eten elke dag brood. En als iemand jarig is, trakteert hij op taart of gebak. En dat is niet zomaar. Want brood- en banketproducten zijn gewoon hartstikke lekker. En de keuze is enorm.. van witbrood tot waddenbrood, van moorkop tot mokkataart en van suikerlat tot speculaaskoek. Werken als brood- en banketbakker: dat is smullen geblazen!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als uitvoerend bakker werk je meestal in een brood- of banketbakkerij. Je houdt je voornamelijk bezig met het maken van allerlei bakkerijproducten op ambachtelijke wijze. Je maakt hierbij gebruik van vaste recepten. Je houdt tijdens je werkzaamheden rekening met afwijkende grondstoffen en factoren die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de producten. Je gebruikt je creativiteit bij de bereiding en afwerking van producten en bij de problemen die je tegenkomt.

Daarnaast decoreer je bakkerijproducten. Je werkt veel met de hand en met moderne apparatuur. Ook zorg je ervoor dat je efficiënt en hygiënisch werkt. Vaak is de werkruimte in een ambachtelijke bakkerij verbonden met de winkel. Daar heb je dus veel contact met klanten. Je kunt in dit vak te maken krijgen met onregelmatige werktijden. Maar als de werkdag ’s ochtends vroeg begint, dan ben je ’s middags vaak vrij.

Waar kun je werken?

Met een diploma voor de bakkerij kun je bij een ambachtelijke brood- en/of banketbakkerij of bij een grootbedrijf in brood en/of banket of bij een patisserie werken. Sommige bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het vervaardigen van brood- of patisserieproducten.

De opleiding

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:

Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)

In het eerste jaar ben je bezig met zowel brood- als banketproducten.
Het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichtingen:

  • Uitvoerend broodbakker
  • Uitvoerend banketbakker
  • Uitvoerend brood- en banketbakker

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.

 

Bol (school en stage)

School
Je krijgt les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!

Stage
Tijdens het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?
Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake.

Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Beroepsgerichte onderdelen:

  • bereiden van brood, taart en gebak
  • netjes en schoon werken (persoonlijke hygiëne en bedrijfshygiëne)
  • werken met verschillende soorten ingrediënten
  • werken met gereedschappen en machines voor brood en banket
  • bewaken van de kwaliteit van bakkerijproducten
  • plannen en organiseren

Algemene vakken:
Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Mbo:
Zelfstandig werkend bakker niveau 3

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw opleiding gelden.

Vmbo-b

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Bol en bbl (18 jaar en ouder): 

1e jaar: € 608,-
Digitaal BPV boek, excursie, introductie, readers, kledingpakket, licentie Flexbase, licentie rekenen en licentie werkboek Nederlands

2e jaar: € 244,-
Digitaal BPV boek, excursie, readers en licentie Flexbase

Studenttevredenheid
6,9 landelijk 7,3
Percentage geslaagde studenten
83% landelijk 78%
Kans op stage
60% landelijk 60%
Kans op werk in jouw vakgebied
60% landelijk 80%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 7,52
Kans op leerbaan
landelijk

De opleiding in het kort

Volledige naam
Uitvoerend bakker
Niveau
Niveau 2
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Studieduur
2 jaar
Leerweg
bbl, bol
Startdatum
Bij voldoende aanmelding start deze opleiding in augustus en februari. Instroom is het hele jaar mogelijk.