Basistechnicus bedrijfsauto's

Basistechnicus bedrijfsauto's

Basistechnicus bedrijfsauto's 2 - BBL, BOL

Grote voertuigen, die spreken je aan!

Jij zorgt dat bedrijfsauto’s veilig de weg op kunnen

Bedrijfsauto's zijn echte kilometervreters. Op soms slechte wegen. Jij weet wat ze dagelijks meemaken. Dat het laden en lossen niet altijd even voorzichtig gebeurt. Want het moet allemaal snel. En de auto moet zijn werk doen.

Jij weet wat de bedrijfsauto nodig heeft. Met zorg en deskundigheid neem je de auto onder handen. Je checkt de kwetsbare onderdelen. Soms is vervanging nodig. Soms alleen wat onderhoud. Jij zorgt ervoor dat alles weer lekker loopt en de auto veilig de weg op kan.

Basistechnicus bedrijfsauto's in het kort

Wat houdt het beroep in?

Een bedrijfsautotechnicus zorgt er met moderne apparatuur voor dat bedrijfsauto's perfect in orde zijn. En dat ze veilig de weg op kunnen.

De bedrijfsauto’s van tegenwoordig hebben minder onderhoudsbeurten nodig dan vroeger. De techniek in die auto's wordt wel steeds verfijnder. Dat betekent dat je minder sleutelwerk doet, maar wel meer kennis moet hebben van motormanagementsystemen, luchtdrukremmen en dieselmotoren.

Je werkt met voertuigen waarin goederen vervoerd wordt. Dat betekent je verantwoordelijkheid moet kunnen dragen.

Waar kun je werken?

Je kunt na deze opleiding aan het werk in een garage voor bedrijfswagens.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Basistechnicus bedrijfsauto's in de praktijk

De opleiding wordt aangeboden via de bol-leerweg (school en stage) en de bbl-leerweg (werken leren). Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot Bedrijfsautotechnicus.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of in de werkplaats. Daarbij kunnen de opdrachten kunnen van echte opdrachtgevers afkomstig zijn.​

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Bol (school en stage)

In de eerste weken leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je drie dagen per week leren in de praktijk bij verschillende bedrijven. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten hebben we meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 20 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn.

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Kom je net van de middelbare school, dan heb je een baan bij een passend leerbedrijf nodig. Vraag hiernaar tijdens de intake.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderwerpen:

  • onderstel en aandrijving remsystemen
  • voertuigelektronica
  • veiligheidssystemen
  • luchtdrukremmen
  • vering en schokdemping
  • onderhoud en reparatie. 

Algemene vakken

Daarnaast leer je hoe je je goed kunt uitdrukken in de Nederlandse taal. En ook rekenen en Engels staat op het programma. Deze vakken zitten in de beroepstaken verwerkt en zijn geen aparte vakken meer. Zo leer je op een prettige manier de ‘theorie’, terwijl je met de praktijk bezig bent.

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Doorleren

Na deze opleiding kun je verder met de opleiding Allround technicus bedrijfsauto's, mbo niveau 3.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl