Friesland College Friesland College Friesland College

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Niveau 3 - bbl, bol

Gasten komen graag bij jou terug!

Het restaurant zit al lekker vol. In de keuken wordt hard gewerkt aan de heerlijkste soepen, salades, steaks, veggies en ijstoetjes. Achter de bar maken ze lekkere cocktails en cappuccino’s. En jij zorgt ervoor dat gasten al dat lekkers professioneel geserveerd krijgen. Dat doe je soepeltjes en met veel plezier. Het is hard werken, maar daar draai jij je hand niet voor om. Want je bent gek op de horeca. De keuken zorgt voor heerlijke gerechten en jij zorgt voor de beleving: het recept voor een onvergetelijke avond. Zeker weten dat de gasten terug blijven komen!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw heb je veel verschillende taken. Je moet alles kunnen voorbereiden om de gasten te kunnen ontvangen, zoals het opdekken van tafels, de voorraden bijhouden en de bar bijvullen. Je leert te adviseren als het gaat om de wijn- en spijscombinaties, je wordt bedreven in het serveren van gerechten en dranken. Je hebt meer verantwoordelijkheden en je kunt je taken volledig zelfstandig uitvoeren. Daarbij geef je leiding aan een team van medewerkers.

Waar kun je werken?

Met het diploma Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw kun je aan de slag in bedrijven waar gerechten en dranken worden opgediend, zoals in restaurants of hotels. Denk bijvoorbeeld aan een cateringbedrijf, casino of een cruiseschip. Vaak zijn het iets luxere bedrijven waar jij komt te werken.

De opleiding

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:

Bol(school en stage)
Bbl (werken en leren)

De bol-opleiding bieden we in twee varianten aan:

bol - leereenheden (school en stage)
bol - praktijkroute

 

Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.

Bol

Bol - leereenheden
Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Start je de opleiding in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt.

Tijdens je opleiding loop je in elk jaar stage:

1e leerjaar: 448 uren
2e leerjaar: 664 uren
3e leerjaar: 800 uren

Bol - praktijkroute
Start je de opleiding in praktijkroute, dan ben je tijdens je opleiding dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en neemt daarnaast deel aan werkplaatsen en trainingen. Docenten en mensen uit het bedrijfsleven verzorgen deze.
Je richt zo je eigen onderwijs in, maakt je eigen roosters en kunt hierdoor precies in de praktijk leren wat nodig is om jouw doelen te bereiken.

Bbl

Kies je voor de bbl-variant, dan ga je per week vier aan het werk en één dag naar school. Je moet wel zelf werk zoeken of hebben bij een erkend leerbedrijf.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Tijdens de opleiding leer je:

  • gasten ontvangen en adviseren
  • gerechten en dranken klaarmaken aan tafel
  • tafelbereidingen en –bewerkingen doen (tafelbereiding)
  • adviseren welke wijn bij welk gerecht past (wijn- en spijscombinaties)
  • verwerken van gegevens in de administratie
  • openen en sluiten van het bedrijf
  • leidinggeven aan andere gastheren en gastvrouwen in opleiding

Algemene vakken:
Nederlands, Engels en rekenen, Loopbaan en Burgerschap.
Extra taal: Duits, Spaans of Frans.

Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Mbo:
Gastronoom/sommelier & Leidinggevende bediening (dubbeldiploma niveau 4)
Manager/ondernemer Horeca (niveau 4)

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw opleiding gelden.

Vmbo-k, -tl , -gl of overgangsbewijs naar 4-havo
Gastheer/-vrouw niveau 2

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Extra kosten:

Studieboeken ca. € 250,-
Niet opleidingsgebonden kosten ca. € 125,-

Alleen bij bol: kleding ca. € 250,-

Studenttevredenheid
7 landelijk 6,8
Percentage geslaagde studenten
43% landelijk 68%
Kans op stage
80% landelijk 60%
Kans op werk in jouw vakgebied
80% landelijk 80%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 8,61
Kans op leerbaan
100% landelijk 100%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Niveau
Niveau 3
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bbl, bol