Begeleider maatschappelijke zorg

Begeleider maatschappelijke zorg

Begeleider maatschappelijke zorg 3 - BBL, BOL

Ben jij die topper die zich inzet voor anderen?

Als begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je cliënten met een grote kwetsbaarheid op psychisch of psychosociaal gebied en begeleidt ze bij zelfredzaamheid, functioneren en de kwaliteit van leven. Ook los je verschillen en spanningen op tussen de wensen van de cliënt en de naastbetrokkenen.

Begeleider maatschappelijke zorg in het kort

 • Leren in een rijke leeromgeving met diverse leermethoden, flexibel en vaak op maat, zodat de opleiding goed bij jouw past
 • Je werkt met leerwerkkaarten; hierop staat aangegeven wat je moet laten zien aan groei en ontwikkeling van jouw taken, houding en je kennis
 • Je wordt altijd ondersteund door een docent of werkbegeleider
 • Door de sterke samenwerking tussen de opleiding en de praktijk leer je de sector goed kennen

Begeleider maatschappelijke zorg in de praktijk

Als begeleider maatschappelijke zorg richt je je op het herstel, behoud of ontwikkeling van de zelfredzaamheid van jouw cliënt. Hierbij houd je rekening met hun behoeften, kracht en leefsituatie. Dit doe je in samenwerking met de cliënt zelf en de naastbetrokkenen. Met hen ga je daarom ook vaak de dialoog aan. Hiervoor moet je kunnen omgaan met spanningen en verschillende wensen van beide partijen. De insteek is steeds, om wat goed is voor de cliënt en waar die tot in staat is, te verenigen met de inbreng van naastbetrokkenen en jouw mogelijkheden als begeleider maatschappelijke zorg.

Ben jij begripvol, communicatief en sta je stevig in je schoenen? Dan is Begeleider maatschappelijke zorg wat voor jou!

Waar kun je gaan werken?

 • Welzijnsinstellingen
 • Psychiatrische klinieken
 • Sociale werkplaatsen
 • Verslavingsklinieken
 • Vrouwenopvang
 • Maatschappelijke opvang
 • Opvang voor dak- en thuislozen
 • Verpleeghuizen
 • Asielzoekerscentra
 • Woongroepen en dagopvang

 

Praktische informatie

Hoe leer je?

BOL (school en stage)

Oriëntatie

Je start met een oriëntatieperiode  waarin je de opleiding, je medestudenten en de docenten leert kennen. Je maakt aan de hand van praktische opdrachten kennis met je toekomstige beroep en met het praktijkgestuurd leren.

Praktijk en verdieping

Na de oriëntatie ga je meteen aan de slag in de praktijk. Daarnaast ga je tijdens de lessen en werkplaatsen verder in op de theorie over onderwerpen die je tegenkomt in de praktijken  oefen je er je vaardigheden. Omdat je midden in de praktijk staat, kun je dat wat je vandaag leert, morgen meteen toepassen. Zo leer je effectief.

Begeleiding, reflecteren en je eigen route uitstippelen

Tijdens de opleiding kijk je regelmatig terug op wat je hebt gedaan en hebt geleerd. Dit doe je samen met jouw studieloopbaanbegeleider, docent en werkbegeleider. Bovendien is er veel contact en samenwerking tussen school en de praktijk, waardoor er zicht blijft op jouw groei en ontwikkeling. Zo houd jij tijdens het leerproces jouw sterke en zwakke punten in de gaten, en e weet je waar jij nog aan moet werken. Jouw leerproces staat steeds centraal. Als dit betekent dat jij voor een bepaald vak meer of minder tijd nodig hebt, dan kan jouw planning daarop worden aangepast. Zo werk je op een effectieve manier toe naar je diploma.

Een rooster dat bij jou past

Er zijn lessen en werkplaatsen waarvoor je je kunt inschrijven, maar er zijn ook lessen werkplaatsen die verplicht zijn. Deze lessen en werkplaatsen zijn ingeroosterd. Binnen deze lessen en werkplaatsen worden diverse onderwerpen aangeboden. Vaak door docenten, maar soms ook door medewerkers uit de zorg. Daarnaast heb jezelf ook invloed op de inhoud. De begeleidend docent is er namelijk voor jou. Dus als je verdieping of ondersteuning nodig hebt bij een bepaald onderwerp of een praktijksituatie, dan kun je daar naar vragen.

Naast dat je veel praktijkervaring opdoet in de echte praktijk, kun je ook in de praktijkruimtes op school aan de slag met praktijkvaardigheden. Hier kun je oefenen en je alvast voorbereiden op jouw toekomstige beroep. De middelen die hier worden gebruikt, zijn gelijk aan die in de praktijk.

Bbl (werken en leren)

Voor het bbl-traject heb je een arbeidscontract van minimaal 16 uur per week bij een voor mbo-niveau 3 erkende organisatie nodig. Dit is een voorwaarde om te kunnen starten met het bbl-traject. Deze werkplek moet jij zelf regelen.

Je weekindeling

Naast je werk ga je één dag in de week naar school. Het kan ook voorkomen dat je ‘s avonds les krijgt.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg leer je over het vak. Daarnaast is er ook aandacht voor jouw persoonlijke- en algemene ontwikkeling.

Tijdens deze opleiding leer je onder andere:

 • Afstemmen van je werkzaamheden op de behoefte van je cliënt
 • Opstellen van een ondersteuningsplan
 • Cliënten ondersteunen bij dagelijkse taken
 • Inspelen op crisissituaties

Algemene vakken

Naast de beroepsgerichte vakken volg je ook enkele algemene vakken, namelijk:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling

Jouw persoonlijke ontwikkeling vinden we belangrijk op het Friesland College. Je wordt namelijk opgeleid tot een goede beroepsprofessional, dat betekent ook dat je buiten jouw vak sterk in je schoenen staat. De vaardigheden waar je tijdens de opleiding mee bezig gaat, helpen jou verder in het vak, maar ook daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, flexibel inspelen op situaties en initiatief en verantwoordelijkheid nemen.

Keuzedelen

Bij iedere mbo-opleiding volg je keuzedelen. Dit zijn vakken waarmee je jouw kennis kan verbreden of verdiepen. In overleg met je studieloopbaanbegeleider kies je keuzedelen die aansluiten bij jouw leerroute.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Je kunt na deze studie verder doorleren voor: Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg, niveau 4, BOL

Toelating

Je kan je aanmelden voor deze opleiding als je in bezit bent van 1 van de volgende:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Mbo-diploma niveau 2

Aanvullende eis voor bbl

Om in aanmerking te komen voor een bbl-opleiding werk je minimaal 16 uur bij een organisatie die erkend is voor niveau 3.

Meer informatie over toelating

Opleidingsduur en maatwerk

De opleiding duurt drie jaar. Ben je een volwassene (zij-instromer of omscholer) en heb je al een achtergrond in deze richting? Dan hangt de opleidingsduur af van de kennis en ervaring die je al hebt opgedaan. Want wat je al kunt hoef je niet meer te leren! Dat betekent dat we soms maatwerk kunnen bieden. Dit bespreken we dan met je.

Kosten

Je betaalt het lesgeld vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Naast het lesgeld kunnen er ook kosten bijkomen voor leermiddelen die je nodig hebt tijdens de opleiding. Ook raden we je aan om een laptop aan te schaffen.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Om jou een goed beeld te geven van de opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt, kun je de cijfers van de opleiding inzien. Voor de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg (niveau 3) zijn nog geen cijfers bekend. Deze opleiding wordt vanaf schooljaar 2022/2023 voor het eerst aangeboden op het Friesland College. 

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl