Biologisch medisch analist

Biologisch medisch analist

Biologisch medisch analist 4 - BBL, BOL

Jouw werk is van levensbelang! 

Als biologisch-medisch analist ben je van alle markten thuis. Je ontwikkelt nieuwe medicijnen, werkt mee aan de behandeling van ziektes, onderzoekt de aanwezigheid van virussen, schimmels en bacteriën in voedsel, maar ook werk je mee aan de veredeling van planten en zaden en doe je genetisch onderzoek. Kortom: jouw werk is van levensbelang! 

Biologisch-medisch analist in het kort: 

Wat houdt het beroep in 

Je ziet het vast wel eens in het nieuws, een product dat uit de supermarkt wordt gehaald omdat er een (ziekmakende) bacterie in zit. Zoek er maar eens op! Het is superbelangrijk dat producten onderzocht worden, anders is de kans aanzienlijk groter dat mensen door deze producten ziek worden. Het zou zomaar eens kunnen dat dit product is onderzocht door een (oud) student van deze opleiding die nu in een biologisch laboratorium werkt. 

Toch kan het gebeuren dat iemand ziek wordt. Bijvoorbeeld door een bacterie, maar dit kan ook een andere oorzaak hebben. Als analist op een medisch laboratorium vervul je een belangrijke rol bij het achterhalen van de oorzaak. Denk hierbij aan onderzoek van patiëntmateriaal. De resultaten die jij aan de arts levert bepalen welke behandeling ingezet gaat worden. Laat dat nou eens jouw baan worden! 

Waar kun je werken 

Je werkt als biologisch-medisch analist bijvoorbeeld bij bedrijven op het gebied van zuivel, waterzuivering, de gezondheidsdienst of ziekenhuizen. 

 

 

Praktische informatie

Hoe leer je

Je leert praktijkgestuurd. Dat wil zeggen dat je je verdiept in de theorie van wat je in de praktijk tegenkomt. Leren is meer dan het lezen van een boek, het zien van een video of het leren van trucs. 

Door de achtergrond te snappen van wat je ziet in de praktijk maakt dat problemen niet alleen kunnen worden opgelost, maar dat ze in een later stadium ook kunnen worden voorzien en voorkomen. Deze combinatie van kennis en vaardigheden is in je toekomstige beroep erg belangrijk.  

We werken veel samen met bedrijven in deze sector. Hierdoor volgen we in ons onderwijs altijd de eisen en veranderingen in het beroepenveld.  

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je

In de opleiding breng je de kennis die je opdoet tijdens de theorielessen direct in de praktijk op de laboratoria binnen de school. De wetenschap blijft zich ontwikkelen. Daarom leer je binnen de opleiding niet alleen werken volgens de klassieke methodes, maar werk je ook met de nieuwste technieken om iets te onderzoeken. 

Wanneer je de theoretische kennis en praktische vaardigheden hebt opgedaan is het tijd om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven, oftewel je gaat op stage. Waar leer je het vak nou beter dan in de praktijk? Gedurende de gehele opleiding wordt je begeleidt door je coach.  

Keuzedelen

O.a. keuze uit: biomoleculaire identificatie, verdieping hematologie, plantkunde en medische microbiologie.  

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Met deze brede opleiding ben je goed voorbereid voor veel vervolgstudies in het HBO. 

Kosten

Voor de reguliere scholingskosten plaatsen we een link naar een centrale pagina.  

In leerjaar 1 dien je een eigen labjas en veiligheidsbril aan te schaffen.   

Meer informatie over de opleidingskosten

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl